Πλούταρχος Γεωργιάδης, Πρόεδρος Πανκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου στο DailyPharmaNews: «Δεν θέλουμε να γίνουμε όπως στην Ελλάδα».

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Σε αποχή από τον καταρτισμό των πινάκων Διημερεύσεων αποφάσισε να αποφάσισε να προχωρήσει μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), γνωστοποιώντας την απόφασή του αυτή στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου.

Συγκεκριμένα σε επιστολή του προς την Διευθύντρια των Φαρμακευτικών υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου, ο ΠΦΣ, διατυπώνει την πεποίθηση ότι, το θέμα των ωραρίων όπως και των διημερεύσεων, εμπίπτουν στο ίδιο διάταγμα και είναι αλληλένδετα, συνεπώς το ένα αρχίζει, όταν τελειώνει το άλλο.

Παραθέτοντας τους λόγους της απόφασης, ο Πρόεδρος του ΠΦΣ Πλούταρχος Γεωργιάδης -σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος- επισημαίνει ότι, «η ανοχή του Π.Φ.Σ. έχει εξαντληθεί καθώς, εδώ και 2 χρόνια είναι στην αναμονή η εκδίκαση της προσφυγής μεμονωμένου αριθμών συναδέλφων για το ωράριο, την ίδια ώρα που καταπατούνται τα δικαιώματα μεγάλης μερίδας των φαρμακοποιών.

Κάποια φαρμακεία εξηγεί ο Πρόεδρος του ΠΦΣ δεν τηρούν το ωράριο – είτε γιατί παρανομούν είτε γιατί έχουν εξασφαλίσει «interim order»* από το δικαστήριο – με αποτέλεσμα αυτό να αποβαίνει σε βάρος του διημερεύοντος φαρμακείου.

Αξίζει εδώ να τονισθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το ανώτατο όργανο εκπροσώπησης των Κυπρίων φαρμακοποιών αντιδρά γι’ αυτό το θέμα της καθυστέρησης της εκδίκασης της προσφυγής μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια γιατί πλέον «έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι».

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο DailyPharmaNews «τα ωράριά μας θεσπίζονταν μέσω Υπουργικού Διατάγματος το οποίο καθορίζει τόσο το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων όσο και τις διημερεύσεις από τη στιγμή που το ένα άρχιζε πάντα όταν τέλειωνε το άλλο. Επτά συνάδελφοι είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη πριν δύο χρόνια εφεσιβάλλοντας το τότε συγκεκριμένο Διάταγμα (σ.σ. που καθόριζε το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων στην Κύπρο και επομένως και τις διημερεύσεις) και το δικαστήριο είχε βγάλει μία εξαίρεση στην εφαρμογή του Διατάγματος για τους συγκεκριμένους φαρμακοποιούς, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει αυτή η απόφαση μία άνιση μεταχείριση μεταξύ των φαρμακείων».

Παρόλο που έχουν περάσει δύο χρόνια το δικαστήριο δεν έχει πάρει απόφαση επί της προσφυγής, με αποτέλεσμα στο μεταξύ να έχει δημιουργηθεί γενικότερο πρόβλημα.

Το γιατί, το εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης: «Υπάρχει ένα domino effect  σε όλους τους συναδέλφους» λόγω της καθυστέρησης της λήψης της δικαστικής απόφασης.

Ενώ το σύνολο των φαρμακοποιών στην Κύπρο είναι συντριπτικά μεγαλύτερο –περίπου 670- από τον αριθμό των φαρμακοποιών που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και πήραν με προσωρινή διαταγή το δικαίωμα να λειτουργούν εκτός του ωραρίου που καθοριζόταν στο Υπουργικό Διάταγμα, το γεγονός ότι ένας φαρμακοποιός είχε απέναντι του κάποιον που έμενε ανοιχτός την ώρα που εκείνος έκλεινε, τον οδήγησε να πάρει την απόφαση να παραμείνει κι εκείνος ανοικτός για να μπορεί να είναι ανταγωνιστικός.

Έτσι υπήρξε γενικότερη καταστρατήγηση του ωραρίου λειτουργίας και σήμερα τα πράγματα έχουν ξεφύγει.

«Αν την απόφαση την έπαιρνε το δικαστήριο σύντομα δεν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε καθώς ο ένας παρασύρει τον άλλο» τονίζει ο κ. Γεωργιάδης.

Επικαλείται δε το Ευρωπαϊκό δίκαιο. «Εμείς ως Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος επικαλούμαστε την ευρωπαϊκή νομοθεσία που λέει ότι στα εξειδικευμένα επαγγέλματα τα οποία απαιτούν άμεση παρέμβαση που είναι ακριβώς οι διημερεύσεις και οι διανυκτερεύσεις -και ο φαρμακοποιός είναι ένα από αυτά- χρειάζεται να υπάρχει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο. Δεν μπορεί να είναι όλα έτσι στον αυτόματο πιλότο. Πρέπει η ελεύθερη οικονομία να φύγει από τη μέση για να μη θρηνήσουμε θύματα την ώρα που θα χρειαστούμε το εφημερεύον φαρμακείο».

Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο έχει δημιουργηθεί, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη «μία άναρχη κατάσταση, όπως και στην Ελλάδα αλλά εμείς δεν θέλουμε να το επιτρέψουμε αυτό».

Όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί εάν η απόφαση του δικαστηρίου στο οποίο έχουν προσφύγει οι επτά φαρμακοποιοί είχε βγει στην ώρα της. Αυτή η απόφαση φυσιολογικά θα έπρεπε να έχει βγει μετά από 5-6 μήνες εκτιμά ο κ. Γεωργιάδης. Ωστόσο άλλαξε ο δικαστής τρεις φορές με αποτέλεσμα να πρέπει ο νέος δικαστής να ξαναδεί όλους τους φακέλους για να αποφασίσει.

Κι έτσι έφτασε ο κόμπος στο χτένι με τον κ. Γεωργιάδη να λέει πλέον ότι «δεν μπορούμε να το ανεχτούμε αυτό».

Σε ό,τι αφορά την ίδια την απόφαση που θα βγει, ζητά να «μη βγει βάσει της ελεύθερης οικονομίας αλλά βάσει του ότι είμαστε λειτουργοί υγείας και προσφέρουμε υπηρεσίες, δεν είμαστε κερδοσκοπικές εταιρείες. Εμείς ζητάμε να υπάρχει ρυθμισμένο ωράριο, το χειμώνα μέχρι τις 6.30 το βράδυ και μετά να υπάρχουν τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία και το καλοκαίρι  μέχρι τις 7.30 το απόγευμα».      

* Ο όρος προσωρινή διαταγή («interim order») αναφέρεται σε απόφαση που εκδίδεται από δικαστήριο κατά τη διάρκεια της εκκρεμότητας της δίκης. Γενικά εκδίδεται από το Δικαστήριο για να διασφαλίσει το status quo.

Exit mobile version