Η τενοντίτιδα De Quervain είναι μια επώδυνη κατάσταση, η οποία εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα με έντονη και πολύωρη χειρωνακτική εργασία. Η πάθηση είναι γνωστή και ως “ο αντίχειρας της νοικοκυράς”, διότι οι γυναίκες προσβάλλονται περίπου 8 φορές συχνότερα από τους άντρες.
O Χειρουργός Ορθοπαιδικός Ασημάκης Β. Ανδρεόπουλος εξηγεί ποιες είναι οι βασικές αιτίες της νόσου και πως αντιμετωπίζεται θεραπευτικά.
«Η τενοντίτιδα De Quervain ή αλλιώς στενωτική τενοντοελυτρίτιδα De Quervain, δεν είναι κάτι άλλο από την τενοντίτιδα του αντίχειρα και αφορά την πάχυνση του κοινού ελύτρου που περιβάλλει τον βραχύ εκτείνοντα και τον μακρό απαγωγό του αντίχειρα.
Τα αίτια της νόσου δεν είναι ξεκάθαρα σε απόλυτο βαθμό. Αρκετές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί προκειμένου να δώσουν μια σαφή εικόνα τον συμπτωμάτων. Αρκετές από αυτές συσχέτισαν την τενοντίτιδα De Quervain τόσο με προσωπικούς όσο και επαγγελματικούς λόγους. Συγκεντρωτικά, τα βασικότερα αίτια που έχουν υποστηριχθεί ότι συνδέονται με τη νόσο ή αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες, είναι:
• Η συχνή κάμψη του καρπού λόγω εργασίας.
• Οι επαναληπτικοί τραυματισμοί καταπόνησης.
• Η απαγωγή και έκταση του αντίχειρα.
• Οι ταχείες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις τύπου κρατήματος, τσιμπήματος, έλξης και ώθησης.
• Αθλητικές δραστηριότητες και χόμπι όπως το golf, το bowling, οι ρακέτες, το ψάρεμα και το πλέξιμο.
• Η έντονη και συχνή χρήση μουσικών οργάνων όπως το πιάνο και το αρμόνιο.
• Η εγκυμοσύνη.
Οι δραστηριότητες υψηλού κινδύνου με τις οποίες αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανιστεί η νόσος De Quervain είναι και η χρήση κινητού τηλεφώνου αφής (λόγω έντονης χρήσης των αντιχείρων) καθώς και η χρήση του ποντικού σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Ποια συμπτώματα εκδηλώνει η νόσος De Quervain
Η νόσος De Quervain είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή από τα συμπτώματα που την συνοδεύουν. Η έναρξη της στενωτικής τενοντοελυτρίτιδας είναι συνήθως σταδιακή. Ο πόνος ολοένα και επιδεινώνεται με τις κινήσεις τόσο του καρπού όσο και του αντίχειρα ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να επεκταθεί και μέχρι το αντιβράχιο.
Τα κυριότερα από τα συμπτώματα που θα διαπιστώσει κανείς στην τενοντίτιδα του αντίχειρα είναι:
• Έντονος πόνος στην κερκιδική πλευρά του καρπού.
• Οίδημα στην επάνω πλευρά του καρπού, στο τέλος του αντίχειρα.
• Μια αίσθηση καψίματος στο χέρι.
• Δυσκολία σε κινήσεις όπως το πιάσιμο και το στρίψιμο.
Διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου De Quervain
Για να διαγνωστεί η νόσος De Quervain, ο θεράποντας ιατρός θα προβεί στο τεστ Finkelstein, το οποίο αποτελεί μια φυσική εξέταση. Κατά την εμφάνιση της νόσου, η θεραπεία που θα πρέπει να εφαρμοστεί αρχικά είναι συντηρητική και περιλαμβάνει σταθεροποίηση του καρπού με την χρήση νάρθηκα, προκειμένου να μειωθεί η αίσθηση του πόνου, χορήγηση αντιφλεγμονώδους φαρμακευτικής αγωγής και αποχή από δραστηριότητες και εργασίες που επιδεινώνουν τον πόνο ή προκαλούν πρήξιμο. Ανάλογα τη σοβαρότητα της κατάστασης, ενδέχεται να χορηγηθεί και ένεση κορτιζόνης.
Εάν όλα τα παραπάνω αποτύχουν, τότε προχωράμε σε χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου η οποία συνίσταται σε διάνοιξη του κοινού ελύτρου (ή των ελύτρων σε περιπτώσεις ανατομικής παραλλαγής) που περιβάλλει τον βραχύ εκτείνοντα και τον μακρό παγωγό του αντίχειρα. Είναι μια λεπτή επέμβαση και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην τραυματισθούν οι ραχιαίοι αισθητικοί κλάδοι του κερκιδικού νεύρου και προκληθεί δυσαισθησία στην περιοχή.
Μετά την επέμβαση ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του με μία λεπτή επίδεση και σύσταση για αποφυγή έντονων χειρωνακτικών εργασιών για περίπου 2 εβδομάδες».