Χρήσιμες συμβουλές πρόληψης και προστασίας των παιδιών από τη σοβαρή και επίμονη λοίμωξη.
Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη
Με το άνοιγμα των σχολείων, πολλοί γονείς έρχονται αντιμέτωποι με τον σταφυλόκοκκο, ένα σοβαρό και επίμονο πρόβλημα υγείας που δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα μικρά παιδιά.
Ο παιδίατρος Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος, Επιμελητής Β’ Παιδ/κής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, εξηγεί στο DailyPharmaNews τι είναι ο σταφυλόκοκκος, γιατί «εισβάλλει» με τόση ευκολία στον παιδικό οργανισμό και ποια είναι τα αναγκαία μέτρα πρόληψης της λοίμωξης.
«Τα σχολεία αποτελούν περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση του σταφυλόκοκκου, καθώς τα παιδιά περνούν πολλές ώρες μαζί, αγγίζουν τις ίδιες επιφάνειες και συχνά δεν ακολουθούν σωστές πρακτικές υγιεινής. Για αυτό συχνά μετά το άνοιγμα των σχολείων, τα κρούσματα αυξάνονται.
Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που συχνά ζει φυσιολογικά στο σώμα μας (στο δέρμα και στους βλεννογόνους της μύτης και του εντέρου) χωρίς να προκαλεί προβλήματα. Όμως υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις, οι οποίες κυμαίνονται από ήπιες μέχρι σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή.
Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως μέσω επαφής με μολυσμένα αντικείμενα ή μέσω άμεσης επαφής με δέρμα ή τραύμα άλλου ατόμου.
Επίσης, άτομα που εργάζονται σε χώρους υγείας, που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή που φέρουν χρόνια τραύματα ή εγκαύματα είναι πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο.
Ο σταφυλόκοκκος προκαλεί κυρίως δερματικές λοιμώξεις αλλά μπορεί να προκύψουν και πιο σοβαρές λοιμώξεις, όπως πνευμονία, σηψαιμία ή οστεομυελίτιδα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
• Ερυθρότητα και πόνος στο δέρμα: Μπορεί να εμφανιστεί φλεγμονή, οίδημα ή πύον σε περιοχές όπως τα τραύματα ή οι θύλακες των τριχών.
• Αποστήματα: Ο σταφυλόκοκκος συχνά προκαλεί τοπικές συγκεντρώσεις πύου, οι οποίες μπορεί να είναι επώδυνες και να απαιτούν ιατρική παρέμβαση.
• Πυρετός και κόπωση: Αν η λοίμωξη εξαπλωθεί, μπορεί να συνοδεύεται από συστηματικά συμπτώματα, όπως πυρετό, αδυναμία και ναυτία.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι λοιμώξεις μπορεί να επηρεάσουν τα εσωτερικά όργανα, οδηγώντας σε σηψαιμία, ενδοκαρδίτιδα, πνευμονία ή οστεομυελίτιδα.
Τα αναγκαία μέτρα πρόληψης
Η πρόληψη των λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο είναι σημαντική, ιδιαίτερα σε χώρους όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης, όπως τα νοσοκομεία ή σε μέρη με αυξημένο συγχρωτισμό πχ σχολεία και παιδικοί σταθμοί. Ορισμένα βασικά μέτρα περιλαμβάνουν:
• Καλό πλύσιμο των χεριών: Η τακτική και σωστή υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό ή με αντισηπτικό βοηθά στη μείωση της εξάπλωσης των βακτηρίων.
• Καθαριότητα τραυμάτων: Όλα τα τραύματα και οι αμυχές πρέπει να καθαρίζονται και να καλύπτονται με αποστειρωμένες γάζες μέχρι να επουλωθούν πλήρως.
• Αποφυγή κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων: Αντικείμενα όπως πετσέτες, ξυραφάκια ή αθλητικός εξοπλισμός δεν πρέπει να μοιράζονται.
• Σωστή χρήση αντιβιοτικών: Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται μόνο υπό ιατρική καθοδήγηση.
• Απολύμανση επιφανειών: Η τακτική απολύμανση μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης.
Εάν ένας γονέας παρατηρήσει σχετικά συμπτώματα θα πρέπει πρώτα από όλα να απευθυνθεί στον παιδίατρο ο οποίος θα αξιολογήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα καθορίσει αν χρειάζεται τοπική θεραπεία (κρέμα ή αλοιφή) ή συστηματική θεραπεία (αντιβιοτικά).
Φροντίζει να διατηρεί την περιοχή καθαρή και καλυμμένη για να αποφευχθεί η εξάπλωση της λοίμωξης. Ενθαρρύνει το παιδί να πλένει τα χέρια του τακτικά, ειδικά πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας και εκπαιδεύει το παιδί να μην μοιράζεται προσωπικά αντικείμενα (πετσέτες, ρούχα, παιχνίδια) με άλλους.
Η ενημέρωση γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών για τη σωστή πρόληψη και διαχείριση της υγιεινής είναι κρίσιμη για τον περιορισμό της εξάπλωσης του σταφυλόκοκκου στα σχολεία».