Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας, στις 30 Ιουλίου, το Ινστιτούτο Prolepsis ανακοίνωσε τα ακόλουθα:

«Στο Ινστιτούτο Prolepsis με την πολύτιμη στήριξη των εθελοντών/τριών μας, στο πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε Ηλικία» καταπολεμούμε τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση στην Τρίτη Ηλικία μέσα από την ανάπτυξη δεσμών φιλίας. Αφιερώνοντας λίγο από τον χρόνο μας, μπορούμε να γεμίσουμε τις καρδιές των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας με χαρά και αγάπη. Ας γίνουμε όλοι μια μεγάλη παρέα για εκείνους που μας χρειάζονται.

Εάν είσαι άνω των 65 ετών και αισθάνεσαι μοναξιά μη διστάσεις να καλέσεις στην Τηλεφωνική Γραμμή για τηΜοναξιά στην Τρίτη Ηλικία: 210 610 1300.

Εάν θέλεις και εσύ να γίνεις μέλος της εθελοντικής ομάδας μας και να προσφέρεις συντροφιά σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, μπες στο site του «Φιλία σε κάθε Ηλικία».

Πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε Ηλικία»

Το Ινστιτούτο Prolepsis, με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών του, υλοποιεί το Πρόγραμμα«Φιλία σε κάθε Ηλικία»για την αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς των ατόμων Τρίτης Ηλικίας.

Το Ινστιτούτο Prolepsis ξεκίνησε το εν λόγω πρόγραμμα, σε συνέχεια του ερευνητικού του έργου σε θέματα προληπτικής ιατρικής και των πολυετών δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των ατόμων τρίτης ηλικίας, με στόχο:

  • Να καταπολεμήσει τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση των ηλικιωμένων μέσα από την ανθρώπινη επαφή και τη δημιουργία δεσμών φιλίας.
  • Να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των ηλικιωμένων.
  • Να αναδείξει τις ανάγκες και τα προβλήματα της Τρίτης Ηλικίας.
  • Να ενισχύσει τον εθελοντισμό στην Ελλάδα.

Τα οφέλη του προγράμματος «Φιλία σε κάθε Ηλικία» 

Τα οφέλη από την κοινωνικοποίηση των ατόμων Τρίτης Ηλικίας είναι τεκμηριωμένα επιστημονικά διεθνώς και αφορούν κυρίως στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλία σε κάθε Ηλικία», ηλικιωμένοι που προηγουμένως αισθάνονταν μόνοι και ήταν αποξενωμένοι ακόμα και στην ίδια τη γειτονιά κατοικίας τους, μέσω της διασύνδεσης με εθελοντές σε τοπικό επίπεδο γίνονται «οικείοι». Έτσι, αναβιώνει το αίσθημα γειτνίασης, εγγύτητας, και έμπρακτου ενδιαφέροντος για τον συνάνθρωπο.

Ο σημαντικός ρόλος των εθελοντών

Το πρόγραμμα στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά. Οι εθελοντές επηρεάζουν θετικά τη ζωή ενός μοναχικού ηλικιωμένου αλλά και τη δική τους, δημιουργώντας σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης και υποστήριξης.

Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει όποιος με ευαισθησία επιθυμεί να προσφέρει στην Τρίτη Ηλικία. Οι εθελοντές του προγράμματος δεν απαιτείται να έχουν συγκεκριμένη ιδιότητα, εξειδικευμένες γνώσεις ή δεξιότητες (π.χ. ιατρός, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, κ.ά.), καθώς σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη δεσμών φιλίας.  Μέσα από τη συμμετοχή τους  οι εθελοντές:

-κρατούν συντροφιά σε μοναχικούς ηλικιωμένους,

-δείχνουν ενδιαφέρον και ευαισθησία,

-δημιουργούν σχέσεις φιλίας.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ενώ υλοποιείται σε συνεργασία με Δήμους και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων σε όλη την Ελλάδα.

Εάν γνωρίζετε κάποιον ηλικιωμένο που θα μπορούσε να επωφεληθεί από το πρόγραμμα, επικοινωνήστε με το Ινστιτούτο Prolepsis στο 210-6255700, ή στο info@filiasekatheilikia.gr.

Share.
Exit mobile version