Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Με άρθρο του που δημοσίευσε στη σελίδα του στο facebook ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας εκφράζει την άποψή του για το σκάνδαλο με τη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε των συνταγογραφήσεων 3.516 ΑΜΚΑ αλλοδαπών ή έγκλειστων σε δομές ή φυλακές, εικονικές εκτελέσεις 90.186 συνταγών και διάθεση των φαρμάκων σε πελάτες τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με ζημιά για τον ΕΟΠΥΥ που ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ και στο οποίο εμπλέκονται και φαρμακοποιοί.

Ο κ. Κουτσούκης αναφέρεται στις αντιδράσεις των συναδέλφων του, όπως αυτές εκφράστηκαν σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης τονίζοντας ότι σε μία εποχή που οι φαρμακοποιοί έχουν ανοιχτά πολλά κλαδικά μέτωπα, πρακτικές κάποιας μερίδας φαρμακοποιών που αμαυρώνουν τη συνολική εικόνα του κλάδου, όχι μόνο δεν γίνονται ανεκτές αλλά πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά, κάτι που, όπως τονίζει, εκφράστηκε από τους φαρμακοποιούς σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις τους επί του θέματος.

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας θέτει επίσης το ζήτημα της άυλης συνατγογράφησης στην οποία βλέπει την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου, κάνει λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών ελέγχου του ΕΟΠΥΥ ενώ θέτει και ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού από τους φαρμακοποιούς που προβαίνουν σε πρακτικές όπως εκείνες που φαίνεται να ακολούθησαν οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο και που βέβαια μένει να διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη.

Ακολουθεί το άρθρο του κ. Κουτσούκη (σ.σ. οι μεσότιτλοι μπήκαν από το DailyPharmaNews προς διευκόλυνση των αναγνωστών να δουν ακόμη πιο ξεκάθαρα τα βασικά θέματα που θέτει το άρθρο)    

«Σε μια εποχή που ως κλάδος έχουμε περάσει πάρα πολλά, έχοντας δεχθεί τεράστιες πιέσεις να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του συστήματος υγείας, με πολλά ανοιχτά κλαδικά μέτωπα να μας βασανίζουν, έχουμε μάθει να μην ανεχόμαστε πρακτικές, από μια μερίδα “συναδέλφων”, που αμαυρώνουν τη συνολική εικόνα και υπονομεύουν τη συνολική προσπάθεια των φαρμακοποιών όλης της χώρας στο πλευρό του ασθενή.

Όταν κάποιος κλέβει από τα δημόσια Ταμεία, κλέβει από όλους μαζί

Τα χρήματα που κάποιοι στερούν από το σύστημα υγείας, τα χάνουμε όλοι μαζί και πρώτα οι άμεσα εμπλεκόμενοι που καλούμαστε με rebate και clawback (δηλαδή επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ) να πληρώσουμε τα σπασμένα προκειμένου η συνολική φαρμακευτική δαπάνη της χώρας να μείνει σταθερή. Όταν κάποιος κλέβει από τα δημόσια ταμεία κλέβει από όλους μαζί.

Τα τελευταία χρόνια με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με τις άυλες συνταγές και με νέα συστήματα ασφαλείας που δημιουργούνται, υπάρχουν τα εργαλεία, ώστε οι έλεγχοι στις υπερβάσεις, στις εικονικές συνταγογραφήσεις και εκτελέσεις συνταγών, στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και σε κάθε λογής απάτη, να είναι πιο αποτελεσματικοί.

Υπέρ της άυλης συνταγογράφησης

Ως Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας έχουμε εδώ και 2 χρόνια που κάνουμε καμπάνια ενημέρωσης για την άυλη συνταγογράφηση γιατί επιθυμούμε να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου. Συνολικά οι συνάδελφοι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα επιθυμούν να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου, αλλά επί της ουσίας, όπως ο έλεγχος που ξεσπέπασε τα κυκλώματα των παράνομων συνταγογραφήσεων. Οι συνάδελφοι φαρμακοποιοί, σε όλες τις χτεσινές και σημερινές συζητήσεις (σ.σ. 16 και 17 Σεπτεμβρίου) που συμβαίνουν στα διάφορα μέσα, χάρηκαν που ξεσκεπάστηκαν τα συγκεκριμένα κυκλώματα και αναμένουν την παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων.

ΕΟΠΥΥ: Γίνονται προσπάθειες για τον έλεγχο υπάρχει υποστελέχωση

Γνωρίζουμε, ότι οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, όπως γνωρίζουμε και ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες ελέγχου είναι υποστελεχωμένες τα τελευταία χρόνια και πρέπει να ενισχυθούν, ώστε να βρίσκονται πιο γρήγορα όλες οι απάτες σε βάρος του οργανισμού, αλλά και σε βάρος των ασθενών, όπως επίσης και οι πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού που πολλές φορές μαθαίνουμε ότι ακολουθούνται και δεν αφήνουν τους νόμιμους να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν ελεύθερα.

Τα χρήματα που καταβάλλονται συνολικά για την υγεία είναι λίγα, όπως και για τη φαρμακευτική δαπάνη των ασθενών. Τα χρήματα αυτά, επομένως, είναι ιερά και οφείλουμε όλοι μαζί να τα διαφυλάξουμε, ώστε να καταναλώνονται για τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών».

Αναμένονται εξελίξεις

Σύμφωνα με δημοσιεύματα φαίνεται ότι θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις με το θέμα των παράνομων συνταγογραφήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει στείλει στην ΑΑΔΕ και άλλον φάκελο, που αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας, με 100 γιατρούς που εμπλέκονται σε παράνομες συνταγογραφήσεις. Μάλιστα σύμφωνα πάντα με  το σχετικό ρεπορτάζ εκτιμάται ότι από 50-80 εκατομμύρια ευρώ είναι οι «μαϊμού» συνταγογραφήσεις κατ’ έτος, το 2,5% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης που ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ.

Share.
Exit mobile version