Ελληνικό καλοκαίρι και καρπούζι αποτελούν έναν ιδανικό συνδυασμό. Το φρούτο αυτό δεν αποτελεί μόνο μια αγαπημένη τροφή μικρών και μεγάλων αλλά παρέχει και πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Όπως εξηγεί η Αναστασία Κόκκαλη, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, το καρπούζι έχει υψηλή θρεπτική αξία και προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας, με κυριότερα τα ακόλουθα:

· Όπως όλα τα φρούτα εποχής, έτσι και το καρπούζι έχει υψηλή θρεπτική αξία. Τα 100γρ. καρπουζιού προσδίδουν 21 θερμίδες, 5,3 γρ υδατάνθρακες και 94 γρ νερό, αλλά και φυτικές ίνες σε μικρή ποσότητα.

· Δροσερό και πλούσιο σε νερό είναι ένα ευχάριστο φρούτο που δροσίζει και αποτελεί ένα ευχάριστο ενδιάμεσο σνακ αλλά και ένα ελαφρύ βραδινό, συνοδευόμενο πολλές φορές με ένα τυρί χαμηλό σε λιπαρά. 

· Η κατανάλωσή του προσφέρει στον οργανισμό σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, θειαμίνης και βιταμίνης B6. Είναι καλή πηγή μαγνησίου, ασβεστίου, βιταμίνης Α και σιδήρου. Φυσικά, δεν περιέχει λιπαρά και χοληστερόλη.

· Το καρπούζι είναι διουρητικό, γιατί περιέχει πολύ νερό. Είναι εύληπτο και έχει την ικανότητα να δρα κατά των οιδημάτων και της κατακράτησης υγρών επειδή περιέχει κάλιο.

Το καρπούζι σερβίρεται μόνο του, σε φρουτοσαλάτες και μπορεί να γίνει χυμός ή πολτός για να προστεθεί σε κοκτέιλ και σε μίξ φρούτων. Υπάρχουν όμως και τρόποι να το απολαύσετε ως γλυκό και μάλιστα λόγω της χαμηλής θερμιδικής του αξίας ενδείκνυται και όσους ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους.

Πώς να επιλέξετε το … καλό καρπούζι

Υπάρχουν περίπου 50 ποικιλίες καρπουζιού και όλες έχουν την ίδια γεύση. Για να είναι καλό το καρπούζι, θα πρέπει να είναι βαρύ για το μέγεθος του, δηλ να είναι συμπαγές και όχι κούφιο, και φυσικά να μην είναι χτυπημένο.

Από το κοτσανάκι του καρπουζιού, μπορούμε να προσδιορίσουμε την ωριμότητά του. Αν το κοτσανάκι είναι κιτρινωπό, τότε το καρπούζι θεωρείται ώριμο. Αν το καρπούζι έχει λευκό ή πράσινο μίσχο, τότε δεν έχει ωριμάσει ακόμη.

Όταν κόψετε το καρπούζι στο σπίτι, να ξέρετε ότι διατηρείται 2-3 μέρες στο ψυγείο αν τυλιχθεί σε μεμβράνη, ενώ αν δεν το κόψετε, αντέχει περίπου 15-20 μέρες σε δροσερό μέρος.

Share.
Exit mobile version