Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Οι αστικοί χώροι πρασίνου αποδεικνύεται όλο και περισσότερο ότι όχι μόνο βελτιώνουν την ανθρώπινη σωματική και ψυχική υγεία αλλά προάγουν επίσης έναν βιώσιμο τρόπο ζωής τόσο για τους πολίτες όσο και για τις πόλεις.
Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ εντόπισε μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της έκθεσης σε χώρους πρασίνου και της πρόσληψης βιταμίνης D, μια βιταμίνη που είναι γνωστό ότι είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και διαδραματίζει πολλούς και διαφορετικούς ρόλους στον ανθρώπινο οργανισμό.
Πόση βιταμίνη D χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός
Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να προσλάβει και να απορροφήσει βιταμίνη D από τις τροφές που καταναλώνει, μπορεί όμως και να την συνθέσει μόνος του σε κάποιον βαθμό μέσω της απευθείας έκθεσης του στην ηλιακή ακτινοβολία.
Το πόση βιταμίνη D χρειάζεται ο κάθε οργανισμός εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η φυλή, το γεωγραφικό πλάτος, η εποχή, η έκθεση στον ήλιο, το βάρος κ.ά. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής μια μέση ημερήσια πρόσληψη 400-800 IU ή 10-20 μικρογραμμαρίων, είναι επαρκής για την πλειοψηφία των ατόμων.
Ωστόσο, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ημερήσια πρόσληψη πρέπει να είναι υψηλότερη από αυτή, μια ημερήσια δόση περίπου 1120-2000 IU ή και περισσότερο, ιδιαίτερα για τα άτομα που δεν εκτίθενται στον ήλιο ή που είναι υπέρβαρα.
Τι έδειξαν τα ευρήματα
Οι ερευνητές εξέτασαν την συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε πράσινο περιβάλλον και της πρόσληψης βιταμίνης D, πραγματοποιώντας μέτρηση της 25-υδροξυ βιταμίνης D που χρησιμοποιείται στη διάγνωση της ανεπάρκειας της βιταμίνης D, σε περισσότερους από 440.000 συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι, οι συμμετέχοντες που είχαν μεγαλύτερη πρόσβαση σε πράσινους χώρους είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D.
«Τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε παίζει σημαντικό ρόλο στο πόση βιταμίνη D λαμβάνουμε από τον ήλιο, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος, τη γενετική προδιάθεση και τις γεωγραφικές διαφορές. Τα οφέλη της βιταμίνης D είναι πολλά και ανεκτίμητα και η ανεπάρκειά της μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας όπως οστεοπόρωση, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη, σκλήρυνση κατά πλάκας και ραχίτιδα στα παιδιά», δήλωσε ο Δρ. Chinonso Odebeatu, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι σύγχρονες πόλεις εξακολουθούν να υποφέρουν από έλλειψη χώρων πρασίνου, παρά τα πολυάριθμα πλεονεκτήματα. Τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πολιτικές αστικού σχεδιασμού και πρασίνου που προωθούν τις υπαίθριες δραστηριότητες σε χώρους πρασίνου, και ιδιαίτερα σε περιοχές που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D.
Πηγή: International Journal of Hygiene and Environmental Health