Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    Φρ. Παπασύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Ο φαρμακοποιός shock absorber χωρίς καμιά θεσμική αναγνώριση ή αποζημίωση

    21/05/2026

    Νοσοκομείο Λήμνου: Όταν η υποστελέχωση των νησιωτικών δομών βαφτίζεται «κανονικότητα»

    21/05/2026

    Ο Άδ.Γεωργιάδης ζήτησε την απομάκρυνση αναισθησιολόγου από το ΕΣΥ γιατί ζήτησε φακελάκι

    21/05/2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      Φρ. Παπασύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Ο φαρμακοποιός shock absorber χωρίς καμιά θεσμική αναγνώριση ή αποζημίωση

      21/05/2026

      Νοσοκομείο Λήμνου: Όταν η υποστελέχωση των νησιωτικών δομών βαφτίζεται «κανονικότητα»

      21/05/2026

      Ο Άδ.Γεωργιάδης ζήτησε την απομάκρυνση αναισθησιολόγου από το ΕΣΥ γιατί ζήτησε φακελάκι

      21/05/2026

      Σε φάση υλοποίησης τρία ευρωπαϊκά διαπεριφερειακά έργα ψηφιακής υγείας για ηλικιωμένους και νεογνά στη Θεσσαλονίκη

      21/05/2026

      Μυωπία: Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα

      21/05/2026
    • Επιστημονικα

      Η συστηματική άσκηση «κλειδί» για ποιοτικό ύπνο, λιγότερο στρες και καλύτερη υγεία

      20/05/2026

      Νέα ελπίδα για τα παιδιά με γλοίωμα χαμηλού βαθμού: Έγκριση για μια καινοτόμο στοχευμένη θεραπεία στην Ευρώπη

      18/05/2026

      Χοληστερίνη: Ένας στους πέντε μπορεί να έχει αυτόν τον απρόσμενο παράγοντα κινδύνου χωρίς να το γνωρίζει

      15/05/2026

      Μπορούν τα «μαγικά μανιτάρια» να χρησιμοποιηθούν ως φάρμακα για την κατάθλιψη;

      15/05/2026

      Καμία σαφής σύνδεση μεταξύ της χρήσης αντικαταθλιπτικών κατά την εγκυμοσύνη και του αυτισμού στα παιδιά

      15/05/2026
    • Πολιτικη Υγειας

      Σε φάση υλοποίησης τρία ευρωπαϊκά διαπεριφερειακά έργα ψηφιακής υγείας για ηλικιωμένους και νεογνά στη Θεσσαλονίκη

      21/05/2026

      «Συμμετέχω γιατί έχω γνώση»: Το εθνικό σχέδιο για την ποιοτική «απογείωση» των κλινικών μελετών στην Ελλάδα

      20/05/2026

      Μ. Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ επανακτά την ελκυστικότητά του για τους νέους γιατρούς – Όλες οι αλλαγές σε προσλήψεις, αναμονές και υποδομές

      19/05/2026

      Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας

      06/05/2026

      ΠΑΣΟΚ: Η «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» αποδυνάμωσε τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας

      06/05/2026
    • Ασθενεις

      Χρόνια δυσκοιλιότητα: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή της μέσω της διατροφής

      14/12/2025

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025

      Παιδικός διαβήτης: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται – Ποια συμπτώματα εκδηλώνει

      23/11/2025

      Πεπτικό έλκος: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα – Πότε γίνεται επικίνδυνο

      22/11/2025

      Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Σε ποιες περιπτώσεις τη συστήνουν οι γιατροί

      15/11/2025
    • Καινοτομια

      Hepatrat: Ευρωπαϊκή πατέντα για τη συμβολή του σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ

      04/02/2026

      Στρατηγική συνεργασία LAMDA Development- Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου Healthcare Park

      18/12/2025

      BeeAutism: Οι Μέλισσες δημιουργούν για ένα γλυκό σκοπό

      16/12/2025

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » Φαρμακειο » Οι Υγειονομικοί συστρατεύονται ζητώντας πολιτική λύση και αποκατάσταση της αδικίας στο συνταξιοδοτικό
    Φαρμακειο

    Οι Υγειονομικοί συστρατεύονται ζητώντας πολιτική λύση και αποκατάσταση της αδικίας στο συνταξιοδοτικό

    22/02/2024Updated:11/07/20246 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

    Με μία κοινή φωνή οι πρόεδροι των Υγειονομικών φορέων (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος) σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου ζήτησαν να δοθεί πολιτική λύση σε μια κοινωνική αδικία που αφορά στις συντάξεις τους και η οποία άλλωστε τούς επεβλήθη, όπως εξήγησαν με πολιτικές αποφάσεις.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή και την κατάθεση για διαβούλευση του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος,  τόνισε πώς «το ΤΣΑΥ ήταν αυτοτελές και υγιές ταμείο των Υγειονομικών. Το 1997 αποστερήθηκε του κοινωνικού πόρου και η περιουσία του κινητή και ακίνητη μεταβιβάσθηκε στο νέο ασφαλιστικό σχήμα του ΕΦΚΑ. Το αποτέλεσμα ήταν να δίνονται πλέον συντάξεις κατά 35% χαμηλότερες των υπολοίπων επιστημόνων».

    Ζητάμε- κατέληξε ο κ. Εξαδάκτυλος- να δοθεί πολιτική λύση και να αποκατασταθεί η αδικία».

    «Χρωστάμε στους συναδέλφους υγειονομικούς την αποκατάστασή της αδικία που υπέστησαν» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Αθαν. Δεβλιώτης: «Ένας εκ των βασικών λόγων είναι η απουσία επιδότησης της σύνταξης των υγειονομικών από κοινωνικούς πόρους, σε αντίθεση με τους λοιπούς επιστήμονες. Τούτο έχει συμβεί διότι υπήρξε νομοθετική κατάργηση του βασικού κοινωνικού πόρου του ΤΣΑΥ, δηλαδή του ιατρόσημου, χωρίς υλοποίηση της επισήμως καταγεγραμμένης δέσμευσης της Πολιτείας για αντικατάστασή του ή με κάλυψη του πόρου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ως συνέπεια των ανωτέρω και της απουσίας της κρατικής συμμετοχής στον σχηματισμό του ασφαλιστικού κεφαλαίου, παρά την ρητή περί αυτού πρόβλεψη του ν.2084/1992, είναι οι υγειονομικοί να λαμβάνουν, μετά την ισχύ του ν.4387/2016, συντάξεις ύψους 800 ευρώ μικτών με 40 έτη ασφάλισης.

    Στους λοιπούς επιστήμονες, ήτοι μηχανικοί και δικηγόροι, ο  κοινωνικός πόρος  καταργήθηκε το 2016, με αποτέλεσμα ενώ οι υγειονομικοί το 2016 είχαν συντάξιμες αποδοχές 961,21 ευρώ , οι νομικοί 774,25 και οι μηχανικοί 733,19,  σήμερα οι υγειονομικοί που εξέρχονται, λαμβάνουν σύνταξη 750-800 ευρώ και οι λοιποί επιστήμονες ξεπερνούν τα 1000 ευρώ. Το λιγότερο που ζητάμε είναι η εξίσωση των συντάξεων όλων των επιστημόνων» κατέληξε . 

    Ο πρόεδρος της Ε.Ο.Ο. ανέγνωσε επίσης επιστολή απόγνωσης του προέδρου των συνταξιούχων Υγειονομικών κ. Δημ. Γραμπά όπου περιγράφεται η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι συνταξιούχοι υγειονομικοί μετά από τουλάχιστον 40 χρόνια εργασίας , λόγω της καθίζηση των συντάξεων και έκανε αναφορά στη τεράστια αδικία για τις γυναίκες υγειονομικούς  που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα σε σχέση με τις μισθωτές , γιατί οι πρώτες  λαμβάνουν 4 επι 200 = 800 ευρώ  ενώ οι μισθωτές έχουν 4 κατωτάτους μισθούς δηλαδή περίπου 2900 ευρώ. Αδιανόητο σε μια εποχή που το δημογραφικό ανάγεται σε πρωτεύον ζήτημα για τη κοινωνία και τη πατρίδα»

    Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μίλησε για ένα τεράστιο πρόβλημα που είναι το ασφαλιστικό, το οποίο δεν επιδέχεται αναβολής γιατί επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασφαλισμένων υγειονομικών που συνταξιοδοτούνται οι οποίοι έχουν μοχθήσει (δια βίου) για την υγεία των συνάνθρωπων μας.

    Ο νόμος Κατρούγκαλου ισοπέδωσε τις συντάξεις των υγειονομικών και μάλιστα δυσανάλογα με αυτά που συνεισέφεραν από δημιουργίας του ΕΦΚΑ κατακρημνίζοντας τις συντάξεις στα 800 ευρώ, και καταργώντας τη μονοσύνταξη ως ποσοστό από τη σύνταξη σε ποσοστό 40-45% (χωρίς τη δυνατότητα αναπλήρωσης).

    Και παράλληλα ο ίδιος νόμος υφάρπαξε κατά την τριετία 17-19, τις εισφορές των υγειονομικών ως ποσοστό επί των εσόδων, ενάντια σε οποιαδήποτε έννοια ίσης μεταχείρισης και χωρίς καμιά ανταποδοτικότητα. Θα πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση να επιλύσει το τεράστιο πρόβλημα των υγειονομικών καθόσον η συνταξιοδοτική αδικία που έχει δημιουργηθεί πρέπει να αποκατασταθεί».

    Ο κ. Βαλτάς μιλώντας στο DailyPharmaNews τόνισε την ανάγκη της αποκατάστασης αυτής της αδικίας σε βάρος των υγειονομικών αφού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τώρα «η σύνταξή τους είναι σύνταξη πείνας».

    Ευτυχώς για τους φαρμακοποιούς υπάρχει και ο πόρος 0,4% υπέρ του ΠΦΣ και με την πολιτική συμμαζέματος που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία σημαντική ενίσχυση του εφάπαξ ποσού που λαμβάνει ο φαρμακοποιός κατά την αποχώρησή του από το επάγγελμα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΦΣ το 2015 το ποσό αυτό για έναν φαρμακοποιό που είχε 29 χρόνια στο επάγγελμα ανερχόταν στα 12.600 ευρώ, ποσό που το 2018 ανέβηκε στα 14.246, το 2019 εκτινάχθηκε στα 18.495 ευρώ και σήμερα συνεχίζοντας αυτήν την έντονη αυξητική τάση πλησιάζει στα 20 χιλιάδες (19.865) ευρώ.

    Όπως εξήγησε ο κ. Βαλτάς «εξαιτίας του γεγονότος ότι τα τελευταία χρόνια κινηθήκαμε συντονισμένα, οργανώνοντας ένα συγκεκριμένο τμήμα που ασχολείται μόνο με αυτό το αντικείμενο και επικοινωνεί με τις εταιρείες προκειμένου να εισπράττει τα χρήματα για την εισφορά (τον πόρο 0,4% υπέρ του ΠΦΣ) στο Κεφάλαιο Αποζημίωσης Εξόδου Φαρμακοποιού (ΚΑΕΦ) καταφέραμε αφενός να μαζέψουμε αρκετά χρήματα που δεν εισπράττονταν μέχρι τότε και ήταν οφειλές εταιρειών, άρα να αυξήσουμε τα έσοδα του Ταμείου αυτού, αφετέρου από την αύξηση αυτή, καταφέραμε η αναλογιστική μελέτη να μάς οδηγήσει να αυξήσουμε κατά πολύ τα χρήματα που παίρνει ένας φαρμακοποιός αποχωρώντας από το επάγγελμα, κάτι που προφανώς είναι μία βοήθεια όταν οι συντάξεις είναι σε τόσο χαμηλό επίπεδο».  

    Η κ. Αθηνά Τραχήλη πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου αναφέρθηκε στις συντάξεις των υγειονομικών που έχουν υποστεί πραγματική καθίζηση μετά το ν.4387/2016, με μειώσεις που φτάνουν το 50%, ενώ είναι σημαντικά μικρότερες από τις συντάξεις των λοιπών επιστημόνων (μηχανικών και νομικών). Αν και το ΤΣΑΥ όταν εξαναγκάστηκε σε συνένωση για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος ήταν ένα εύρωστο ταμείο και παρέδωσε ικανοποιητικά αποθεματικά στον ΕΦΚΑ, χωρίς να έχει πάρει ποτέ κρατική επιδότηση, τα μέλη του φτάσαμε να έχουμε σήμερα πολύ χαμηλές απολαβές, συντάξεις αναντίστοιχες της δουλειάς και των όσων έχουμε πληρώσει μέχρι τώρα. Η αδικία που έχει προκληθεί πρέπει άμεσα να διορθωθεί. Αφορά την καθημερινή επιβίωση και διαβίωσή μας. Η πολιτεία ως η κατεξοχήν υπεύθυνη για την εξασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης πρέπει να αποκαταστήσει την αδικία που έχει προκληθεί. 

    Οι πρόεδροι των υγειονομικών φορέων  ζήτησαν να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές δεδομένης και της δύσκολης περιόδου που διανύουν και επεσήμαναν ότι το διεκδικητικό πλαίσιο θα κλιμακωθεί, θα κατατεθούν οι απόψεις τους στην δημόσια διαβούλευση του υπό κατάθεσή νομοσχεδίου και ότι αναμένουν την σύσταση κοινής ομάδας εργασίας Υπουργείου και εκπροσώπων των υγειονομικών συλλόγων για την διερεύνησης των δεδομένων και την αποκατάσταση της συνταξιοδοτικής αδικίας των υγειονομικών. 

    συνταξιοδοτικό Υγειονομικοί
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    Φρ. Παπασύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Ο φαρμακοποιός shock absorber χωρίς καμιά θεσμική αναγνώριση ή αποζημίωση

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Εκτιμήσεις από συνέδριο στη Μ. Βρετανία ότι οι ελλείψεις φαρμάκων θα επιδεινωθούν λόγω του πολέμου ΗΠΑ-Ιράν

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μαν. Κατσαράκης για ιδιοκτησιακό φαρμακείων: Το 33% ήταν απόλυτά επιτυχημένη και κομβική μεταρρύθμιση

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Απ. Βαλτάς: «Βάλαμε φρένο στα σχέδια πολλών επίδοξων “επενδυτών”»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    ΦΥΚ: Το κρίσιμο σημείο της μελέτης που εκπονεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων – Τι πρέπει να επανεξεταστεί

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σε εξέλιξη προσπάθεια από τον Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων να καταθέσουν εναλλακτική πρόταση για τα ΦΥΚ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σε φάση υλοποίησης πλέον το μνημόνιο συνεργασίας Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου – Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Άδωνις Γεωργιάδης: Η κατ΄ οίκον διανομή των ΦΥΚ είχε από την αρχή ένα μειονέκτημα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Αντιπαράθεση ΠΦΣ και Συνδικαλιστών – Βαλτάς: Η στείρα λογική της άρνησης δεν προσφέρει στον κλάδο

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής: ΕΦΕΧ και ΣΕΕ ζητούν τήρηση κανόνων με σεβασμό σε μαθητές και γονείς ενόψει εξετάσεων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    ΦΣΑ για το φαρμακείο αυτοκινήτου: Η τυφλή υιοθέτηση ενός τεχνικού προτύπου δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Στις 20 Μαΐου η εναρκτήρια εκδήλωση του «UNIC Athens Pharmacy Insights Series»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σοφία Τράντζα: Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θα είναι βαθιά ανάσα ασφάλειας και αξιοπρέπειας για όλους τους φαρμακοποιούς

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η ανάπτυξη του Pharmacy First «δεν είναι βιώσιμη»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μ. Κατσαράκης: Περίπου 1.200 συνταγές για Φάρμακα Υψηλού Κόστους εκτελούνται κάθε εβδομάδα από τα ιδιωτικά φαρμακεία

    Φαρμακειο

    Ιδιοκτησιακό φαρμακείων: Η επίκαιρη έρευνα του 2011 και μία πρόταση λίγο – πολύ αυτονόητη

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σφάλματα φαρμακευτικής αγωγής και πώς μπορούν οι φαρμακοποιοί να παρέμβουν νωρίτερα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    «Μαζί μια Αγκαλιά» στη Λάρισα: Μαζική συμμετοχή και ισχυρό μήνυμα πρόληψης και αλληλεγγύης

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    Μη χασετε
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Φρ. Παπασύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Ο φαρμακοποιός shock absorber χωρίς καμιά θεσμική αναγνώριση ή αποζημίωση

    21/05/20264 Mins Read
    Για τεράστια επιστημονική, διοικητική και οικονομική επιβάρυνση που υφίσταται ο φαρμακοποιός της κοινότητας λόγω των ελλείψεων φαρμάκων κάνει λόγο ο Βουλευτής Ηρακλείου

    Νοσοκομείο Λήμνου: Όταν η υποστελέχωση των νησιωτικών δομών βαφτίζεται «κανονικότητα»

    21/05/2026

    Ο Άδ.Γεωργιάδης ζήτησε την απομάκρυνση αναισθησιολόγου από το ΕΣΥ γιατί ζήτησε φακελάκι

    21/05/2026

    Σε φάση υλοποίησης τρία ευρωπαϊκά διαπεριφερειακά έργα ψηφιακής υγείας για ηλικιωμένους και νεογνά στη Θεσσαλονίκη

    21/05/2026
    Ροη Ειδησεων
    • Φρ. Παπασύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Ο φαρμακοποιός shock absorber χωρίς καμιά θεσμική αναγνώριση ή αποζημίωση
    • Νοσοκομείο Λήμνου: Όταν η υποστελέχωση των νησιωτικών δομών βαφτίζεται «κανονικότητα»
    • Ο Άδ.Γεωργιάδης ζήτησε την απομάκρυνση αναισθησιολόγου από το ΕΣΥ γιατί ζήτησε φακελάκι
    • Σε φάση υλοποίησης τρία ευρωπαϊκά διαπεριφερειακά έργα ψηφιακής υγείας για ηλικιωμένους και νεογνά στη Θεσσαλονίκη
    • Μυωπία: Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Vimeo
    • LinkedIn
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2026 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.