Τέλη Μαΐου τα πρώτα αποτελέσματα από το πιλοτικό πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης
«Ένας ασθενής με κωφαλαλία καθοδηγήθηκε από την ομάδα μας, ώστε να κάνει όλες τις εξετάσεις και να μεταφερθεί στα διάφορα τμήματα του Αττικού , όπως το Παθολογικό, το Ακτινολογικό, το Χειρουργικό. Ήταν τόσο έντονη η ανάγκη από τη στήριξή μας, που ζήτησε να είμαστε παρόντες και στον υπέρηχο που έκανε. Επικοινωνούσαμε από το κινητό του, μέσω βιντεοκλήσης με την διερμηνέα του, και έτσι είχε πλήρη εικόνα της κάθε κίνησης που έπρεπε να γίνει.
Για εμάς τους εθελοντές της ομάδας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι τιμή μας που ο κόσμος στα νοσοκομεία όχι μόνο μας ευχαριστεί, αλλά ενδιαφέρεται και σε προσωπικό επίπεδο για τις δράσεις του Ε.Ε.Σ., ζητώντας μας πληροφορίες για να γίνουν και εκείνοι εθελοντές. Ο τρόπος που μας κοιτάζουν οι ασθενείς που βοηθάμε, οι ευχές που μας δίνουν, τα εύγε και μπράβο που μας λένε, είναι μια ικανοποίηση που μας δίνει δύναμη και ώθηση να συνεχίσουμε το έργο μας».
Η αναφορά ανήκει στην Υπεύθυνη Εθελοντών ΕΕΣ στα ΤΕΠ του Νοσκομείου Αττικόν, Χριστιάνα Γεωργιάδου, η οποία είναι μία από τους 25 Καλούς Σαμαρείτες του Ε.Ε.Σ. που αύριο συμπληρώνουν ένα μήνα από τη μέρα που ξεκίνησαν το θεάρεστο έργο ψυχοκοινωνικής στήριξης στα ΤΕΠ των Νοσοκομείων Αττικόν, Ευαγγελισμός και Γεννηματάς, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος υποστήριξης των εφημεριών που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό.
Η ομάδα αποτελείται από 25 άτομα και λειτουργεί ως εξής: Όταν εφημερεύει το Γεννηματάς είναι και οι 25. Όταν όμως εφημερεύουν Ευαγγελισμός και Αττικόν μαζί, η ομάδα σπάει στα δύο και πάνε 13 άτομα στον Ευαγγελισμό και 12 στο Αττικόν.
Α. Αυγερινός: Οι εθελοντές μας είναι άριστα εκπαιδευμένοι
Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που εφάρμοσε πρώτος ο Ερυθρός Σταυρός, καθώς έχουμε και την τεχνογνωσία και την εμπειρία, δηλώνει στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr Αντώνιος Αυγερινός. «Έχουμε ένα τριπλό στόχο και σκοπό: 1. Τη διαχείριση των ροών στα TΕΠ για τη μείωση των καθυστερήσεων, 2. τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ νοσηλευτικού, ιατρικού προσωπικού και των ασθενών. Και 3. την εξυπηρέτηση και καθοδήγηση των ασθενών στα TΕΠ.
Οι εθελοντές μας, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι είναι άριστα εκπαιδευμένοι στην παροχή πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας. Αυτοί οι άνθρωποι με την ειδική τεχνογνωσία που διαθέτουν στέκονται δίπλα στους ασθενείς που πονούν, που έχουν ανάγκη να σκουπίσει κάποιος ένα δάκρυ τους, να τους κρατήσουν το χέρι, να πουν μία ζεστή κουβέντα, να ανοίξουν μία ζεστή αγκαλιά. Η παρουσία αυτών των παιδιών δεν είναι απλά πολύτιμη, αλλά ένα φως. Ένα άνοιγμα ψυχής του ανθρώπου προς τον άνθρωπο που εκείνη την ώρα έχει ανάγκη από την αγάπη και τη ζεστασιά του συνανθρώπου».
Υπέυθυνη Εθελοντών Γ.Ν. Ευαγγελισμός: «Ο κόσμος μας έχει ανάγκη»
«Μία Αμερικανίδα μαμά δύο ανήλικων έπρεπε να εξεταστεί και εμείς μείναμε δίπλα στα παιδιά, συντονιστήκαμε με τις προϊστάμενες και την κοινωνική λειτουργό για το πως θα διαχειριστούμε τα δύο ανήλικα που ήταν χωρίς συνοδό. Ευτυχώς εντοπίσαμε αμέσως το περιστατικό. Εξηγήσαμε στα παιδιά στη γλώσσα τους, πως έχει η κατάσταση, ποιες είναι οι διαδικασίες του νοσοκομείου, τι θα γίνει με τη μαμά τους και μάλιστα τους εξηγήσαμε ότι αφού αποχωρήσουμε εμείς από την αίθουσα ποιο άτομο θα έχουν ως πρόσωπο αναφοράς για να απευθυνθούν αν χρειαστούν κάτι» λέει από την πλευρά της η Υπεύθυνη Εθελοντών ΕΕΣ στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός Ειρήνη Περάκη, αναφερόμενη σε πρόσφατο περιστατικό στο Γεννηματάς. «Εμείς αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο κόσμος μας έχει ανάγκη. Για παράδειγμα μία κυρία περίμενε τον άρρωστο γιο της να έρθει με το αυτοκίνητο. Εκείνος όταν ήρθε δεν φαινόταν καλά και εκείνη ήταν πολύ αναστατωμένη, οριακά έκλαιγε και προσπάθησα να της δώσω να καταλάβει ότι δεν είναι μόνη της και έχει ένα άτομο να στηριχθεί. Στην πορεία αυτό που μου είπε όταν καταλάγιασε το άγχος της και έγιναν οι εξετάσεις του γιου της, ήταν «ευτυχώς που ήσασταν εσείς εδώ ,γιατί μόνη μου δεν θα μπορούσα να τα βγάλω πέρα. Δεν θα άντεχα». Και για μας αυτό είναι το πιο σημαντικό. Οι άνθρωποι να ξέρουν ότι έχουν κάποιον δίπλα τους, στον οποίο μπορούν να στηριχθούν, να έχουν εμπιστοσύνη και να τους προσφέρει μία βοήθεια αν αυτό κριθεί απαραίτητο».
Εθελοντές: Η ανθρώπινη στήριξη στη δύσκολη στιγμή
Το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου μας, λέει η κ .Περάκη, είναι ψυχοκοινωνική υποστήριξη και πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας, δηλαδή να προσεγγίσουμε ένα άτομο, το οποίο βιώνει μία κατάσταση κρίσης, που είναι άλλωστε σύνηθες στα ΤΕΠ. «Οπότε τους προσεγγίζουμε ανάλογα με τις ανάγκες τους. Αν χρειάζονται παρέα ή να μιλήσουν για κάτι άλλο, ή να ενημερωθούν για τις διαδικασίες. Ό,τι έχει ανάγκη ο καθένας το προσφέρουμε. Το δεύτερο κομμάτι του έργου μας είναι πιο πρακτικό. Τους βοηθάμε να κατευθυνθούν μέσα στο νοσοκομείο για να διευκολύνουμε λίγο τις ροές. Πως κάποιος πχ θα μεταφερθεί από το παθολογικό στο ακτινολογικό. Τους λέμε σε ποιους χώρους πρέπει να απευθυνθούν για να βρουν και τους κατάλληλους γιατρούς κ.λπ.».
Εθελοντές και εθελόντριες στο πλευρό παιδιών και ΑμεΑ
Άτομα από την ομάδα μας που βρίσκονται στο Παιδιατρικό Τμήμα του Αττικού, πολλές φορές λειτουργούν άμεσα για την ψυχολογική στήριξη των παιδιών, μέχρι να τα εξετάσουν οι παιδίατροι, και με κάθε τρόπο προσφέρουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους γονείς που ως επί το πλείστον έχουν μεγάλη αγωνία, λέει η κ. Γεωργιάδου. «Για παράδειγμα, μια μητέρα από την Ουκρανία που είχε έρθει πρόσφατα στη χώρα μας, βοηθήθηκε από τις εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού από την αρχή στη φάση Διαλογής μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης του παιδιού της. Είναι πολύ σημαντικό το ότι αισθάνθηκαν ότι βρίσκονται σε ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον, το οποίο και τόνισαν στις εθελόντριες, και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και στο τέλος.
Χαρακτηριστική είναι επίσης η προσφορά μας σε άτομα που είναι ασυνόδευτα, ΑμεΑ και γενικά σε ευάλωτες ομάδες. Πολύ συχνά κατευθύνουμε και καθοδηγούμε για τις διαδικασίες του Νοσοκομείου ασθενείς που είτε δεν μπορούν να κινηθούν από μόνοι τους, εξαιτίας κάποιων προβλημάτων, είτε βρίσκονται σε έντονο στρες και χρειάζονται μια περαιτέρω βοήθεια και βέβαια στήριξη. Μπορώ να πω ότι όλοι αυτοί οι ασθενείς δεν σταματούν να δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους, καθώς μας λένε συνέχεια «ευχαριστώ».
Εκπαιδευμένοι εθελοντές σε θέματα ψυχικής υγείας
Την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Γεωργιάδου, «σταθήκαμε »σε δυο ασθενείς που είχαν άνοια, μέχρι οι συνοδοί τους να ολοκληρώσουν τα διαδικαστικά και να φέρουν το αυτοκίνητο για την έξοδό τους από το Νοσοκομείο. «Είναι σημαντικό οι συνοδοί να αισθάνονται ότι αφήνουν τους ανθρώπους τους σε έμπιστα άτομα και από την άλλη οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις, να μην είναι μόνοι τους σε ένα άγνωστο για εκείνους περιβάλλον. Όλα τα άτομα της ομάδας έχουμε λάβει ειδική εκπαίδευση από επαγγελματίες εκπαιδευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους του Ε.Ε.Σ για πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας και έχουμε συμμετάσχει σε πληθώρα προγραμμάτων που συνδέονται με ευάλωτες ομάδες. Ακόμη εκπαιδευτήκαμε να διαχειριζόμαστε την ένταση, όπως και το άγχος της κρίσης που δεν αφήνουν το άτομο να έχει ισορροπία ανάμεσα σε σκέψη, συναισθήματα και συμπεριφορικό πεδίο».
Εθελοντές Ε.Ε.Σ: Η καλοσύνη γεμίζει τους χώρους των ΤΕΠ
Σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews μία πρώτη αποτίμηση των αλλαγών που ενδεχομένως θα επιφέρει στη λειτουργία των ΤΕΠ η παρουσία των 25 εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού θα γίνει από το υπουργείο Υγείας, μετά την παρέλευση διμήνου από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, δηλαδή περί τα τέλη Μαΐου.
Η καλοσύνη που πραγματικά γεμίζει τους χώρους των ΤΕΠ είναι σαν ένας ήλιος μία σκοτεινή μέρα γι’ αυτό και ευχαριστούμε τους εθελοντές μας που πραγματικά δείχνουν την αγάπη τους και θα έλεγα ότι θυμίζουν κάθε φορά πώς η ανθρωπιά δεν έφυγε ποτέ. Είναι εδώ και τη βλέπουμε μπροστά μας, λέει κλείνοντας αυτό το ρεπορτάζ ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιος Αυγερινός.