Πολυάριθμες μελέτες έχουν διαπιστώσει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της κατάθλιψης. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου το 44% των ενηλίκων με κατάθλιψη έχουν και παχυσαρκία. Επίσης, τα άτομα με παχυσαρκία έχουν 55% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια στιγμή στη ζωή τους κατάθλιψη.

Η Διαιτολόγoς-Διατροφολόγος Βασιλική Νεστορή εξηγεί στο DailyPharmaNews πως συνδέονται παχυσαρκία και κατάθλιψη, ποια είναι τα συμπτώματα και πότε είναι αναγκαία η συμβολή ειδικού για αναζήτηση λύσης.

« Η παχυσαρκία και η κατάθλιψη στις μέρες μας είναι δύο φαινόμενα πολύ συχνά συνδεόμενα τα οποία όχι μόνο παρουσιάζουν παράλληλη αυξητική τάση, αλλά φαίνεται να σχηματίζουν έναν φαύλο κύκλο γύρω από την ψυχολογία των ατόμων με προβλήματα βάρους. 

Το επιπλέον βάρος σχεδόν πάντα δημιουργεί ψυχολογική αστάθεια, ενώ η ίδια η ασταθής ψυχολογία συνδέεται ευθέως με την αύξηση του βάρους. Τα άτομα με επιπλέον βάρος συχνά δεν γνωρίζουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην ανάπτυξη μιας καταθλιπτικής συμπεριφοράς, ενώ πολύ συχνά θεωρούν πως δεν θα καταφέρουν να χάσουν το υπερβάλλον βάρος εξαιτίας της «κακής» ψυχολογίας τους και για τον λόγο αυτό σταματούν πρόωρα ή δεν ξεκινούν καθόλου μια προσπάθεια απώλειας βάρους.

Ποια συμπτώματα δείχνουν ότι ένα άτομο με προβλήματα πάχους έχει κατάθλιψη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), για να αναγνωριστεί η κατάθλιψη σε κάποιο άτομο σχετιζόμενη με το βάρος – και όχι μόνο – θα πρέπει να παρουσιάζονται τουλάχιστον 5 από τα παρακάτω συμπτώματα για τουλάχιστον 15 ημέρες συνεχόμενες, ενώ είναι απαραίτητο να συνυπάρχει τουλάχιστον το ένα από τα 2 πρώτα:

• Αύξηση της όρεξης για φαγητό με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους, σαν αντίδραση στο ήδη αυξημένο υπάρχουν βάρος.

• Ιδέες που εκφράζονται από το άτομο και σχετίζονται με ενοχές (κυρίως για το φαγητό) ή αυτομομφή ή αναξιότητα ή κακή εικόνα για το σώμα γενικότερα.

• Καταθλιπτική διάθεση σχεδόν σε καθημερινή βάση και για το μεγαλύτερο διάστημα τη ημέρας.

• Απώλεια του ενδιαφέροντος και της διάθεσης για συμμετοχή σε δραστηριότητες που στο παρελθόν ήταν ευχάριστες για το άτομο.

• Αϋπνίες ή υπερυπνίες, σχεδόν σε καθημερινή βάση.

• Ψυχοκινητική ανησυχία ή υπερδιέγερση ή αντίθετα ψυχοκινητική ατονία ή επιβράδυνση του συναισθήματος.

• Εύκολη κόπωση, απώλεια της ενεργητικότητας.

• Δυσκολία στην συγκέντρωση, αδυναμία λήψης αποφάσεων, αργή σκέψη.

• Επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου και ιδέες αυτοκτονίας.

• Διαταραχή της σεξουαλικότητας.

Στις περιπτώσεις των ατόμων που εμφανίζουν κατάθλιψη σχετιζόμενη με προβλήματα βάρους, εκτός από την θεραπεία των ψυχικών συμπτωμάτων με την βοήθεια της φαρμακολογίας και της ψυχοθεραπείας, επιβάλλεται και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με την απώλεια ικανού αριθμού κιλών, ώστε το άτομο να λάβει μια ολοκληρωμένη και κατά το δυνατόν, οριστική βοήθεια».

Share.
Exit mobile version