Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Η εφαρμογή κατασταλτικών μέτρων ώστε να υπάρξει μία κάποια αντίδραση ύστερα από τα πρόσφατα επεισόδια στου Ρέντη, όπου δυστυχώς, υπαρχιφύλακας των ΜΑΤ, τραυματίστηκε σοβαρά ύστερα από ρίψη φωτοβολίδας, τού ακρωτηρίασαν το αριστερό άκρο και αυτή τη στιγμή παλεύει για τη ζωή του, ήταν κάτι το οποίο όλοι ανάμεναν να συμβεί.

Κάθε φορά που συμβαίνουν τέτοιου είδους θλιβερά επεισόδια η πολιτεία έρχεται να ανακοινώσει ανάλογα μέτρα, γεγονός που από μόνο του θα έπρεπε να προβληματίζει καθώς εν τέλει όταν κάτι γίνεται ξανά και ξανά σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται επί της ουσίας.

Ίσως γιατί λείπει μία γενικότερη κουλτούρα που θα καθιστούσε αδιανόητα τέτοιου είδους γεγονότα.

Αυτό ουσιαστικά έρχεται να επισημάνει με το σχετικό άρθρο του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) κ. Βασίλης Μπιρλιράκης τοποθετώντας απέναντι στη λέξη «βία», τη λέξη «συνεργατισμός» που αποτελεί και τη βάση αυτού που πρεσβεύει η ΟΣΦΕ.

Ο αναπροσανατολισμός της εκπαίδευσης που θα εστιάζει σε υγιείς αξίες και αρχές αποτελεί κυρίαρχη προληπτική δράση έναντι της βίας. Απαιτεί βέβαια κάποιο χρόνο οδηγεί ωστόσο στην ανάπτυξη ενός συλλογικού πνεύματος που διαμορφώνει κοινωνίες και δεν τις αποδομεί. 

Ο συνεργατισμός πέραν της επιχειρηματικής του διάστασης στο πεδίο της οικονομίας, αποτελεί ταυτόχρονα κοινωνικοεκπαιδευτική πρόταση και, όπως πιστεύει ο κ. Μπιρλιράκης, μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης για μία κοινωνία χωρίς βία. 

Ακολουθεί το άρθρο του κ. Μπιρλιράκη:

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ & ΒΙΑ

Η βία βρίσκεται παντού, όχι μόνον στα γήπεδα, κατακλύζει την κοινωνία μας και εάν η άμεση αναχαίτιση της απαιτεί την εφαρμογή κατασταλτικών μέτρων, η εκρίζωση της βίας δεν μπορεί να γίνει παρά σε βάθος χρόνου με την εκπόνηση και υλοποίηση προληπτικών δράσεων.

Εντός των προληπτικών δράσεων κυρίαρχη δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή του αναπροσανατολισμού της εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα της εστίασης της σε μια εκπαίδευση υγιών αξιών και αρχών, σε μια εκπαίδευση που θα φροντίζει για την ανάπτυξη υγιούς συλλογικού πνεύματος. Απαιτούνται αξίες – αρχές και συλλογικό πνεύμα που θα διαμορφώνουν κοινωνίες και δεν θα τις αποδομούν, δεν θα τις βυθίζουν στη βία.

Σε έναν τέτοιο σχεδιασμό ο συνεργατισμός θα μπορούσε να συμβάλλει, γιατί ο συνεργατισμός πέραν της επιχειρηματικής του διάστασης στο πεδίο της οικονομίας, αποτελεί ταυτόχρονα κοινωνικοεκπαιδευτική πρόταση.

Το πλαίσιο αξιών και αρχών του συνεργατισμού αλλά και το συλλογικό πνεύμα που διαπνέει τον συνεργατισμό και εδράζεται στην κοινή προσπάθεια προς επίτευξη κοινού σκοπού, θα μπορούσαν μέσα από την διδασκαλία τους στις διάφορες εκπαιδευτικές βαθμίδες αλλά και της εφαρμογή τους μέσω των σχολικών συνεταιρισμών, να δώσουν ένα πλαίσιο συμπεριφοράς, ένα αίσθημα ανήκειν και έναν σκοπό σε μια νεολαία που της λείπει το όριο, η ομάδα και το περιεχόμενο.

Ο συνεργατισμός μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης για μια κοινωνία χωρίς βία.

Share.
Exit mobile version