Σε μια σημαντική παράλληλη εκδήλωση με την 78η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (World Health Assembly – WHA) που αυτές τις μέρες (19-27 Μάϊου) διεξάγεται στην Γενεύη της Ελβετίας, η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) έδωσε το στίγμα των φαρμακοποιών στις παγκόσμιες εξελίξεις που αφορούν την υγεία.
Στην εκδήλωση με θέμα: «Φαρμακοποιοί και Φαρμακείο – Λύσεις βασισμένες σε Στοιχεία απέναντι στις Παγκόσμιες Απειλές” η οποία πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελίνου (International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies) η FIP ανέδειξε τον ρόλο των φαρμακοποιών στην κατασκευή ανθεκτικών και ολοκληρωμένων συστημάτων υγείας.
Οι συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανέδειξαν το έργο της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας στον εμβολιασμό με επίκεντρο το φαρμακείο, στην αντοχή στα αντιμικροβιακά, στις μη μεταδοτικές ασθένειες, στην ανθρωπιστική ανταπόκριση, στην ψηφιακή υγεία και στο βιώσιμο φαρμακείο, υπογραμμίζοντας ότι το μέλλον της υγείας περιλαμβάνει το φαρμακείο.
Η FIP μέσα από την εν λόγω εκδήλωση επιβεβαίωσε εκ νέου την ανάγκη για διατομεακή συνεργασία των επαγγελματιών υγείας για την αντιμετώπιση των απειλών για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι φαρμακοποιοί σε όλο τον κόσμο, όπως αναφέρθηκε ηγούνται αποτελεσματικών επαγγελματικών υπηρεσιών για την καταπολέμηση του αυξανόμενου βάρους των μη μεταδοτικών ασθενειών (NCDs) και υποστηρίζουν στρατηγικές αυτοφροντίδας που ενδυναμώνουν τις κοινότητες να διατηρούν την υγεία και να διαχειρίζονται κοινές παθήσεις. Ως βασικοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, οι φαρμακοποιοί διαδραματίζουν επίσης ζωτικό ρόλο στη βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης σε όλα τα στάδια της ζωής, διασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Μέσω της ενεργού συμμετοχής στην αντιμικροβιακή διαχείριση (AMS), βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών για την υγεία, όπως η καταπολέμηση της αντιμικροβιακής αντοχής (AMR), η αναγνώριση των αλληλένδετων προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή και η προώθηση συνεργατικών λύσεων «One Health». Προωθούν την πρόοδο σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το εργατικό δυναμικό και επεκτείνουν την πρόσβαση σε φάρμακα και σε συμπεριληπτική, ασθενοκεντρική φαρμακευτική περίθαλψη, ακόμη και σε καταστάσεις κρίσης, μέσω ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών.
Το μήνυμα των φαρμακοποιών
Το μήνυμα που έδωσαν οι φαρμακοποιοί ήταν σαφές: ότι είναι απαραίτητοι σύμμαχοι στην παγκόσμια υγεία
Ήδη, τα κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας -κι ενώ οι εργασίες της Συνέλευσης συνεχίζονται- κατέληξαν σε διάφορες αποφάσεις στην 78η Παγκόσμια Σύνοδο τους για την Υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης μιας νέας Συμφωνίας για την Πανδημία και μιας αύξησης 20% στις εκτιμώμενες συνεισφορές για τον προϋπολογισμό του ΠΟΥ για την περίοδο 2026-2027.
Έτσι υιοθετήθηκε επίσημα από τα κράτη μέλη του ΠΟΥ η πρώτη στον κόσμο Συμφωνία για την Πανδημία η οποία περιγράφει τις αρχές, τις προσεγγίσεις και τα εργαλεία που απαιτούνται για την ενίσχυση του διεθνούς συντονισμού σε βασικούς τομείς, με στόχο την ενίσχυση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής υγείας για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση πανδημιών.
«Κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο κάνουν τις χώρες τους, και την διασυνδεδεμένη παγκόσμια κοινότητά μας, πιο δίκαιες, υγιείς και ασφαλέστερες από τις απειλές που θέτουν παθογόνα και ιούς με πανδημικό δυναμικό», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Τα κράτη μέλη ενέκριναν επίσης τον προϋπολογισμό του ΠΟΥ ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (3,7 δισεκατομμύρια ευρώ) για την περίοδο 2026-27, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους για βιώσιμη χρηματοδότηση. Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη αύξηση των συνδρομών των κρατών – μελών κατά 20%, η οποία αντανακλά την ισχυρότερη υποστήριξη του ρόλου του ΠΟΥ στην παγκόσμια υγεία και τη μείωση της εξάρτησης από εθελοντικές συνεισφορές.