Listen to this article

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Η Τσικνοπέμπτη αποτελεί αναμφίβολα μια από τις πιο αγαπημένες γιορτές στην Ελλάδα, ιδιαίτερα  σε όσους έχουν αδυναμία στο κρέας. Η αυξημένη κατανάλωση κρεατικών ωστόσο είναι αναμενόμενο ότι θα ανεβάσει “στα ύψη” την χοληστερίνη στο αίμα.

Η υψηλή χοληστερίνη είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Όπως εξηγεί στο DailyPharmaNews ο Ειδικός Παθολόγος Νίκος Σταμούλης, «πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) συμβάλλουν σημαντικά στην αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο. Κατά συνέπεια, η διαχείριση των επιπέδων της χοληστερόλης έχει γίνει κεντρικός στόχος στην προσπάθεια πρόληψης καρδιαγγειακών επεισοδίων».

Πώς να απολαύσετε το κρέας την Τσικνοπέμπτη εάν έχετε χοληστερίνη

Σύμφωνα με τον κ. Σταμούλη, «όσοι έχουν χοληστερίνη θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) στο αίμα, και μαζί αυξάνει και τον κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στο θέμα της υπολιπιδαιμικής διατροφής σημασία έχει η διάρκεια και όπως και σε πολλά άλλα πράγματα, δεν πρέπει να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος! Ωστόσο, ακόμα και σε μια μέρα όπως η Τσικνοπέμπτη, υπάρχουν πιο υγιεινές επιλογές για κάποιον που δεν θέλει να παρεκτραπεί.

Το άπαχο ή λιγότερο λιπαρό κρέας, η αφαίρεση του εμφανούς λίπους και η επιλογή ψητών έναντι τηγανητών κρεάτων και συνοδευτικών – και πάντα σε μικρές μερίδες – αποτελούν συνετές επιλογές για όσους δεν θέλουν να δουν τα επίπεδα της χοληστερίνης τους να εκτοξεύονται στα ύψη. Επιπλέον, όσοι έχουν χοληστερίνη θα πρέπει να αποφεύγουν τα πολύ επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον ή το ζαμπόν».

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι εξαιρετικά σημαντική για την πρόληψη της υψηλής χοληστερόλης. Όπως τονίζει ο κ. Σταμούλης, «το θεμέλιο για τη διαχείριση της χοληστερόλης είναι η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Ακόμη και άτομα των οποίων το γενετικό προφίλ τους θέτει σε αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο έως και 50% μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η μείωση της πρόσληψης απλών σακχάρων και επεξεργασμένων υδατανθράκων και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας βελτιώνουν τα επίπεδα λιπιδίων ενώ παρέχουν και άλλα οφέλη για την υγεία και θα πρέπει να πραγματοποιείται ανεξάρτητα από το εάν συνιστάται και φαρμακοθεραπεία».

Exit mobile version
Μετάβαση στο περιεχόμενο