Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    AI Act και υγεία: τι αλλάζει στην Ελλάδα όταν η τεχνητή νοημοσύνη αγγίζει τον ασθενή

    25/07/2026

    Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Η σημασία της αυτοφροντίδας και ο κομβικός ο ρόλος του φαρμακοποιού

    24/07/2026

    Νέο πλαίσιο κυρώσεων για ελέγχους σε διαιτολογικά γραφεία και εργαστήρια αισθητικής

    24/07/2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      AI Act και υγεία: τι αλλάζει στην Ελλάδα όταν η τεχνητή νοημοσύνη αγγίζει τον ασθενή

      25/07/2026

      Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Η σημασία της αυτοφροντίδας και ο κομβικός ο ρόλος του φαρμακοποιού

      24/07/2026

      Νέο πλαίσιο κυρώσεων για ελέγχους σε διαιτολογικά γραφεία και εργαστήρια αισθητικής

      24/07/2026

      Χρόνια νοσήματα στις διακοπές, ο ασθενής δεν κάνει διάλειμμα από τη θεραπεία του

      24/07/2026

      Βελτιώνεται η κατάσταση της 7χρονης από τη Μολδαβία, η οποία εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου

      24/07/2026
    • Επιστημονικα

      Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση: Αντιμετώπιση ενός κρίσιμου κινδύνου για την υγεία

      24/07/2026

      Οι οικονομικές δυσκολίες επιταχύνουν τη γνωστική έκπτωση

      24/07/2026

      Ελπιδοφόρα συνδυαστική θεραπεία GLP-1: Ταχεία βελτίωση στις βλάβες του λιπώδους ήπατος

      24/07/2026

      Νέες κατευθυντήριες οδηγίες: Γιατί περισσότεροι ενήλικες θα χρειαστούν στατίνες για τη χοληστερόλη

      23/07/2026

      Αλτσχάιμερ: Η νέα εποχή ξεκινά πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα

      20/07/2026
    • Πολιτικη Υγειας

      AI Act και υγεία: τι αλλάζει στην Ελλάδα όταν η τεχνητή νοημοσύνη αγγίζει τον ασθενή

      25/07/2026

      Από το φθινόπωρο η επανεκκίνηση του προγράμματος κατά της παχυσαρκίας με κρατική κάλυψη

      24/07/2026

      Ψηφίστηκε η διάταξη Γεωργιάδη για τον ΠΙΣ παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

      22/07/2026

      Αγαπηδάκη: Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» συνεχίζεται έως το 2030 – Λύση για τα φάρμακα παχυσαρκίας μέσα σε 15 ημέρες

      16/07/2026

      Δημόσια υγεία και διαχείριση κλινών: Πώς το «Αττικόν» απαντά για τη λειτουργία της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων

      10/07/2026
    • Ασθενεις

      Χρόνια νοσήματα στις διακοπές, ο ασθενής δεν κάνει διάλειμμα από τη θεραπεία του

      24/07/2026

      Σαλμονέλα: Πώς θα καταλάβω ότι έχω μολυνθεί

      24/07/2026

      Χρόνια δυσκοιλιότητα: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή της μέσω της διατροφής

      14/12/2025

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025

      Παιδικός διαβήτης: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται – Ποια συμπτώματα εκδηλώνει

      23/11/2025
    • Καινοτομια

      Hepatrat: Ευρωπαϊκή πατέντα για τη συμβολή του σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ

      04/02/2026

      Στρατηγική συνεργασία LAMDA Development- Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου Healthcare Park

      18/12/2025

      BeeAutism: Οι Μέλισσες δημιουργούν για ένα γλυκό σκοπό

      16/12/2025

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » Φαρμακειο » Οι φαρμακοποιοί μπορούν να παίξουν ρόλο στις διατροφικές διαταραχές
    ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ

    Οι φαρμακοποιοί μπορούν να παίξουν ρόλο στις διατροφικές διαταραχές

    09/10/2024Updated:16/10/20247 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

    Πολύ συχνά γίνεται λόγος για την ανάγκη διεπιστημονικής συνεργασίας ανάμεσα σε ιατρούς, φαρμακοποιούς, ψυχολόγους, διατροφολόγους κτλ προκειμένου για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και διαχείριση ενός προβλήματος υγείας.

    Ένα πρόσφατο άρθρο από το PharmacyTimes δείχνει ακριβώς αυτό, αφού αναφέρεται στο θέμα των διατροφικών διαταραχών και στο ρόλο που μπορεί να παίξει ο φαρμακοποιός.

    Αν και η ψυχοθεραπεία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών, η διατροφική εκπαίδευση και οι φαρμακοθεραπείες μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ασθενείς να αναρρώσουν.

    Το 2019, 14 εκατομμύρια άτομα, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 3 εκατομμυρίων παιδιών και εφήβων, παρουσίασαν διατροφικές διαταραχές. Τέτοιες διαταραχές συχνά συνυπάρχουν με άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών διάθεσης και άγχους, ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών και διαταραχών που σχετίζονται με τη χρήση αλκοόλ και ουσιών. Οι διατροφικές διαταραχές, όπως είναι η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία περιλαμβάνουν μη φυσιολογική διατροφή και ενασχόληση με το φαγητό, καθώς και έντονη σωματική δυσμορφία.Τα συμπτώματα ή οι συμπεριφορές που σχετίζονται με αυτές τις ασθένειες μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικό κίνδυνο βλάβης στην υγεία, δυσφορία ή λειτουργική ανεπάρκεια.

    Τα σχέδια θεραπείας για τις διατροφικές διαταραχές είναι πολύπλευρα και περιλαμβάνουν ψυχοθεραπεία, ιατρική φροντίδα και παρακολούθηση, διατροφική συμβουλευτική, φάρμακα ή συνδυασμό αυτών των προσεγγίσεων. Οι τυπικοί στόχοι θεραπείας περιλαμβάνουν την αποκατάσταση της κατάλληλης διατροφής, φέρνοντας το βάρος σε υγιές επίπεδο και τη μείωση των συμπεριφορών φαγητού.

    Νευρική ανορεξία

    Η νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από σοβαρό διατροφικό περιορισμό σε συνδυασμό με την επιθυμία να αλλάξει το σώμα με κάποιο τρόπο. Υπάρχουν 2 υποτύποι ανορεξίας: περιοριστικός τύπος, στον οποίο οι ασθενείς χάνουν βάρος κυρίως κάνοντας δίαιτα, νηστεία ή υπερβολική άσκησηκαι τον τύπο υπερφαγίας/καθαρισμού, στον οποίο οι ασθενείς εμπλέκονται επίσης σε διαλείπουσα υπερφαγία ή/και συμπεριφορές «καθαρισμού».

    Ένα κοινό χαρακτηριστικό της ανορεξίας είναι ο έντονος φόβος να πάρεις βάρος ή να γίνεις υπέρβαρος. Η ανορεξία μπορεί επίσης να σχετίζεται με την πρόθεση αποσύνδεσης από το σώμα ή την ανάγκη ελέγχου στα αισθήματα που είναι ασταθή. Η ανορεξία εμφανίζεται συχνά κατά την εφηβεία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή και σχετίζεται με πρόωρο θάνατο λόγω ιατρικών επιπλοκών ή αυτοκτονίας.

    Τα άτομα με ανορεξία μπορεί να εμφανίσουν εύθραυστα μαλλιά και νύχια, αραίωση των οστών και στειρότητα. Οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή, εγκεφαλική ή πολυοργανική ανεπάρκεια και θάνατο.

    Νευρική βουλιμία

    Η νευρική βουλιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι ασθενείς έχουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια ανεξέλεγκτης κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων τροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά τα επεισόδια υπερφαγίας, ο ασθενής θα εμπλακεί σε συμπεριφορές που αντισταθμίζουν την υπερκατανάλωση τροφής για να αποτρέψει την αύξηση του σωματικού βάρους, όπως αναγκαστικός έμετος, χρήση καθαρτικών ή διουρητικών, νηστεία ή/και υπερβολική άσκηση.

    Η σοβαρή βουλιμία μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες ηλεκτρολυτών, όπως το νάτριο, το κάλιο και το ασβέστιο, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές αρρυθμίες και να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Τα άτομα με βουλιμία διατρέχουν επίσης σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για χρήση ουσιών, αυτοκτονία και επιπλοκές υγείας.

    Αδηφαγική διαταραχή ή επεισοδιακή υπερφαγία 

    Η Αδηφαγική διαταραχή ή επεισοδιακή υπερφαγία  ((Binge Eating Disorder, BED) χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για να διαγνωστεί κάποιος ότι έχει BED, πρέπει να το κάνει χρόνια, όπως μια φορά την εβδομάδα για 3 μήνες ή περισσότερο. Αυτό διαφέρει από τη βουλιμία επειδή ο πάσχων δεν καταφεύγει σε εκκαθαριστικές ή αντισταθμιστικές μεθόδους δεν προσπαθεί δηλαδή να αποβάλει αυτό που έχει καταναλώσει προκαλώντας εμετό ή χρησιμοποιώντας καθαρτικά κλπ.

    Η BED είναι η πιο κοινή διατροφική διαταραχή στις ΗΠΑ. Αυτή η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και παχυσαρκία και να οδηγήσει σε συννοσηρότητες που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

    Η θεραπεία των διατροφικών διαταραχών χρησιμοποιεί μια πολύπλευρη προσέγγιση που περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, διατροφική εκπαίδευση, συνεχή παρακολούθηση και μερικές φορές φάρμακα. Η θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει έναν ασθενή να αντιμετωπίσει άλλα θέματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και η κατάχρηση ουσιών.

    Ψυχοθεραπεία

    Η ψυχοθεραπεία είναι το πιο σημαντικό μέρος της θεραπείας της διατροφικής διαταραχής. Περιλαμβάνει τακτικές επισκέψεις σε ψυχολόγο ή άλλο επαγγελματία ψυχικής υγείας με εξειδικευμένη εκπαίδευση στη φροντίδα των διατροφικών διαταραχών. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει έναν από πολλούς τύπους αποδεδειγμένων θεραπειών διατροφικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:

    • Η ενισχυμένη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία εστιάζει στη συμπεριφορά, τις σκέψεις και τα συναισθήματα σχετικά με τη διαταραχή. Αυτή η μορφή θεραπείας βοηθά τους ασθενείς να μάθουν να αναγνωρίζουν και να αλλάζουν παραμορφωμένες απόψεις γύρω από το φαγητό. Αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της βουλιμίας και του BED, αλλά δεν είναι γενικά αποτελεσματικό για όσους πάσχουν από ανορεξία.

    • Η ψυχοθεραπεία που βασίζεται στην οικογένεια καθοδηγεί τα μέλη της οικογένειας και τους φροντιστές ώστε να γίνουν αποτελεσματικά συστήματα υποστήριξης και βοηθά τους ασθενείς να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές. Αυτή η θεραπεία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για να βοηθήσει τους εφήβους να ξεπεράσουν μια διατροφική διαταραχή.

    • Η διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία είναι ένας συνδυασμός ομαδικής και ατομικής θεραπείας που βοηθά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων διαχείρισης του στρες και των συναισθημάτων. Αυτή η θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην υπερφαγία και ορισμένα συμπτώματα βουλιμίας.

    Συχνά θα ζητείται από τους ασθενείς να κρατούν ένα ημερολόγιο τροφίμων για να το αναθεωρούν κατά τη διάρκεια των συνεδριών θεραπείας. Αυτό είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να διακρίνουμε τους λόγους πίσω από την υπερφαγία, τον«καθαρισμό» ή άλλες ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές.

    Διατροφική εκπαίδευση

    Κατά τη διαδικασία εύρεσης ενός διατροφολόγου ή διαιτολόγου, είναι σημαντικό να αναζητά κανείς έναν ειδικό που ειδικεύεται στις διατροφικές διαταραχές, επειδή αυτή η εκπαίδευση δεν είναι τυπική. Οι στόχοι της συνεργασίας με έναν διατροφολόγο είναι να εργαστείτε για μια υγιεινή διατροφή, να ορίσετε τακτικά διατροφικά πρότυπα και να λάβετε μέτρα για τη διακοπή της υπερφαγίας και/ή την «κάθαρση» και τη διόρθωση προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από την κακή διατροφή. Επιπλέον, οι ασθενείς μπορούν να μάθουν πώς η διατροφή ή η έλλειψή της επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό.

    Φάρμακα

    Δεν υπάρχουν φάρμακα για τη θεραπεία μιας διατροφικής διαταραχής και οι περισσότερες φαρμακολογικές θεραπείες εστιάζονται σε συννοσηρές καταστάσεις όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Ο στόχος της φαρμακοθεραπείας είναι να βελτιώσει τα αποτελέσματα της παθολογίας της διατροφικής διαταραχής και να αυξήσει τη συμμόρφωση στη μακροχρόνια θεραπεία.

    Σε ασθενείς με ανορεξία που έχουν επιτύχει το 85% του αναμενόμενου βάρους τους, η φλουοξετίνη έχει χρησιμοποιηθεί για τη σταθεροποίηση της ανάρρωσης. Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψηςσεροτονίνης και οι αναστολείς επαναπρόσληψηςσεροτονίνης-νορεπινεφρίνης μπορεί να είναι πιο χρήσιμοι για την αντιμετώπιση ταυτόχρονων ιδεοψυχαναγκαστικών προβλημάτων. Η ολανζαπίνη, ένα δεύτερης γενιάς αντιψυχωτικό φάρμακο φαίνεται να λειτουργεί στους ενήλικες με συνολική αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος στο τέλος της θεραπείας.  Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητάς της.

    Η μόνη εγκεκριμένη από τον FDA θεραπεία για τη βουλιμία είναι η φλουοξετίνη σε υψηλότερες δόσεις από αυτές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Είναι εγκεκριμένο μόνο για αυτή τη χρήση σε ενήλικες. Η Lisdexamfetamine είναι το πρώτο φάρμακο εγκεκριμένο από την FDA για τη θεραπεία της BED. Δεν είναι σαφές πώς λειτουργεί το φάρμακο για τη θεραπεία της BED, αλλά πιστεύεται ότι ελέγχει την παρορμητική συμπεριφορά που σχετίζεται με την υπερφαγία.

    Ο ρόλος των φαρμακοποιών

    Οι φαρμακοποιοί είναι οι πιο προσιτοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης που είναι διαθέσιμοι στο κοινό, γεγονός που τους καθιστά μοναδικούς σε θέση να αναγνωρίζουν ασθενείς με διατροφικές διαταραχές. Συχνά, οι ασθενείς με διατροφικές διαταραχές κάνουν κακή χρήση προϊόντων OTC όπως καθαρτικά, χάπια αδυνατίσματος ή άλλα φάρμακα για να χάσουν βάρος. Με την παρακολούθηση της χρήσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, οι φαρμακοποιοί μπορούν να εντοπίσουν έναν ασθενή με διατροφική διαταραχή. Οι φαρμακοποιοί μπορούν επίσης να παρέχουν πόρους και βοηθούν στην εκπαίδευση των ασθενών και των φροντιστών σχετικά με αυτές τις διαταραχές των οποίων η αντιμετώπιση αποτελεί πάντα μία πρόκληση.

    Διατροφικές διαταραχές Επεισοδιακή υπερφαγία Νευρική Ανορεξία Νευρική Βουλιμία Φαρμακοποιοί ψυχοθεραπεία
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Η σημασία της αυτοφροντίδας και ο κομβικός ο ρόλος του φαρμακοποιού

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Έρχεται από το Φθινόπωρο οργανωμένη προσπάθεια βοήθειας για τη διακοπή του καπνίσματος μέσα από τα φαρμακεία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μέσα στον Αύγουστο η πληρωμή των φαρμακοποιών  για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα πρόληψης της παχυσαρκίας

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Γιατί είναι αναγκαία πλέον η συστηματική ενημέρωση των φαρμακοποιών για τη διασυνοριακή εκτέλεση συνταγών

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Οι «κυβερνητικοί συνδικαλιστές» απασφάλισαν κατά του Κώστα Λουράντου θυμίζοντας… επιτυχίες του για τον κλάδο

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Στην τελική ευθεία ο Κανονισμός για τα Κρίσιμα Φάρμακα, θωρακίζει την επάρκεια φαρμάκων στην Ευρώπη

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Το νέο Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    To μήνυμα της FIP για την ενδυνάμωση του φαρμακείου και πως αγγίζει την ελληνική πραγματικότητα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Νίκη για τους φαρμακοποιούς στη μάχη απέναντι σε αλυσίδα καλλυντικών για παράνομη χρήση του πράσινου σταυρού

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Απ. Βαλτάς για νέο τοπίο στις διανυκτερεύσεις: Ένα ακόμη χρόνιο αίτημα των φαρμακοποιών, ιδίως της επαρχίας, έγινε πράξη

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Στο full η προσπάθεια ενημέρωσης των φαρμακοποιών για το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Απ. Βαλτάς: Αφήνουμε πίσω τις εκλογές, πρώτος στόχος μας η σταδιακή κατάργηση των μνημονιακών στρεβλώσεων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μεγάλο στοίχημα για το επόμενο 12μηνο η αξιοποίηση του Ταμείου Καινοτομίας στην Υγεία και το Φάρμακο

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Άδωνις Γεωργιάδης: Τον πρώτο λόγο για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο θα έχουν οι ίδιοι οι ασθενείς

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Νικητής για 4η φορά ο Απ. Βαλτάς στον ΠΦΣ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ποιες είναι οι διεκδικήσεις και οι στόχοι για την επόμενη τριετία της παράταξης του Προέδρου του ΠΦΣ Απ. Βαλτά

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σοβαρή καταγγελία του προέδρου του ΦΣ Λάρισας για αναφορές πολιτών σε μόνο κατ’ όνομα  «κατ’ οίκον» διάθεση ΦΥΚ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    «ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ» για το φαρμακείο του αύριο: Ο απολογισμός της τριετίας 2023-2026 για το συνδυασμό που διοικεί τον ΠΦΣ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    Μη χασετε
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    AI Act και υγεία: τι αλλάζει στην Ελλάδα όταν η τεχνητή νοημοσύνη αγγίζει τον ασθενή

    25/07/20268 Mins Read
    Τι θα διαβάσετε στο άρθρο: Το ελληνικό σχέδιο νόμου για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού Κανονισμού…

    Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Η σημασία της αυτοφροντίδας και ο κομβικός ο ρόλος του φαρμακοποιού

    24/07/2026

    Νέο πλαίσιο κυρώσεων για ελέγχους σε διαιτολογικά γραφεία και εργαστήρια αισθητικής

    24/07/2026

    Χρόνια νοσήματα στις διακοπές, ο ασθενής δεν κάνει διάλειμμα από τη θεραπεία του

    24/07/2026
    Ροη Ειδησεων
    • AI Act και υγεία: τι αλλάζει στην Ελλάδα όταν η τεχνητή νοημοσύνη αγγίζει τον ασθενή
    • Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Η σημασία της αυτοφροντίδας και ο κομβικός ο ρόλος του φαρμακοποιού
    • Νέο πλαίσιο κυρώσεων για ελέγχους σε διαιτολογικά γραφεία και εργαστήρια αισθητικής
    • Χρόνια νοσήματα στις διακοπές, ο ασθενής δεν κάνει διάλειμμα από τη θεραπεία του
    • Βελτιώνεται η κατάσταση της 7χρονης από τη Μολδαβία, η οποία εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Instagram
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Όροι χρήσης
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2026 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Όροι χρήσης
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.