Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Θέση παίρνει μέσω του DailyPharmaNews o Ταμίας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Παναγιώτης (Τάκης) Φράγκος στην πρόταση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας να υπάρξει εκ μέρους των φαρμακοποιών 24ωρη πανελλαδική απεργία με θέμα τις δυσκολίες που βιώνουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι ασθενείς που δεν βρίσκουν ή ταλαιπωρούνται για να βρουν το φάρμακό τους, πρόταση που κατατέθηκε ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών των εταιρειών που, αναμένεται, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο να μεγιστοποιήσουν το πρόβλημα.
Η επικοινωνία με τον κ. Φράγκο έγινε με αφορμή ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας που όπως προαναφέρθηκε, ζητά από το Προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου να συντονίσει εικοσιτετράωρη Πανελλαδική Απεργία των φαρμακείων για το πρόβλημα που «παρά όλες τις θεσμικές προσπάθειες που καταβάλλονται εκ μέρους του Π.Φ.Σ» αυτό «έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα και οξύνεται μέρα με τη μέρα».
Η ανακοίνωση του ΦΣ Αχαΐας
Η ανακοίνωση την οποία ανάρτησε στο fb o πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας κ. Ανδρέας Σοφιανόπουλος αναφέρει τα εξής:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φ.Σ. Αχαΐας, στη χθεσινοβραδινή του Συνεδρίαση, ασχολήθηκε για άλλη μία φορά με το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά. Το πρόβλημα έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα και οξύνεται μέρα με τη μέρα, ακόμα και μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, ενώ δεν υπάρχει κανένα σημάδι βελτίωσης, παρά όλες τις θεσμικές προσπάθειες που καταβάλλονται εκ μέρους του Π.Φ.Σ.. Το Δ.Σ. προβληματίστηκε ιδιαίτερα και για το γεγονός πως, εν όψει των θερινών διακοπών των εταιρειών, οι ελλείψεις φαρμάκων αναμένεται να οξυνθούν ιδιαίτερα επικίνδυνα.
Με αυτά τα δεδομένα, καλούμε το Προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου να συντονίσει εικοσιτετράωρη Πανελλαδική Απεργία των φαρμακείων, με βασικό αίτημα τη διαμαρτυρία των φαρμακείων της χώρας για την καθημερινότητα που βιώνουν τόσο αυτοί, όσο και οι Έλληνες πολίτες. Θεωρούμε πως όταν τα γερμανικά φαρμακεία, τα οποία έχουν το πλεονέκτημα να χρησιμοποιούν τα φάρμακα της ελληνικής αγοράς, απεργούν για το ζήτημα των ελλείψεων, τα ελληνικά φαρμακεία δεν μπορούν να παρακολουθούν ατάραχα την κατάσταση να εξελίσσεται».
Οι δηλώσεις Φράγκου στο DailyPharmaNews
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση ο Ταμίας του ΠΦΣ κ. Τάκης Φράγκος τόνισε το γεγονός ότι ο ΦΣ Αχαΐας αναγνωρίζει τις θεσμικές προσπάθειες που έχει καταβάλλει το ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προκειμένου να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για το διαχρονικό αυτό πρόβλημα.
«Δεν νομίζω αυτή τη στιγμή ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου δεν αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει και γίνονται συνεχώς προσπάθειες για να ελεγχθεί το πρόβλημα, στο μέτρο του δυνατού, καθώς οι φαρμακοποιοί δεν καθορίζουν τη χονδρική διάθεση των φαρμάκων. Έχουμε “υπερβεί εαυτόν” μπαίνοντας με συστηματική προσπάθεια σε κομμάτια που αφορούν τη διακίνηση του φαρμάκου που παλιότερα ο Πανελλήνιος δεν μπορούσε να υπεισέλθει. Δώσαμε για παράδειγμα στο Υπουργείο Υγείας λίστες φαρμάκων οι οποίες πέρασαν μέσα στο σύστημα των ελλείψεων, πράγμα που δεν γινόταν στο παρελθόν. Έχοντας διαγνώσει και παρακολουθώντας το πρόβλημα συστηματικά εδώ και πολύ καιρό, όπου σταθούμε κι όπου βρεθούμε, το αναδεικνύουμε. Δεν έχει λυθεί μεν αλλά έχω την αίσθηση και νομίζω ότι όλοι συμφωνούν σε αυτό πως το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί μόνο με τις προσπάθειες των φαρμακοποιών».
Για τον ίδιο είναι σημαντική η πρωτοβουλία του ΦΣ Αχαΐας -που είναι άλλωστε κι ένας μεγάλος Φαρμακευτικός Σύλλογος- να προχωρήσει σε αυτήν την ανακοίνωση καθώς θεωρεί ότι τέτοιες κινήσεις αναδεικνύουν το γεγονός ότι οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα θέμα που απασχολεί καθημερινά όλους τους φαρμακοποιούς της χώρας. «Πολύ καλά κάνει ο ΦΣ Αχαΐας και θίγει το γεγονός ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό, ένα σοβαρότατο πρόβλημα. Και είναι σημαντικό το ότι κι αυτός κι άλλοι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι προβαίνουν σε ανακοινώσεις που ακριβώς δείχνουν ότι τους απασχολεί».
Σε ό,τι αφορά όμως τη συγκεκριμένη πρόταση για 24ωρη πανελλαδική απεργία των φαρμακείων ο Ταμίας του ΠΦΣ υποστηρίζει ότι μία τέτοια κίνηση δεν θα βοηθούσε, ίσως μάλιστα να έφερνε τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
«Χωρίς να σημαίνει ότι δεν θεωρούμε σημαντικό να περάσουν κάποια μηνύματα προς τα έξω, προς την κοινωνία για την αγωνία και τον καθημερινό αγώνα των φαρμακοποιών να βρουν το φάρμακο που έχει ανάγκη ο ασθενής, δεν μπορώ να κατανοήσω προσωπικά το νόημα της μίας ημέρας απεργίας. Δεν νομίζω ότι αυτό έχει και θα έχει κάποια ιδιαίτερη βαρύτητα. Αντίθετα θεωρώ ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει κοινωνικούς αυτοματισμούς. Ο φαρμακοποιός είναι ο τελευταίος αποδέκτης μίας αλυσίδας διακίνησης του φαρμάκου και έχει ελάχιστη δύναμη παρέμβασης. Δεν έχω να πείσω κάποιον ότι δεν φταίω εγώ ως φαρμακοποιός αν και οφείλω να το πω. Το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνω ως φαρμακοποιός –που ξαναλέω ότι είναι κάτι που το παραδέχεται και ο ΦΣ Αχαΐας- είναι να εντείνω τις πιέσεις μου προς αυτούς που πραγματικά έχουν την ευθύνη. Να πιέζω Υπουργείο Υγείας και Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για τις λίστες των ελλειπτικών φαρμάκων, να πιέζω για τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται στην αγορά για τις παράλληλες εξαγωγές, να ξανα-γνωστοποιώ στην πολιτεία κυρίως το ότι “εδώ υπάρχει πρόβλημα”».
Η άποψή του είναι ότι στη θέση της απεργίας θα μπορούσε να γίνει κάτι που και τις προηγούμενες χρονιές είχε γίνει, δηλαδή μία ενημέρωση των ΜΜΕ ώστε να αναδειχθεί και πάλι το θέμα. Επίσης και μέσα από τα φαρμακεία θα μπορούσαν να γίνονται ενημερώσεις στους πολίτες».
Άλλωστε όπως επισημαίνει «ακόμη και στη Γερμανία όπου οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν κι έκαναν μία συμβολική απεργία, όπου μάλιστα δεν έχουν κανέναν ιστορικό απεργιακών κινητοποιήσεων όπως έχουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα κι επομένως γι’ αυτούς ήταν κάτι το πολύ σημαντικό, η αλήθεια είναι ότι από τις πληροφορίες που έχουμε, τελικά δεν έγινε και κάτι. Και το τονίζω αυτό. Ακόμη και στη Γερμανία που ήταν πρωτόγνωρη μία τέτοια κινητοποίηση να κλείσουν τα φαρμακεία, δεν υπήρξε κάτι πολύ σημαντικό ως απότοκο αυτής της κινητοποιήσεως. Να το επαναλάβω: Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι κάνοντας μία ημέρα απεργία δεν κερδίζω κάτι όσον αφορά την ευαισθητοποίηση του κοινού. Κι όταν μίλησα πριν για κοινωνικούς αυτοματισμούς εννοούσα ότι για τον πολίτη το να μην βρίσκει το φάρμακό του και να έρχεται ο φαρμακοποιός να κάνει γι’ αυτό απεργία, τελικά σημαίνει περισσότερη ταλαιπωρία. Θα πει δηλαδή ότι “ταλαιπωρούμαι να βρω το φάρμακό μου κι εσύ ως φαρμακοποιός έρχεσαι και μου στερείς μία ημέρα επιπλέον ταλαιπωρίας με το να μη μπορώ έτσι κι αλλιώς για 24 επιπλέον ώρες να το βρω”». Υπάρχουν άλλες εναλλακτικές κινητοποίησης, όπως προ είπα.
Καταλήγοντας ο κ. Φράγκος ανέφερε ότι το πλέον σημαντικό για την ουσία του προβληματισμού που εκφράζει η ανακοίνωση του ΦΣ Αχαΐας, τον κίνδυνο δηλαδή τον Αύγουστο να οξυνθεί περαιτέρω το πρόβλημα των ελλείψεων, είναι το κράτος να παρέμβει έγκαιρα για να προλάβει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι ακριβώς επειδή αυτή η χρονιά είναι παγκοσμίως μία χρονιά προβληματική για τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων και ειδικά για την Ελλάδα που έχουμε τα θέματα των εξαγωγών, που έχουμε αυτές τις εγγενείς δυσκολίες, είναι απαραίτητο το κράτος να ενσκήψει ακόμη περισσότερο στο πρόβλημα του Αυγούστου».