Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σε αφθονία στη μεσογειακή διατροφή επηρεάζουν θετικά το μικροβίωμα του εντέρου και τη διαχείριση των ιδιοπαθών φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου (ΙΦΝΕ).
Η μεσογειακή διατροφή εστιάζει σε φυτικές τροφές όπως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως, με κύρια πηγή λίπους να προέρχεται από το ελαιόλαδο. Η δίαιτα περιλαμβάνει μέτριες ποσότητες ψαριών, πουλερικών, γαλακτοκομικών και αυγών και απαιτεί σπάνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος, γλυκών ή επεξεργασμένων τροφίμων. Αυτό το διατροφικό πρότυπο είναι υψηλό σε ω3 πολυακόρεστα λίπη, σε μονοακόρεστα λίπη, και σε πολυφαινόλες και ίνες.
Ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής στο μικροβίωμα του εντέρου
Ομάδα ερευνητών, μέσα από μια συστηματική ανασκόπηση και μετά-ανάλυση ερευνών και άρθρων, θέλησε να εξετάσει με ποιον τρόπο συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σε αφθονία στη μεσογειακή διατροφή επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου και τη διαχείριση των φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου.
Οι δύο πιο κοινές μορφές των φλεγμονωνδών νόσων του εντέρου είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Η θεραπεία τους εξαρτάται συνήθως από την έκταση και τη βαρύτητα της νόσου και στοχεύει στον έλεγχο των συμπτωμάτων και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης υποτροπών.
Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφή εμπλέκεται με βεβαιότητα στην αιτιοπαθογένεια των ΙΦΝΕ, αν και ο ακριβής ρόλος της παραμένει ακόμη ασαφής. Είναι γνωστό ότι, το μικροβίωμα του εντέρου που περιλαμβάνει μικροοργανισμούς που αποικίζουν το ανθρώπινο έντερο, παίζει βασικό ρόλο στην έξαρση των συμπτωμάτων των ΙΦΝΕ. Διαταραχές στο μικροβίωμα μπορεί να βλάψουν το εντερικό τοίχωμα και να προκαλέσουν φλεγμονή, προκαλώντας συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, απώλεια βάρους και διάρροια.
Η δίαιτα φαίνεται να είναι ένας πολλά υποσχόμενος τρόπος για τη διαχείριση των ΙΦΝΕ για την ισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου. Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ΙΦΝΕ, αφού η συγκεκριμένη δίαιτα προωθεί τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου που παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs), τα οποία υποστηρίζουν ένα υγιές περιβάλλον στο έντερο. Αντίθετα, οι δυτικές δίαιτες που είναι πλούσιες σε επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το μικροβίωμα και τον εντερικό φραγμό.
Τα ευρήματα της συστηματικής ανασκόπησης έδειξαν ότι, πολλά θρεπτικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής – μεταξύ των οποίων – οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι πολυφαινόλες, η χιτοζάνη, η ρεσβερατρόλη και οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες, επηρεάζουν θετικά το μικροβίωμα του εντέρου και συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η μεσογειακή διατροφή προσφέρει μια πολύπλευρη προσέγγιση για τη διαχείριση της φλεγμονής των ΙΦΝΕ μέσω ευεργετικών ενώσεων που επηρεάζουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου και το εντερικό περιβάλλον.
Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε εξατομικευμένες διατροφικές στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένων προκλινικών μελετών και κλινικών δοκιμών, για τη βελτιστοποίηση της θεραπείας για ασθενείς με ΙΦΝΕ με βάση τη γενετική, το μικροβίωμα και τους παράγοντες του τρόπου ζωής.
Πηγή: Nutrients