ΑΥΧΕΝΙΚΟ

Το αυχενικό σύνδρομο που είναι πιο συχνό στους υπάλληλους γραφείου αποτελεί μία εκφύλιση των σπονδυλικών δίσκων του αυχένα, ή μία δευτερογενής εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων αρθρώσεων.

Διάγνωση

H εξέταση περιλαμβάνει:
• Έλεγχο του εύρους κίνησης του αυχένα
• Έλεγχο των αντανακλαστικών και της μυικής δύναμης για τη διαπίστωση ενδεχόμενης πίεσης στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης
• Έλεγχο της βάδισης για τη διαπίστωση ενδεχόμενης συμπίεσης των σπονδύλων που επηρεάζει τον βηματισμό

Απεικονιστικές εξετάσεις

Παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες, χρήσιμες στη διάγνωση και την αντιμετώπιση της πάθησης. Ο γιατρός ενδέχεται να συστήσει:
Ακτινογραφία αυχένα. Απεικονίζει τυχόν ανωμαλίες, όπως οστεόφυτα, οι οποίες είναι ενδεικτικές της αυχενικής σπονδύλωσης. Η ακτινογραφία αυχένα είναι, επίσης, σε θέση να αποκλείσει σπάνια και σοβαρότερα αίτια πόνου και ακαμψίας στην περιοχή του αυχένα, όπως όγκοι, λοιμώξεις ή κατάγματα.
Αξονική τομογραφία. Προσφέρει μια πιο λεπτομερή απεικόνιση, ειδικά των οστών.
Μαγνητική τομογραφία. Βοηθά στον εντοπισμό των περιοχών συμπίεσης των νεύρων.
Μυελογράφημα. Πραγματοποιείται με σκιαγραφικό που εκχύνεται στον σπονδυλικό σωλήνα προκειμένου να έχουμε πιο ακριβή απεικόνιση μέσω ακτινογραφίας ή αξονικής τομογραφίας.

Εξετάσεις νευρολογικής λειτουργίας

Ο γιατρός ενδέχεται να παραπέμψει σε εξετάσεις προκειμένου να διαπιστώσει αν τα νευρικά σήματα μεταδίδονται ανεμπόδιστα στους μύες. Εξετάσεις νευρολογικής λειτουργίας είναι:
Ηλεκτρομυογράφημα. Μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα των νεύρων κατά τη μετάδοση μηνυμάτων στους μύες, καθώς αυτοί συσπώνται ή βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας.
Μελέτη αγωγιμότητας νεύρων. Πραγματοποιείται συνδέοντας ηλεκτρόδια στο δέρμα, πάνω από το νεύρο που χρήζει εξέτασης. Με έναν μικρό ηλεκτρικό παλμό που διαπερνά το νεύρο, μετράται η ισχύς και η ταχύτητα των νευρικών σημάτων.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της αυχενικής σπονδύλωσης, όπως λέγεται το αυχενικό με ιατρικούς όρους, εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Σκοπός είναι η ανακούφιση από τον πόνο, η διατήρηση των καθημερινών δραστηριοτήτων κατά το δυνατό και η πρόληψη μόνιμου τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη και τα νεύρα της.

Φαρμακευτική αγωγή

Όταν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα αδυνατούν να παράσχουν την επιθυμητή ανακούφιση, ο γιατρός ενδέχεται να συνταγογραφήσει:
Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Ορισμένα είδη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων είναι διαθέσιμα χωρίς συνταγογράφηση. Ωστόσο, ενδέχεται να χρειαστείτε κάποια ενισχυμένη εκδοχή που απαιτεί ιατρική συνταγογράφηση για την ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή που σχετίζονται με την αυχενική σπονδύλωση.
Κορτικοστεροειδή. Μια βραχεία δια του στόματος αγωγή πρεδνιζόνης βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο. Σε περίπτωση έντονης αυχεναλγίας, υπάρχουν και τα ενέσιμα στεροειδή.
Μυοχαλαρωτικά. Ορισμένα φάρμακα, όπως η κυκλοβενζαπρίνη, συμβάλλουν στην καταπράυνση των μυικών σπασμών στον αυχένα.
Αντιεπιληπτικά. Ορισμένα αντιεπιληπτικά φάρμακα, όπως η γαβαπεντίνη και η πρεγκαμπαλίνη, μουδιάζουν τον πόνο των νεύρων που έχουν υποστεί βλάβη.
Αντικαταθλιπτικά. Έχει βρεθεί πως ορισμένα αντικαταθλιπτικά συμβάλλουν στην ανακούφιση από την αυχεναλγία λόγω αυχενικής σπονδύλωσης.

Θεραπεία

Με τη φυσικοθεραπεία, ο ασθενής καθοδηγείται στη διάταση και ενδυνάμωση των μυών του αυχένα και των ώμων. Πολλά άτομα που πάσχουν από αυχενική σπονδύλωση ωφελούνται από την αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης δεδομένου ότι ελευθερώνει περισσότερο χώρο μεταξύ των σπονδύλων, σε περίπτωση που συμπιέζονται οι ρίζες των νεύρων.

Χειρουργική επέμβαση

Όταν η συμβατική αντιμετώπιση αποτυγχάνει ή τα συμπτώματα επιδεινώνονται, για παράδειγμα αρχίζει να παρατηρείται αδυναμία στα άκρα, ενδέχεται η χειρουργική επέμβαση να κριθεί απαραίτητη προκειμένου να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος στη σπονδυλική στήλη και να αποσυμπιεστούν οι ρίζες των νεύρων.
Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να περιλαμβάνει:
Αφαίρεση δίσκου που εμφανίζει κήλη ή οστεοφύτου
Αφαίρεση μέρος ενός σπονδύλου
Σπονδυλοδεσία ενός τμήματος του αυχένα χρησιμοποιώντας οστικό μόσχευμα και εξοπλισμό

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Σε περίπτωση ήπιας αυχενικής σπονδύλωσης, μπορεί να βοηθήσει:
Τακτική άσκηση. Η διατήρηση της τακτικής σωματικής δραστηριότητας συμβάλλει στην επιτάχυνση της ανάκαμψης, ακόμη κι αν χρειαστεί να διαμορφωθεί το ασκησιολόγιο εξαιτίας της αυχεναλγίας. Τα άτομα που περπατούν καθημερινά υποφέρουν λιγότερο από πόνο στον αυχένα και τη μέση.
Μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά. Η ιβουπροφαίνη, η ναπροξένη και η παρακεταμόλη είναι, συχνά, σε θέση να ελέγξουν τον πόνο που σχετίζεται με την αυχενική σπονδύλωση.
Ζέστη ή πάγος. Τα ζεστά ή κρύα επιθέματα μπορούν να ανακουφίσουν από τους «πιασμένους» αυχενικούς μύες.
Μαλακό κολάρο. Το κολάρο επιτρέπει στους αυχενικούς μυς να ξεκουραστούν. Ωστόσο, η χρήση του θα πρέπει να περιορίζεται σε σύντομα χρονικά διαστήματα γιατί μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των μυών.

Πριν από το ιατρικό ραντεβού

Πριν απευθυνθείτε σε φυσικοθεραπευτή ή ορθοπεδικό με ειδίκευση στα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης:
Καταγράψτε τα συμπτώματα και πότε άρχισαν.
Καταγράψτε το βασικό ιατρικό ιστορικό σας, συμπεριλαμβάνοντας άλλες παθήσεις.
Σημειώστε προσωπικές πληροφορίες, όπως μεγάλες αλλαγές ή στρεσογόνοι παράγοντες στη ζωή σας.
Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε, καθώς και βιταμίνες και συμπληρώματα.
Σκεφτείτε αν κάποιος άλλος στην οικογένεια είχε παρόμοια προβλήματα.
Ζητήστε σε κάποιον φίλο ή κοντινό πρόσωπο να σας συνοδεύσει στο ραντεβού ώστε να θυμάστε τι είπε ο γιατρός.
Γράψτε τις ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε στον γιατρό.

Ερωτήσεις προς τον γιατρό

○ Ποιο είναι το πιθανότερο αίτιο των συμπτωμάτων;
○ Τι εξετάσεις χρειάζεται να κάνω;
○ Ποιοι είναι οι ενδεδειγμένοι τρόποι αντιμετώπισης;
○ Έχω άλλες παθήσεις. Πώς μπορώ να διαχειριστώ την κατάσταση στο σύνολό της;
○ Εκτός από τις ερωτήσεις που θα έχετε ετοιμάσει για τον γιατρό, μη διστάσετε να θέσετε οποιοδήποτε άλλο ερώτημα προκύψει κατά τη διάρκεια του ραντεβού.

Τι να περιμένει κανείς από τον γιατρό

Ο γιατρός θα σας κάνει πληθώρα ερωτήσεων και η απάντησή τους θα δώσει το έναυσμα για να συζητήσετε σε βάθος ό,τι σας προβληματίζει. Παραδείγματα ερωτήσεων:
○ Σε ποιο σημείο ακριβώς πονάει ο αυχένας;
○ Είχατε προηγούμενα επεισόδια παρόμοιου πόνου, τα οποία υποχώρησαν;
○ Παρατηρήσατε αλλαγές στην ουροδόχο κύστη ή τα έντερα;
○ Παρατηρήσατε μυρμήγκιασμα ή αδυναμία στις παλάμες, τα μπράτσα, τα πόδια ή τα πέλματα;
○ Έχετε δυσκολία στη βάδιση;
○ Με ποιο τρόπο δοκιμάσατε να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα; Είχατε κάποια βελτίωση;
○ Τι επαγγέλλεστε και ποια είναι τα χόμπι σας;
○ Είχατε ποτέ αυχενικό τραυματισμό;

Το αυχενικό σύνδρομο που είναι πιο συχνό στους υπάλληλους γραφείου αποτελεί μία εκφύλιση των σπονδυλικών δίσκων του αυχένα, ή μία…