Αντιπαράθεση των Προέδρων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου μέσω των λογαριασμών τους στο facebook.
Στην ανάρτηση του Κωνσταντίνου Λουράντου το πρωί της Κυριακής 25 Μαΐου στις 11.38 π.μ., με τίτλο «Δημοκρατία κατά το δοκούν…», όπου όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η Γενική Συνέλευση του ΦΣΑ, αποτύπωσε την θέληση της βάσης, τουλάχιστον όσον αφορά τον Σύλλογο της Αττικής. Ένα μεγάλο ΟΧΙ ήταν το αποτέλεσμα των αποφάσεων», απάντησε ο Απόστολος Βαλτάς.
Πιο συγκεκριμένα μια ώρα μετά την ανάρτηση του κ. Λουράντου, στις 12.52 μ.μ., ο κύριος Βαλτάς τόνισε: «Στη Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής – του πολυπληθέστερου της χώρας με περίπου 3.350 μέλη— η συμμετοχή άγγιξε τα όρια της ντροπής: περίπου 70 συνάδελφοι ήταν παρόντες με φυσική παρουσία και 148 μέσω διαδικτύου».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΦΣΑ αφού κατηγόρησε προσωπικά τον πρόεδρο του ΠΦΣ -στην αρχή της ανάρτησής του- ουσιαστικά για «σαμποτάζ» της αρχικής του απόφασης να πραγματοποιήσει τη Γενική του Συνέλευση πριν από κείνη του Πανελληνίου, στη συνέχεια επικεντρώνεται στο αποτέλεσμα που αυτή έβγαλε υποστηρίζοντας ότι είναι «Έκθετοι όσοι δηλώνουν στο ΔΣ του ΠΦΣ, ότι “δευτεροβάθμιο όργανο είμαστε και κάνουμε ό,τι γουστάρουμε”.
To θέμα ωστόσο είναι ότι η απόφαση της Γ.Σ. του ΦΣΑ προέκυψε από ένα πολύ μικρό υποσύνολο των μελών της που την παρακολούθησαν και ψήφησαν, στοιχείο που τόνισε ο κ. Βαλτάς στην απάντησή του όπως και το ότι «Η συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία, προκλήθηκε από τους γνωστούς “αρνητές των πάντων” και τους “γνωστούς επιχειρηματίες φαρμακοποιούς”. Αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν και να διαθέτουν τα ΦΥΚ ανεξαρτήτως του πότε θα πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ, σε αντίθεση με το 92% των μικρομεσαίων φαρμακείων που δεν αντέχει αυτό το ρίσκο».
Ακολουθούν (με τη σειρά που χρονικά δημοσιεύτηκαν) οι αναρτήσεις των κ.κ. Λουράντου και Βαλτά
Κ. Λουράντος: «Δημοκρατία κατά το δοκούν…»
Πραγματοποιήθηκε τελικά η Γενική Συνέλευση του ΦΣΑ, η οποία είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, αλλά αναβλήθηκε μετά την … φαεινή ιδέα του προέδρου του ΠΦΣ, να ορίσει εκ των υστέρων την Γενική του Συνέλευση, ακριβώς την ίδια ημερομηνία που είχε πολύ καιρό πριν οριστεί από τον ΦΣΑ!
Δεν ήταν μόνο αμετροέπεια αυτό που έκανε, αλλά έλλειψη σεβασμού και ένδειξη ανακολουθίας με την βάση. Ο ισχυρισμός του δε προσωπικά σε εμένα, πως δεν γνώριζε για την ημερομηνία της ΓΣ του ΦΣΑ, καταρρίπτεται από τον κ. Δαγρέ ο οποίος την επόμενη στο ΔΣ του ΦΣΑ, τον διέψευσε, γιατί τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Σαρδελης από την Θεσσαλονίκη τον είχαν ενημερώσει για την ημερομηνία…
Αλλά ας το αφήσουμε αυτό γιατί η έλλειψη σεβασμού απέναντι στην βάση του κλάδου και κυρίως στα πρωτοβάθμια όργανα τελειωμό δεν έχει. Ισως αυτό να συνάδει και με την κυβερνητική πολιτική…
Η Γενική Συνέλευση του ΦΣΑ, αποτύπωσε την θέληση της βάσης, τουλάχιστον όσον αφορά τον Σύλλογο της Αττικης.
Ενα μεγάλο ΟΧΙ ήταν το αποτέλεσμα των αποφάσεων.
Ακόμα και αυτός ο συνάδελφος από το ΔΣ του ΦΣΑ που δήλωσε πως στην ΓΣ ΤΟΥ ΠΦΣ ψήφισε χωρίς καμία προϋπόθεση ΝΑΙ στην πρόταση που κατέβασε ο πρόεδρος του, δεν τόλμησε να καταθέσει προς ψήφιση πρόταση που να περιέχει σκέτο το ΝΑΙ. Συντάχθηκε με την πρόταση του κ. Δαγρε που περιείχε …. προϋποθέσεις και που όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, ούτε καν συζητούνται… Άρα και αυτό το … «ΝΑΙ υπό προϋποθέσεις», είναι ουσιαστικά ΟΧΙ!!!
Έκθετοι λοιπον στην βάση του κλάδου, όσοι εκλέκτορες έκαναν «χατήρια» ή ψήφισαν ενάντια στην θέληση της…
Έκθετοι και όσοι εκλέκτορες δήλωσαν πως ήρθαν μόνο για να ψηφίσουν και να φύγουν άρον-άρον για το σπίτι τους πριν καν ολοκληρωθούν οι ομιλίες στην ΓΣ του ΠΦΣ…
Έκθετοι και όσοι πιστεύουν πως τα πρωτοβάθμια όργανα «πέθαναν» και ζητωκραυγάζουν υπέρ της Λουδοβίκιας ρήσης «L’État, c’est moi».
Έκθετοι όσοι δηλώνουν στο ΔΣ του ΠΦΣ, ότι «δευτεροβάθμιο όργανο είμαστε και κάνουμε ό,τι γουστάρουμε»!
Ο ΦΣΑ μίλησε, αποφάσισε και λειτούργησε δημοκρατικά όπως κάνει πάντα, σεβόμενος κάθε αντίθετη άποψη από οπουδήποτε και αν προέρχεται.. γιατί ο σεβασμός δεν συνάδει με την αλαζονεία της εξουσίας…
Δηλώνω κατηγορηματικά, πως όσο περνάει από το χέρι μου, δεν θα μεταλαχθώ ποτέ σε άτομο, πρόθυμο ικανοποίησης αποφάσεων, αν αυτό δεν το δέχεται η βάση.
Οπως και δεν θα μετατρέψω τον ΦΣΑ σε γραφείο τύπου του ΕΟΠΥΥ.
Δημοκρατία κατά το δοκούν δεν υπάρχει..,
Τουλάχιστον στην φιλοσοφία μου…
Κωνσταντίνος Λουράντος
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΣΑ.
Απ. Βαλτάς: Ο πολυπληθέστερος φαρμακευτικός σύλλογος της χώρας σε πλήρη απαξίωση από τα ίδια τα μέλη του
Στη Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής —του πολυπληθέστερου της χώρας με περίπου 3.350 μέλη— η συμμετοχή άγγιξε τα όρια της ντροπής: περίπου 70 συνάδελφοι ήταν παρόντες με φυσική παρουσία και 148 μέσω διαδικτύου. Αυτό δεν είναι απλώς χαμηλή συμμετοχή…είναι καταδίκη. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα απαξίωσης προς μια διοίκηση που εδώ και χρόνια έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη των φαρμακοποιών.
Η συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία, προκλήθηκε από τους γνωστούς «αρνητές των πάντων» και τους «γνωστούς επιχειρηματίες φαρμακοποιούς». Αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν και να διαθέτουν τα ΦΥΚ ανεξαρτήτως του πότε θα πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ, σε αντίθεση με το 92% των μικρομεσαίων φαρμακείων που δεν αντέχει αυτό το ρίσκο.
Και όμως οι ίδιοι αυτοί κύκλοι, παρά την εκστρατεία κινητοποίησης, δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερους από 208 φαρμακοποιούς, εκ των οποίων οι 122 πρότειναν «επαναδιαπραγμάτευση» με το Υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή μάλιστα του ΦΣΑ!!!
Δηλαδή… θεωρούν εαυτούς ικανούς να καταστρατηγήσουν τη νομιμότητα και τις θεσμικές διαδικασίες, που ορίζουν σαφώς ότι η Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ —με συντριπτική πλειοψηφία 78%— αποφάσισε τον επαναπατρισμό των ΦΥΚ στα φαρμακεία μας.
Μια ομάδα συντεχνιακών συμφερόντων που συνασπίστηκε με τους γνωστούς κομματικούς αρνητές, δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει την άποψή της στην πλειοψηφία των συναδέλφων.
Οι αποφάσεις σε έναν δημοκρατικό σύλλογο λαμβάνονται με ισχυρές πλειοψηφίες και όχι με το 4% της δύναμης του συλλόγου. Μία Γενική Συνέλευση παρωδία κατά την οποία ο πρόεδρος του ΦΣΑ αυτοδιορίστηκε και πρόεδρος της ΓΣ.
Ένας φαρμακευτικός σύλλογος πρέπει να είναι δίπλα στον φαρμακοποιό, να λύνει προβλήματα της καθημερινότητας, να ενημερώνει, να εκπαιδεύει, να εμπνέει, να στηρίζει, να σέβεται τα μέλη του και όχι να παραμένει ανύπαρκτος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποσύνδεσης διοίκησης-βάσης: το Δ.Σ. του ΦΣΑ αποφάσισε τη μη συμμετοχή των φαρμακείων του στη χορήγηση των test για την δράση πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Από τα 3.350 μέλη, συμμετέχουν ενεργά οι 3.150!
Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία: με πράξεις, όχι με σφραγίδες. Το ίδιο θα γίνει και τώρα!
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι αυτή δεν είναι ούτε εκπροσώπηση ούτε δημοκρατία αλλά συνειδητή υπονόμευση των θεσμικών διαδικασιών. Είναι τελικά προσβολή!
Απόστολος Βαλτάς
Πρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου