Ερευνητές ανακάλυψαν έναν εκπληκτικό νέο τύπο κυττάρων στον ανθρώπινο εγκέφαλο που μπορεί να συνδέεται με τον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν έναν συγκεκριμένο τύπο όγκου (του γλοιώματος) στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μια έκθεση, που δημοσιεύτηκε, πρόσφατα, στο Cancer Cell.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Τα κύτταρα, που βρίσκονται σε όγκους του εγκεφάλου, που ονομάζονται γλοιώματα, όπως επίσης και σε υγιή εγκεφαλικό ιστό, πυροδοτούν ηλεκτρικές ώσεις που ονομάζονται δυναμικά δράσης, ανακάλυψαν ερευνητές στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον.

Η ανακάλυψη υποστηρίζει «την πρωτοποριακή ιδέα ότι οι νευρώνες δεν είναι τα μόνα κύτταρα που μπορούν να παράγουν ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο», ανέφεραν σε μια δήλωσή τους οι ερευνητές.

«Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι τα καρκινικά κύτταρα και οι νευρώνες αλληλεπιδρούν άμεσα», δήλωσε η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Ρέιτσελ Κάρι, σε μια δήλωση, προσθέτοντας πως «μια ερώτηση που είχα πάντα στο μυαλό μου ήταν εάν είναι τα καρκινικά κύτταρα ηλεκτρικά ενεργά».

Μελετώντας ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα που ελήφθησαν από ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση εγκεφάλου, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα κύτταρα που εντοπίστηκαν πρόσφατα είναι υβρίδια, με χαρακτηριστικά νευρώνων και νευρογλοιακών κυττάρων, τα οποία συγκρατούν τους νευρώνες στη θέση τους και τους βοηθούν να λειτουργούν. Τα γλοιώματα είναι όγκοι του γλοιακού ιστού.

«Δεν είχαμε ξαναδεί κάτι τέτοιο στον εγκέφαλο των θηλαστικών», δήλωσε οDr. Qianqian Ma, ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης.

Απαιτείται πολύ περισσότερη δουλειά για να προσδιοριστεί ο ρόλος αυτών των υβριδικών κυττάρων στον εγκέφαλο, αλλά τα ευρήματα δείχνουν ότι η αναλογία τους στα γλοιώματα μπορεί να έχει προγνωστική αξία.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι όσο περισσότερα από αυτά τα αιχμηρά υβριδικά κύτταρα γλοιώματος έχει ένας ασθενής, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα επιβίωσης», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Dr. Ganesh Rao. «Αυτές οι πληροφορίες έχουν μεγάλη αξία για τους ασθενείς και τους γιατρούς τους».

Exit mobile version