Γρίπη

Η γρίπη είναι μια οξεία ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, η οποία προκαλείται από τον ιό της γρίπης (Ιnfluenza virus ). Υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι ιών γρίπης, οι A, B, C και D. Οι ιοί γρίπης τύπου Α και Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C και D είναι πολύ σπάνιες.

Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Μερικές από τις επιπλοκές αυτές είναι η πνευμονία, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η μυοκαρδίτιδα, η εγκεφαλίτιδα, η μυοσίτιδα, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του σακχαρώδη διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι, κάθε χρόνο, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως προσβάλλονται από γρίπη και 300.000 έως 650.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με τη γρίπη.

Αίτια

Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο. Αυτοί οι τύποι γρίπης μπορεί να προσβάλλουν το ανώτερο ή/ και το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι).

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή σταγονιδίων ή και μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν:

• Υψηλό πυρετό.

• Πόνους των μυών και των αρθρώσεων.

• Πονοκέφαλο.

• Έντονη κόπωση.

• Καταρροή.

• Πονόλαιμο.

• Βήχα (συνήθως ξηρό).

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Διάγνωση

Ο ιός της γρίπης ανιχνεύεται άμεσα και αξιόπιστα με μεθόδους ταχείας δοκιμασίας και μοριακής βιολογίας (PCR πραγματικού χρόνου) σε ρινικά ή φαρυγγικά επιχρίσματα. Επί αρνητικής ταχείας δοκιμασίας και έντονης κλινικής υποψίας πρέπει να αποστέλλεται ρινικό ή φαρυγγικό επίχρισμα για ανίχνευση του ιού με PCR.

Θεραπεία

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν συνήθως μετά από 5-7 ημέρες χωρίς θεραπεία. Η γρίπη συνήθως χρειάζεται ξεκούραση, πολλά υγρά, αποφυγή του καπνίσματος, λήψη αντιπυρετικών για την αντιμετώπιση του πυρετού και παυσίπονων για την αντιμετώπιση του πόνου των μυών.

Τα αντιβιοτικά δεν αποτελούν θεραπευτική επιλογή για τη θεραπεία της γρίπης, διότι δεν καταπολεμούν τους ιούς. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση ασπιρίνης σε παιδιά και εφήβους, ιδίως όταν έχουν πυρετό, χωρίς τη συμβουλή ιατρού.

Μέτρα πρόληψης

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης και συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Το εμβόλιο χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για να παρέχει πλήρη προστασία, Κάθε εποχή γρίπης φέρνει νέα στελέχη του ιού, καθιστώντας κρίσιμη την ετήσια ενημέρωση των αντιγριπικών εμβολίων.

Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, από την γρίπη. Για το λόγο αυτό:

• Αποφύγετε στενή επαφή με άλλα άτομα.

• Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.

• Κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν είστε εσείς άρρωστοι για να τους προφυλάξετε και να μην αρρωστήσουν.

• Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι για τουλάχιστον 24 ώρες από την υποχώρηση του πυρετού.

• Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε.

• Πλένετε συχνά τα χέρια σας.

• Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας.

Η γρίπη είναι μια οξεία ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, η οποία προκαλείται από τον ιό της γρίπης (Ιnfluenza virus…