Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας και διαδραματίζει πολλούς και διαφορετικούς ρόλους στον οργανισμό μας.

Που εντοπίζονται τα οφέλη της βιταμίνης D και πώς μπορούμε να την προσλάβουμε από την διατροφή μας; Μας απαντά η Βασιλική Νεστορή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Η βιταμίνη D μια οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμινών, δηλαδή για να απορροφηθεί από τον οργανισμό και να χρησιμοποιηθεί από αυτόν, θα πρέπει να διαλυθεί σε λιπαρή ουσία, ανήκει όμως και στην κατηγορία των ορμονών, ασκώντας σημαντική επίδραση σε τουλάχιστον 2.000 γνωστά γονίδια του οργανισμού.

Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να προσλάβει και να απορροφήσει βιταμίνη D από τις τροφές που καταναλώνει, μπορεί όμως και να την συνθέσει μόνος του σε κάποιον βαθμό μέσω της απευθείας έκθεσης του στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ο ρόλος της βιταμίνης D

-Επηρεάζει την λειτουργία πολλών γονιδίων του οργανισμού.

-Ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου στον οργανισμό συνεπώς, είναι απολύτως απαραίτητη για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών.

-Συμβάλει στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος συνεπώς, μπορεί να δράσει προστατευτικά έναντι συγκεκριμένων ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι, η σκλήρυνση κατά πλάκας ενώ μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της γρίπης ή του κοινού κρυολογήματος.

-H βιταμίνη D συνδέεται με ειδικούς υποδοχείς στον μυϊκό σύστημα του οργανισμού ασκώντας προστατευτική δράση και πρόληψη πτώσεων, ειδικά στους ηλικιωμένους.

Η βιταμίνη D στη διατροφή μας

Πολλές από τις τροφές που αγοράζουμε περιέχουν βιταμίνη D σε συνθετική ή πρόσθετη μορφή, όπως για παράδειγμα τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, το εμπλουτισμένο γάλα ή τα επιδόρπια γιαουρτιού, το βούτυρο ή ορισμένα είδη ψωμιού. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη σε αυτές τις περιπτώσεις δεν απορροφάται στο 100% ούτε είναι το ίδιο αξιοποιήσιμη από τον οργανισμό ακριβώς επειδή πρόκειται για συνθετική μορφή βιταμίνης.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D

-Μανιτάρια.

-Σκουμπρί.

-Σολομός.

-Ρέγγα.

-Σαρδέλες.

-Γατόψαρο.

-Τόνος.

-Μουρουνέλαιο, που προέρχεται από την σύνθλιψη των χαβιαριών των ψαριών όπως για παράδειγμα περιέχεται στο λάδι πλήρωσης της κονσέρβας ψαριών!

-Φρέσκα αυγά.

-Και φυσικά, επιδιώκουμε την έκθεση στο ηλικιακό φως!

Επιλέγουμε μια διατροφή πλούσια σε ποικιλία και δεν αμελούμε να καταναλώνουμε άφθονο φρέσκο ψάρι ώστε να προσλάβουμε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D.

Πόση βιταμίνη D χρειάζομαι;

Πόση βιταμίνη D χρειάζεσαι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, η φυλή, το γεωγραφικό πλάτος, η εποχή, η έκθεση στον ήλιο, το βάρος κ.ά. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής μια μέση ημερήσια πρόσληψη 400-800 IU, ή 10-20 μικρογραμμαρίων, είναι επαρκής για την πλειοψηφία των ατόμων.

Ωστόσο, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ημερήσια πρόσληψη πρέπει να είναι υψηλότερη από αυτή (ημερήσια δόση 1120-2000 IU ή και περισσότερο) εάν δεν εκτίθεσαι στον ήλιο ή εάν είσαι υπέρβαρος.

Προσοχή! Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενημερώνεις το γιατρό σου προτού πάρεις οποιαδήποτε απόφαση για συμπλήρωμα διατροφής

Share.
Exit mobile version