Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας παραμένει μια σημαντική απειλή για την υγεία των γυναικών παγκοσμίως, με την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η νόσος μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί, τονίζουν οι ειδικοί, αρκεί να εντοπιστεί έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Παρά τη διαθεσιμότητα προληπτικών μέτρων, προκλήσεις όπως οι περιορισμένοι πόροι υγειονομικής περίθαλψης και τα ανεπαρκή προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου συνεχίζουν να υπονομεύουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για την εξάλειψη της νόσου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να εξετάσει το 70% των γυναικών ηλικίας 35 έως 45 ετών έως το 2030, στόχος που κρίνεται απαραίτητος για τη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας. Ωστόσο, για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός απαιτούνται καινοτόμες λύσεις που να είναι ταυτόχρονα αποτελεσματικές και επεκτάσιμες, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είναι περιορισμένη.
Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στον έλεγχο και την ανίχνευση της νόσου
Ερευνητές από την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών και το Ιατρικό Κολέγιο της Ένωσης Πεκίνου, σε συνεργασία με τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο, δημοσίευσαν πρόσφατα μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση, στην οποία εξετάζονται οι τρέχουσες και μελλοντικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στη βελτίωση των μεθόδων προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Η ανασκόπηση εμβαθύνει στο μετασχηματιστικό δυναμικό της τεχνητής νοημοσύνης στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, εστιάζοντας στον ρόλο της στην αναγνώριση ιατρικής εικόνας για τον εντοπισμό ανώμαλων κυτταρολογικών και νεοπλασματικών βλαβών.
Αξιοποιώντας αλγόριθμους βαθιάς μάθησης, η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον σε θέση να αναπαράγει την ανθρώπινη ερμηνεία ιατρικών εικόνων, με αποτέλεσμα την ακριβέστερη ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η μελέτη υπογραμμίζει πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυτοματοποιήσει την κατάτμηση και την ταξινόμηση των κυτταρολογικών εικόνων, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση της επικίνδυνης νόσου.
Επιπλέον, διερευνά τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να ενισχύσει την κολποσκόπηση, μια διαδικασία που παραδοσιακά παρεμποδίζεται από την υποκειμενική ερμηνεία και την εξάρτηση από επαγγελματίες υψηλής εξειδίκευσης. Με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτή τη διαδικασία, η ανασκόπηση προβλέπει πιο αντικειμενικούς και αποτελεσματικούς ελέγχους.
Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στα μοντέλα πρόβλεψης κινδύνου είναι εξίσου σημαντικός για την πρόβλεψη της εξέλιξης των λοιμώξεων HPV υψηλού κινδύνου και της ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αυτά τα μοντέλα, που υποστηρίζονται από μηχανική μάθηση, προσφέρουν μια εξατομικευμένη προσέγγιση στον έλεγχο, μειώνοντας τις περιττές παραπομπές και επιτρέποντας καλύτερη διαστρωμάτωση κινδύνου.
“Η τεχνητή νοημοσύνη έχει την ικανότητα να φέρει επανάσταση στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, προσφέροντας αυτοματοποιημένη, αντικειμενική και αμερόληπτη ανίχνευση τόσο καρκινικών όσο και προκαρκινικών καταστάσεων. Αυτή η τεχνολογία είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για τη γεφύρωση του χάσματος υγειονομικής περίθαλψης στις υποεξυπηρετούμενες περιοχές», εξηγεί ο Δρ. Youlin Qiao, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Οι επιπτώσεις του προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης είναι καίριας σημασίας καθώς, εκτός από τη βελτίωση των ποσοστών ανίχνευσης, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε επίσης να επεκτείνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες ελέγχου σε απομακρυσμένες περιοχές ή περιοχές με περιορισμένους πόρους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, εάν υιοθετηθεί παγκοσμίως ο προσυμπτωματικός έλεγχος με την συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης αυτό θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις λανθασμένες διαγνώσεις, να βελτιώσει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης και να οδηγήσει πιο κοντά στον στόχο της εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέχρι το τέλος του αιώνα.
Ποια εμπόδια πρέπει να ξεπεραστούν
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, για να επιτύχει η τεχνητή νοημοσύνη ευρεία κλινική ενοποίηση και να επιτευχθούν οι επιδιωκόμενοι στόχοι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ορισμένα σημαντικά εμπόδια όπως:
• Αντιμετώπιση ανησυχιών σχετικά με τη διαφάνεια, το απόρρητο και τη λογοδοσία για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των κλινικών γιατρών και των ασθενών.
• Δημιουργία παγκόσμιων πλατφορμών για τυποποιημένα και σχολιασμένα σύνολα δεδομένων για τη διασφάλιση ποικίλων και υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικών δεδομένων.
• Ερμηνευσιμότητα μοντέλου και βελτίωση της επεξηγηματικότητας της τεχνητής νοημοσύνης για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της απρόσκοπτης υιοθέτησης στις κλινικές ροές εργασιών.
• Διεξαγωγή ισχυρών μελετών εξωτερικής επικύρωσης και εξοπλισμός των κλινικών γιατρών με την απαραίτητη εκπαίδευση για την αποτελεσματική χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.
Αντιμετωπίζοντας αυτές τις προκλήσεις, ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, με τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει την παγκόσμια υγειονομική περίθαλψη, προσφέροντας ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση ενός από τους πιο επικίνδυνους γυναικείους καρκίνους.
Πηγή: Chinese Academy of Sciences