Από τα 253 σκευάσματα που βρίσκονταν σε καθεστώς προστασίας με τη λίστα Πλεύρη τον Νοέμβριο του 2022 και τη λίστα Χρυσοχοΐδη τον Ιούλιο του 2023 απέμειναν πλέον μόλις 119 σκευάσματα, αφού ο ΕΟΦ με την ανακοίνωση του της 19ης Ιανουαρίου έβαλε σε καθεστώς απαγόρευσης εξαγωγών τρία σκευάσματα. Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν ελπίζοντας να διαψευστούν οι αγωνίες και οι προβληματισμοί τους για την απόφαση αυτή
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Στην πράξη φαίνεται πως αποφάσισε η πολιτεία να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα του νέου μηχανισμού ελέγχου σε πραγματικό χρόνο της διακίνησης φαρμάκων.
Τρεις μέρες πριν την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του πολυαναμενόμενου από τους φαρμακοποιούς Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠΑΔΙΦ), της ψηφιακής πλατφόρμας η οποία ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας στις 22 Ιανουαρίου και πλέον θα δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο του αποθέματος και της διακίνησης επιλεγμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ελλείψεων, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (που υπάγεται στο Υπουργείο) είχε ήδη ανακοινώσει την απόφασή του για άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών σε 137 σκευάσματα πολλά από τα οποία βρίσκονταν σε αυτό το καθεστώς επί μήνες.
Οι φαρμακοποιοί οι οποίοι θεωρούν το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων ως το κορυφαίο ζήτημα που επηρεάζει με πολύ δυσμενή τρόπο την καθημερινότητα, αφού δυσκολεύονται και ταλαιπωρούνται για να βρουν τα αναγκαία για τους ασθενείς και –εάν τελικά τα βρουν- να τους εξυπηρετήσουν, αντέδρασαν έντονα.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση αυτή καθιστώντας υπεύθυνη την κυβέρνηση στην περίπτωση που «εξαφανιστούν τα φάρμακα από τα φαρμακεία μας και επανέλθουμε σε απαράδεκτες και τραγικές καταστάσεις αδυναμίας εκτέλεσης των συνταγών των ασθενών».
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Με απόφαση του ΕΟΦ άρθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών σε 137 σκευάσματα σε φαρμακευτικές κατηγορίες όπως αυτές των αντιπηκτικών, ινσουλινών, αντιεπιληπτικών, αντιψυχωσικών, καρδιολογικών και αναπνευστικών, σε φάρμακα για την οστεοπόρωση και σε κολλύρια για το γλαύκωμα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι πρωτότυπα φάρμακα που αποδεδειγμένα και επανειλημμένα έχουν εκλείψει από την αγορά φαρμάκου λόγω ακριβώς των παράλληλων εξαγωγών, με αποτέλεσμα ο Έλληνας ασθενής να τα έχει στερηθεί.
Επίσης με την συγκεκριμένη απόφαση άρθηκε η απαγόρευση εξαγωγής και των παιδικών εμβολίων που εδώ και χρόνια βρισκόταν σε καθεστώς προστασίας από τις εξαγωγές!!!
Η απόφαση αυτή μας βρίσκει εντελώς αντίθετους καθώς θεωρούμε ότι θα επανέλθει η αγωνία και η ανασφάλεια των πολιτών για την εξασφάλιση της θεραπευτικής τους αγωγής, καθόσον πιστεύουμε ότι εντός μικρού χρονικού διαστήματος τα φάρμακα αυτά θα εξαφανιστούν εντελώς από τα φαρμακεία μας, αφού μέχρι τώρα τα περισσότερα από αυτά τα προμηθευόμαστε υπό μερική διάθεση και σε πολύ περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακαποθήκες.
Οι φαρμακοποιοί στενά, συστηματικά και άμεσα θα ενεργοποιήσουν συστήματα παρακολούθησης διαθεσιμότητας φαρμάκων, καταγγέλλοντας και στα ΜΜΕ την έλλειψη τους, όπως και τα φαινόμενα αδυναμίας προμήθειας των φαρμακευτικών σκευασμάτων από τις φαρμακαποθήκες.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αγωνίες μας και οι προβληματισμοί μας θα διαψευστούν και όλα θα λειτουργήσουν, με γνώμονα την εξασφάλιση της θεραπείας των ασθενών, ανεξάρτητα από την ταυτόχρονη επιχειρηματική εξαγωγική δραστηριότητα ομάδας επιχειρηματιών την οποία επιτρέπει πλέον η απόφαση της κυβέρνησης.
Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή, εάν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος εξαφανιστούν τα φάρμακα από τα φαρμακεία μας και επανέλθουμε σε απαράδεκτες και τραγικές καταστάσεις αδυναμίας εκτέλεσης των συνταγών των ασθενών, την αποκλειστική ευθύνη θα έχει η κυβέρνηση».
Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου διαπιστώνει ότι η πλήρης αντίθεσή του έχει να κάνει με τα όσα έχουν βιώσει οι φαρμακοποιοί -αλλά και οι πολίτες τους οποίους καλούνται να εξυπηρετήσουν- πριν η πολιτεία προχωρήσει στο μέτρο της επ’ αόριστο απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων το οποίο μαζί με άλλα μέτρα σίγουρα βοήθησε σε μία βελτίωση της κατάστασης, καθώς πολλά φάρμακα λόγω του ότι ήταν πολύ φθηνότερα στην εγχώρια αγορά σε σχέση με το εξωτερικό –ειδικά τις χώρες της βόρειας Ευρώπης- εξάγονταν με σκοπό το κέρδος, αφήνοντας ακάλυπτους τους εδώ ασθενείς.
Κρατά ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο οι αγωνίες των φαρμακοποιών και οι προβληματισμοί τους να διαψευστούν και όλα θα λειτουργήσουν, με γνώμονα την εξασφάλιση της θεραπείας των ασθενών, ανεξάρτητα από την ταυτόχρονη επιχειρηματική εξαγωγική δραστηριότητα ομάδας επιχειρηματιών την οποία επιτρέπει πλέον η απόφαση της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και οι τοπικοί Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, και σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews, θα παρακολουθούν την κατάσταση και σκοπεύουν να προβούν σε καταγγελίες, εφόσον διαπιστωθεί πρόβλημα, για συγκεκριμένες φαρμακαποθήκες οι οποίες ενώ μπορεί να εμφανίζονται να έχουν αποθέματα στην ηλεκτρονική εφαρμογή δεν θα παραδίδουν τα φάρμακα του αποθέματος αυτού στα φαρμακεία που θα τα έχουν ανάγκη για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους αλλά θα τα εξάγουν, τροποποιώντας ενδεχομένως την εμπορική τους πολιτική, δηλαδή εκεί που έδιναν για καιρό κάποια φάρμακα στα φαρμακεία να σταματήσουν ξαφνικά μετά την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών των φαρμάκων αυτών, να τα δίνουν.
Η αλήθεια είναι ότι η άρση της απαγόρευσης εξαγωγής και των παιδικών εμβολίων μετά από χρόνια προστασίας από τις εξαγωγές -ένα από τα σημεία στο οποίο μάλιστα ο ΠΦΣ δίνει έμφαση- δίνει μία αίσθηση ότι πλέον η Πολιτεία αισθάνεται πως μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και με τη βοήθεια του νέου μηχανισμού ελέγχου σε πραγματικό χρόνο της διακίνησης φαρμάκων, το θέμα των (καθόλα νόμιμων) παράλληλων εξαγωγών, που όμως καθίσταται πρόβλημα όταν αυτές γίνονται χωρίς πρώτα να έχει ληφθεί μέριμνα για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών.
Χρειάζεται ένα εύλογο διάστημα για να φανεί η αποτελεσματικότητα αυτού του νέου μηχανισμού ελέγχου.
Στην ανακοίνωση του πάντως ο ΕΟΦ την οποία υπογράφει ο νέος Πρόεδρός του κ. Ε. Μανωλόπουλος αναφέρεται ότι «στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του θα παρακολουθεί την επάρκεια της αγοράς και θα διερευνά την περιορισμένη διαθεσιμότητα και τις διακοπές κυκλοφορίας που κοινοποιούνται από κατόχους αδείας κυκλοφορίας, ασθενείς, επαγγελματίες υγείας. Επίσης θα συνεχίσει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να μην λείπουν φαρμακευτικά σκευάσματα και δραστικές ουσίες από την αγορά και να μην λείπουν φαρμακευτικά προϊόντα και δραστικές ουσίες από την αγορά και να μην προκαλείται θεραπευτικό κενό».
Δείτε εδώ την ανακοίνωση του ΕΟΦ.