Το ΝΟΣΠΙ ήρθε για να μείνει – Εμβληματική πρωτοβουλία το Ψηφιακό Πρόγραμμα Φροντίδας Ογκολογικών Ασθενών
Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου
Ο καρκίνος είναι ίσως ο σημαντικότερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το EΣΥ, όπως και το σύνολο των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως, καθώς αποτελεί μια νόσο που είναι πολυπαραγοντική, η οποία επιβάλλει καινοτόμες και σύγχρονες λύσεις και πρακτικές, για την παροχή ολοκληρωμένης, καθολικής πρόσβασης, σε επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, για κάθε ογκολογικό ασθενή.
Η διαπίστωση ανήκει στην Γενική Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, η οποία από το βήμα του 4ου Ετήσιου Συνεδρίου του Economist με θέμα «Η Αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην Καταπολέμηση του Καρκίνου» μίλησε για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί και κάποιες ήδη υλοποιούνται, με επίκεντρο την ολιστική φροντίδα του ογκολογικού ασθενή στην Ελλάδα. «Ιδιαίτερα εμβληματική πρωτοβουλία αναμένεται να αποτελέσει το Ψηφιακό Πρόγραμμα Φροντίδας Ογκολογικών Ασθενών το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και περιλαμβάνει 3 υποέργα: 1. Τη σύσταση του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασματικών Νοσημάτων, μέσω του οποίου θα συλλέγονται επικαιροποιημένες πληροφορίες για την παρακολούθηση των βασικών επιδημιολογικών δεικτών της νόσου. 2. Πληροφοριακό σύστημα για τη διαχείριση των διαφόρων θεραπευτικών μεθόδων και 3. Μία εφαρμογή για την υποστήριξη των ασθενών που για πρώτη φορά θα τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στον πλήρη φάκελο της πορείας της νόσου τους, καθώς και άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα γιατρό, όποτε τον χρειάζονται».
Έχει εξασφαλιστεί η συνέχεια του ΝΟΣΠΙ μετά τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης
Με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής στον ογκολογικών ασθενών, αλλά και της βιωσιμότητας του συστήματος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ξεκίνησε η νοσηλεία στο σπίτι (ΝΟΣΠΙ) με πρόγραμμα που χρηματοδοτείται έως το 2025 με 14,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Και εννοείται ότι ήδη έχουμε δρομολογήσει τη συνέχιση του μετά το πέρας του έργου του Ταμείου Ανάκαμψης, έτσι ώστε αυτό να είναι οργανωμένο σε επίπεδο υγειονομικών περιφερειών και ο ΟΔΙΠΥ, να συνεχίσει να ελέγχει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Το σημαντικό, στο έργο αυτό, όπως ανέφερε νωρίτερα και ο πρόεδρος του Οργανισμού Βασίλης Μπαλάνης, είναι ότι αξιολογούνται αφενός οι υπηρεσίες από πλευράς ασθενών με ειδικές αναφορές, και αφετέρου αξιολογείται η κλινική αποτελεσματικότητα.
Το ΝΟΣΠΙ τρέχει σε τρία Νοσοκομεία, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, στο ΠΑΓΝΗ, και στον Άγιο Σάββα μέσω του ΟΙΚΟΘΕΝ, ενώ έχει προγραμματιστεί η εξέλιξη του σε δέκα Νοσοκομεία. Βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο κέντρων αναφοράς, τα οποία είναι πλήρως εξοπλισμένα, και στελεχωμένα για την προώθηση μιας ολιστικής και συνεχούς παρακολούθησης».
Εντός διετίας πανελλαδικό δίκτυο τηλεϊατρικής – Συνολικός προϋπολογισμός 30 εκατ. ευρώ
Σαφώς, από ένα τέτοιο πλαίσιο δεν μπορεί να παραλειφθεί η αναφορά στο Δίκτυο της Τηλεϊατρικής, το οποίο αναπτύσσεται ολοένα και πιο δυναμικά στη χώρα μας, με σκοπό την άμβλυνση των ανισοτήτων στην πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε ποιοτικές και επαρκείς υπηρεσίες υγείας, ανέφερε η Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας, για να επισημάνει στη συνέχεια ότι η 2η ΥΠΕ αποτέλεσε την πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια, όπου αναπτύχθηκαν σταθμοί Τηλεϊατρικής και ήδη στο δίκτυό της συμμετέχουν 57 νησιά, με 66 σταθμούς ιατρού -ασθενούς και 19 σταθμούς ιατρού- συμβούλου . «Οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής αναμένεται να επεκταθούν στο σύνολο της Επικράτειας με τη δημιουργία πολλών νέων σταθμών. Η υλοποίηση του πανελλαδικού δικτύου, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια και πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 30.000.000€».
20 μέρες ο σταθμισμένος μέσος όρος από τη διάγνωση μέχρι την πρώτη ακτινοθεραπεία
Η αποτελεσματική διαχείριση της νόσου και η βελτίωση της καθημερινότητας και της εξυπηρέτησης των ογκολογικών ασθενών, προϋποθέτει τη συλλογή αξιόπιστων και επικαιροποιημένων δεδομένων αναφορικά με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, είπε η κ. Βιλδιρίδη. «Στο πλαίσιο αυτό, εργαζόμαστε για τη συστηματική συλλογή και καταγραφή στοιχείων αναφορικά με τους χρόνους αναμονής σε μηνιαία βάση. Τα στοιχεία αφορούν στους χρόνους αναμονής των ογκολογικών ασθενών από τη στιγμή της διάγνωσης έως την εφαρμογή της πρώτης θεραπείας, ανεξαρτήτως μορφής καρκίνου, όπως ενδεικτικά την εφαρμογή ακτινοθεραπείας ή τη λήψη φαρμακευτικής θεραπευτικής αγωγής. Αποτιμώντας τα πρώτα στοιχεία που είναι ήδη στη διάθεσή μας, φαίνεται πως είναι ενθαρρυντικά, καθώς συμβαδίζουν με το πλαίσιο των στόχων και των προτύπων που έχουν τεθεί και σε άλλα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Σύμφωνα με στοιχεία του Ιανουαρίου του 2024 που παρέθεσε η Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας, ο σταθμισμένος μέσος όρος από τη διάγνωση μέχρι την πρώτη φαρμακευτική αγωγή είναι 3 ημέρες, ενώ για ακτινοθεραπεία είναι 20 μέρες. Η πρόσβαση για ανακουφιστική θεραπεία, μετά την πρώτη ακτινοθεραπεία είναι 3 ημέρες».
Μέχρι το καλοκαίρι το πλάνο για δημιουργία κλινικών επιζώντων καρκίνου
Η κ. Βιλδιρίδη, αναφερόμενη στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των επιζώντων καρκινοπαθών και στις συναισθηματικές και κοινωνικές προκλήσεις, καθώς επίσης στις μακροχρόνιες συνέπειες που σχετίζονται με τη σωματική και την ψυχική τους υγεία, μίλησε για την πρώτη κλινική για επιζώντες από καρκίνο στη χώρα που δημιουργήθηκε προ δύο μηνών στο «Αττικόν».
«Η κλινική επικεντρώνει τις προσπάθειές της στη δευτερογενή πρόληψη, παρέχοντας συμβουλευτική καθοδήγηση για τον τρόπο ζωής μέσω διεπιστημονικών ομάδων επαγγελματιών υγείας και στην ανάπτυξη ενός εξατομικευμένου πλάνου διαρκούς παρακολούθησης, για την πρώιμη ανίχνευση ψυχοκοινωνικών επιπλοκών της νόσου και της θεραπείας. Δείχνοντας σεβασμό και θέτοντας ως προτεραιότητα τις μοναδικές ανάγκες των ογκολογικών ασθενών, στόχος μας είναι με σημείο αναφοράς το Αττικό, η παραπάνω πρωτοβουλία να προτυποποιηθεί και να επεκταθεί σε περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Οπότε προτυποποιείται η διαδικασία, κοστολογείται, θα μπουν όροι και προϋποθέσεις ως προς την στελέχωση και ευελπιστούμε μέσα στο επόμενο τρίμηνο ότι θα έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επέκταση του».
Η φροντίδα ασθενών με καρκίνο προϋποθέτει την ύπαρξη γόνιμων συνεργιών και μακρόπνοο σχεδιασμό
Όλα τα παραπάνω, μαρτυρούν τα σημαντικότατα βήματα που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή αναμένεται να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον, για τη διαχείριση του καρκίνου στη χώρα μας, τόνισε η Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας. «Προς αυτή την κατεύθυνση, βασική προτεραιότητά μας αποτελεί η κατάρτιση και εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Πρόληψης & Διαχείρισης του Καρκίνου, με ορίζοντα τετραετίας (2025 – 2029). Στο Εθνικό Σχέδιο, θα ενσωματωθούν τα αποτελέσματα των εν εξελίξει δράσεων και συγχρόνως θα δοθεί έμφαση στη δημιουργία ενός ανθεκτικού, βιώσιμου πλαισίου για την ανθρωποκεντρική και ολιστική διαχείριση του καρκίνου, που θα εστιάζει στην έγκαιρη ανίχνευση, τη διάγνωση, τη στοχευμένη και εξατομικευμένη θεραπεία και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών, των επιζώντων, των φροντιστών και των οικογενειών ασθενών με καρκίνο στη χώρα μας. Το Υπουργείο Υγείας έχει εισέλθει δυναμικά στον αγώνα για την καταπολέμηση του καρκίνου, υιοθετώντας μια σύγχρονη προσέγγιση, που περιλαμβάνει καλά σχεδιασμένες δράσεις και εμβληματικές πρωτοβουλίες που έχουν λάβει ήδη θετικό πρόσημο. Ωστόσο, η φροντίδα ασθενών με καρκίνο ούσα πολύπλευρη, προϋποθέτει την ύπαρξη γόνιμων συνεργιών και μακρόπνοο σχεδιασμό».