Απαντήστε σε 7 ερωτήσεις για να αποκτήσετε μια επιστημονικά επικυρωμένη απάντηση για το εάν έχετε μια υγιή σχέση.
Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Οι προσωπικές σχέσεις είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ψυχολογική ευεξία των ανθρώπων και διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας. Ωστόσο, συχνά υπάρχει έλλειψη αξιόπιστων και εύκολα προσβάσιμων εργαλείων για τη μέτρηση και την αξιολόγηση της υγείας των σχέσεων.
Σουηδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν μια «επιστημονικά επικυρωμένη κλίμακα» για τη μέτρηση της υγείας των σχέσεων. Η Κλίμακα του Αγίου Βαλεντίνου (Valentine’s Scale), όπως την έχουν ονομάσει, επικυρωμένη επιστημονικά από σε δύο μελέτες, είναι μια δωρεάν διαθέσιμη μέτρηση που παρέχει έναν εύκολα ερμηνεύσιμο δείκτη για το πόσο υγιής είναι μια σχέση.
Η μέθοδος είναι απλή: Αρκεί να απαντήσετε σε επτά ερωτήσεις και η μηχανή ανάλυσης στο διαδίκτυο θα σας βγάλει, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ένα τελικό σκορ. Τα αποτελέσματα συνοδεύονται από συγκεκριμένες συμβουλές και “πρακτικές ασκήσεις” που μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινή ζωή, με στόχο την ενίσχυση της σχέσης. Οι ερωτήσεις περιλαμβάνουν θέματα όπως η συνεργασία, η εμπιστευτικότητα, η επίλυση συγκρούσεων, η εγγύτητα και η συνολική ικανοποίηση.
«Η κλίμακα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια ελεύθερα διαθέσιμη και σύντομη μέτρηση, που προορίζεται να παρέχει έναν εύκολα ερμηνεύσιμο δείκτη για το πόσο υγιής είναι μια σχέση. Αυτή η κλίμακα καθιστά δυνατό να αποκτήσετε γρήγορα και αποτελεσματικά μια ιδέα για το πώς πάει μια σχέση, χωρίς να χρειάζεται να περάσετε από χρονοβόρες και περίπλοκες συνεντεύξεις ή ερωτηματολόγια. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί κατά τη συμβουλευτική θεραπεία ζευγαριών, για την παρακολούθηση της προόδου με την πάροδο του χρόνου», εξηγεί ο Δρ. Per Carlbring, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.
Ένα εργαλείο προβληματισμού και διαλόγου για τα ζευγάρια
Η ανάπτυξη της κλίμακας του Αγίου Βαλεντίνου καθοδηγήθηκε από τη γνωσιακή-συμπεριφορική θεωρία (CBT), η οποία υποστηρίζει ότι η ικανοποίηση από τη σχέση συνδέεται περίπλοκα με την αλληλεπίδραση σκέψεων, συμπεριφορών και συναισθημάτων μέσα στη δυάδα.
Τα στοιχεία της κλίμακας κατασκευάστηκαν προσεκτικά ώστε να αντικατοπτρίζουν βασικούς τομείς της λειτουργίας της σχέσης, συμπεριλαμβανομένων των ικανοτήτων επίλυσης προβλημάτων, της συναισθηματικής οικειότητας και της επίλυσης συγκρούσεων. Αυτοί οι τομείς θεωρούνται κρίσιμοι τόσο για τη διατήρηση όσο και για την ενίσχυση της ικανοποίησης από τη σχέση.
Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης θέλησε να διερευνήσει μέσα από δύο εκτεταμένες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 1.300 άτομα, εάν η κλίμακα του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί να θεωρηθεί ως ένα μονοδιάστατο μέτρο ικανοποίησης από τη σχέση. Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας ανάλυση παραγόντων, αξιολόγησαν την εσωτερική και την χρονική αξιοπιστία της κλίμακας και την εγκυρότητα που σχετίζεται με τα κριτήρια.
Η μελέτη εφάρμοσε συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης και αποκλεισμού για τα ζευγάρια που συμμετείχαν. Τα κριτήρια ένταξης απαιτούσαν τα ζευγάρια να ήταν σε σχέση για τουλάχιστον 1 χρόνο και να συγκατοικούσαν τουλάχιστον 6 μήνες. Και οι δύο σύντροφοι έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο και να αντιμετωπίζουν σημαντική δυσαρέσκεια στη σχέση τους. Όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να είναι άνω των 18 ετών.
Τα κριτήρια αποκλεισμού περιελάμβαναν συνεχιζόμενη ψυχολογική θεραπεία, ψυχοδραστική φαρμακολογική θεραπεία με σταθερή δόση για λιγότερο από 6 μήνες, σοβαρή κατάθλιψη και/ή σκέψεις αυτοκτονίας, σοβαρή σωματική ή σεξουαλική βία στη σχέση, σεξουαλική δυσλειτουργία ως τον κύριο λόγο αναζήτησης βοήθειας και άλλα συνεχιζόμενα πρωτογενή ψυχιατρικά προβλήματα που κρίνεται ότι απαιτούν θεραπεία.
Από τα ευρήματα των δύο μελετών προέκυψε ότι, η κλίμακα του Αγίου Βαλεντίνου είναι ένα αξιόπιστο μονοδιάστατο μέτρο ικανοποίησης από τη σχέση. Η συγκεκριμένη κλίμακα μέτρησης εμφανίζει υψηλή αξιοπιστία με την πάροδο του χρόνου και ισχυρούς συσχετισμούς με άλλα καθιερωμένα μέτρα ικανοποίησης από τη σχέση, όπως η κλίμακα δυαδικής προσαρμογής και η ποιότητα των δυαδικών σχέσεων. Επιπλέον, μπορεί να προβλέψει βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής και να συμβάλει στη μείωση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, παρέχοντας έγκαιρα μια σαφή εικόνα για το πώς πάει η σχέση και επιτρέποντας έτσι την έγκαιρη παρέμβαση. Επίσης, είναι πιο εύκολη στη χρήση και δωρεάν διαθέσιμη σε σύγκριση με πολλές άλλες κλίμακες μέτρησης.
Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ερευνητές, θα πρέπει να θεωρήσουμε τα αποτελέσματα αυτά υποδηλωτικά και όχι μια “αντικειμενική αλήθεια” για το μέλλον της σχέσης.
«Η Κλίμακα του Αγίου Βαλεντίνου πρέπει να θεωρείται ένα εργαλείο προβληματισμού και διαλόγου και όχι ως μια οριστική αξιολόγηση του μέλλοντος της σχέσης. Εάν το αποτέλεσμα της δοκιμής εγείρει ανησυχίες, ίσως είναι καλή ιδέα να μιλήσουμε για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τις απαντήσεις. Οι σχέσεις είναι δυναμικές και επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες. Μπορεί να οφείλεται στο άγχος της στιγμής, σε δυσκολίες επικοινωνίας ή σε άλλες συνθήκες ζωής», λέει ο Δρ. Carlbring.
Η Κλίμακα του Αγίου Βαλεντίνου (Valentine’s Scale)είναι δωρεάν διαθέσιμη εδώ: https://osf.io/fb72s/
Πηγή: Cognitive Behavior Therapy