Η αλλαγή της σειράς των θεραπειών (που προβλέπει το πρωτόκολλο) για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να μειώσει με ασφάλεια τον αριθμό των απαιτούμενων επεμβάσεων, να ελαχιστοποιήσει τις καθυστερήσεις στη θεραπεία και να βελτιώσει την ψυχολογική κατάσταση αλλά και την ικανοποίηση του ασθενή από την όλη διαδικασία των ογκολογικών θεραπειών του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατα δημοσιευμένης κλινικής δοκιμής.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Πριν από τη μαστεκτομή, οι 49 γυναίκες, που συμμετείχαν στη δοκιμή, έλαβαν χημειοθεραπεία (όπως προβλέπει το θεραπευτικό πρωτόκολλο) και ακτινοθεραπεία, η οποία συνήθως δεν χορηγείται (σύμφωνα με το ισχύον θεραπευτικό πρωτόκολλο) παρά μόνο μετά την επέμβαση. Η μαστεκτομή με άμεση αποκατάσταση του μαστού πραγματοποιήθηκε σε διάμεσο 23 ημερών μετά την ολοκλήρωση της ακτινοθεραπείας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στο JAMA Network Open.

Σύμφωνα με το τρέχον θεραπευτικό πρωτόκολλο, οι γυναίκες πρέπει να επουλωθούν από τη μαστεκτομή πριν υποβληθούν σε καθημερινές θεραπείες ακτινοβολίας έξι εβδομάδων. Στη συνέχεια, πρέπει να περιμένουν 6-12 μήνες πριν κάνουν επέμβαση αποκατάστασης του μαστού, γιατί η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στα εμφυτεύματα και τους κρημνούς, λόγω συστολών που προκαλεί στον ιστό του μαστού, που με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν συρρίκνωση του μαστού. Μπορεί επίσης να βλάψει (η ακτινοβολία) το δέρμα και τον υποκείμενο ιστό.

Με την ακτινοθεραπεία ολοκληρωμένη εκ των προτέρων στις συμμετέχουσες στη μελέτη, όλες είχαν επιτυχείς επεμβάσεις αποκατάστασης ταυτόχρονα με μαστεκτομή, χωρίς σοβαρές επιπλοκές.

«Παρακολουθήσαμε ασθενείς για περίπου 2,5 χρόνια κατά μέσο όρο. Δεν βρήκαμε καμία υποτροπή καρκίνου στην αρχική περιοχή που εκδηλώθηκε η νόσος ούτε μεταστάσεις σε άλλα όργανα στο σώμα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Mark Schaverien από το M.D. Anderson Cancer Center στο Χιούστον. «Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την ογκολογική ασφάλεια αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης».

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Dr. Benjamin Smith, επίσης από το M.D. Anderson Cancer Center, είπε ότι η προσέγγιση «αντιπροσωπεύει μια σημαντική ανακάλυψη» για πολλές ασθενείς: «Επιτρέπει στις γυναίκες να ξαναρχίσουν γρήγορα τη ζωή τους μετά τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, να νιώθουν και να δείχνουν αυτοπεποίθηση, χωρίς να χρειάζονται παρατεταμένες καθυστερήσεις πριν υποβληθούν σε επανορθωτική επέμβαση».  

Οι ερευνητές έχουν αρχίσει να εγγράφουν ασθενείς για μια μεγαλύτερη δοκιμή με στόχο να επιβεβαιώσουν τα οφέλη της νέας προσέγγισης. 

Share.
Exit mobile version