Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Η περιοδοντική νόσος μπορεί να διαταράξει την εγκεφαλική δραστηριότητα και να αυξήσει δυνητικά τον κίνδυνο για γνωστική έκπτωση και άνοια, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.
Προηγούμενη μελέτη είχε διαπιστώσει ότι η περιοδοντίτιδα είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ της περιοδοντίτιδας και της εγκεφαλικής λειτουργίας των μεσήλικων και ηλικιωμένων ατόμων με φυσιολογική γνωστική λειτουργία παραμένει ασαφής.
Τι είναι η περιοδοντίτιδα
Η περιοδοντική νόσος είναι μια διαδεδομένη στοματική νόσος που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των ούλων και την καταστροφή των περιοδοντικών ιστών. Περιλαμβάνει ένα φάσμα διαταραχών, που κυμαίνονται από την ουλίτιδα, η οποία περιορίζεται στη φλεγμονή των ούλων, έως την περιοδοντίτιδα, η οποία περιλαμβάνει τη βαθύτερη καταστροφή του ιστού. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η περιοδοντίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών.
Προηγούμενες μελέτης έχουν συνδέσει την περιοδοντική νόσο με μια σειρά συστηματικών καταστάσεων, όπως καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις, πεπτικές διαταραχές, ενδοκρινικές και μεταβολικές παθήσεις καθώς και νευρολογικές διαταραχές.
Περιοδοντίτιδα και εγκεφαλική λειτουργία
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Hefei της Κίνας συνέκρινε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου 51 ενηλίκων με φυσιολογική γνωστική λειτουργία. Τα 11 από αυτά τα άτομα είχαν υγιή ούλα, 14 άτομα είχαν με ήπια ουλίτιδα και 26 άτομα είχαν μέτρια έως σοβαρή ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με μέτρια ή προχωρημένη νόσο των ούλων, εμφάνισαν αλλοιωμένες συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου, αυξάνοντας δυνητικά τον κίνδυνο για άνοια. Αυτές οι αλλοιώσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να προκληθούν από φλεγμονή του εγκεφάλου που προάγεται από λοιμώξεις των ούλων. Τα βακτήρια από τις λοιμώξεις των ούλων μπορούν να εισβάλουν στον εγκεφαλικό ιστό και να προκαλέσουν μια ανοσολογική απόκριση.
«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η περιοδοντική νόσος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου ακόμη και στην κανονική γνωστική λειτουργία. Όπως προκύπτει από την μελέτη, η περιοδοντίτιδα μπορεί να είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλική βλάβη και ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη γνωστική έκπτωση. Τα ευρήματα της μελέτης εμπλουτίζουν την κατανόησή μας για την περιοδοντίτιδα, αλλά συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη πιθανών βιοδεικτών απεικόνισης και παρέχουν νέες προσεγγίσεις για την έγκαιρη πρόληψη και θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ»» δήλωσε ο Δρ. Xaiohu Li, Καθηγητής Ακτινολογίας στο First Affiliated Hospital of Anhui Medical University στο Πανεπιστήμιο Hefei και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Προηγούμενη μελέτη είχε εντοπίσει υψηλότερα επίπεδα εναποθέσεων βήτα αμυλοειδούς – χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ – στον εγκέφαλο ατόμων με ουλίτιδα. Η πρόσφατη μελέτη είναι η πρώτη μελέτη που συγκρίνει αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου σε ηλικιωμένα άτομα με φυσιολογική γνωστική λειτουργία και με διαφορετικά επίπεδα βαρύτητας της περιοδοντικής νόσου, από την οπτική γωνία των εγκεφαλικών δικτύων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τη βελτίωση όχι μόνο της στοματικής υγείας αλλά και της νευρολογικής υγείας παγκοσμίως. Από την μελέτη προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις ότι η θεραπεία της νόσου των ούλων θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη στην έγκαιρη πρόληψη της άνοιας.
Πηγή: Journal of Periodontology