Εγγραφείτε στις ενημερώσεις
Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.
ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ
Πρόκειται για φλεγμονή των παραρρίνιων κόλπων. Συχνά ακολουθεί μετά από ένα κρυολόγημα. Παραρρίνιοι κόλποι είναι οι κοιλότητες που βρίσκονται δεξιά και αριστερά από τη μύτη. Το ιγμόρειο είναι ένας από τους παραρρίνιους κόλπους, στο οποίο εγκαθίσταται συχνά η φλεγμονή. Συχνά η ιγμορίτιδα υποτροπιάζει και μπορεί να γίνει χρόνια, ειδικά αν μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε γειτονικά όργανα, δηλαδή στο μάτι, στις μήνιγγες ή στον εγκέφαλο.
Συμπτώματα
Τα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
● Βήχα και φτάρνισμα
● Πόνο ή αίσθημα πίεσης στο πρόσωπο
● Καταρροή ή ρινική συμφόρηση (μπουκωμένη μύτη)
● Απώλεια όσφρησης
Μπορεί επίσης να έχετε:
● Πυρετό
● Δυσάρεστη αναπνοή
● Αίσθημα κόπωσης
● Οδοντικό πόνο
Στην περίπτωση της χρόνιας ιγμορίτιδας τα συμπτώματα διαρκούν για 12 εβδομάδες ή περισσότερο. Τα συμπτώματα της χρόνιας ιγμορίτιδας είναι συχνά ήπια και έτσι πολλοί ασθενείς τα αγνοούν, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν αργότερα επιπλοκές, όπως λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα ή άσθμα.
Διάγνωση
Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει τι είδους συμπτώματά αντιμετωπίζετε και στη συνέχεια θα κοιτάξει μέσα στη μύτη σας με ένα ωτοσκόπιο, ένα όργανο που βοηθά τους ωτορινολαρυγγολόγους να εξετάσουν το αυτί και τη μύτη. Τα σημάδια οιδήματος, συμφόρησης και λοίμωξης είναι συνήθως εμφανή και έτσι θα μάθετε αμέσως αν πρόκειται ιγμορίτιδα. Εάν ο γιατρός, ωστόσο, εξακολουθεί να μην είναι βέβαιος, μπορεί να χρησιμοποιήσει κάμερα για να δει μέσα στα ιγμόρεια σας. Θα σας χορηγήσει πρώτα ένα σπρέι ξυλοκαϊνης που μουδιάζει τη μύτη και στη συνέχεια θα εισαγάγει μια λεπτή εύκαμπτη συσκευή που ονομάζεται ενδοσκόπιο μέσα στη μύτη σας. Το συγκεκριμένο όργανο έχει μια μικροσκοπική κάμερα στο ένα άκρο που απεικονίζει με ευκρίνεια τους παραρρίνιους κόλπους.
Μερικές φορές, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε αξονική τομογραφία για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πιο σοβαρή φλεγμονή που εντοπίζεται βαθύτερα στους παραρρίνιους κόλπους. Ο γιατρός σας μπορεί, επίσης, να πάρει υγρό από τα ιγμόρεια σας, εάν υποψιάζεται ότι έχετε κάποια μυκητιασική ή βακτηριακή λοίμωξη.
Επειδή σε μερικούς ανθρώπους, οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν συμφόρηση και άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της ιγμορίτιδας ενδέχεται, ακόμη, να σας συστήσει να κάνετε και δερματικά τεστ για την ανίχνευση τυχόν αλλεργίας.
Μόλις έχετε μια σαφή διάγνωση, μπορείτε να ξεκινήσετε την κατάλληλη θεραπεία που θα ανακουφίσει τα συμπτώματά σας και θα τα εμποδίσει να επανεμφανιστούν.
Μην αγνοήσετε τα συμπτώματα και επισκεφτείτε το γιατρό σας με την εκδήλωσή τους. Μετά τη θεραπεία της ιγμορίτιδας καλό είναι να επισκεφτείτε και πάλι το γιατρό για να σας εξετάσει. Οι γιατροί συχνά συστήνουν ακτινογραφία μετά από την ολοκλήρωση της θεραπείας για να διαπιστώσουν αν εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα.
Θεραπεία – αντιμετώπιση
● Αν η λοίμωξη δεν είναι πολύ σοβαρή ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να χρησιμοποιήσετε ένα αποσυμφορητικό και κάποιο αλατούχο ρινικό διάλυμα. Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αποσυμφορητικό, χωρίς συνταγή για περισσότερες από 3 ημέρες, επειδή μπορεί να σας δημιουργήσει ανοχή.
● Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει στεροειδή μαζί με αντιβιοτικά. Εάν σας χορηγήσει αντιβιοτικά, πιθανότατα θα χρειαστεί να τα πάρετε για 10 έως 14 ημέρες. Τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται με την κατάλληλη θεραπεία.
● Ο ζεστός, υγρός αέρας μπορεί να βοηθήσει εάν έχετε χρόνια ιγμορίτιδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ψεκαστήρα ή να εισπνεύσετε ατμό από ένα δοχείο ζεστού νερού. Βεβαιωθείτε ότι το νερό δεν είναι πολύ ζεστό.
● Εάν έχετε αλλεργίες, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αντιισταμινικά.
Υπάρχουν και μερικά άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για να ανακουφιστείτε από τη χρόνια ιγμορίτιδα, όπως:
● Θερμές κομπρέσες που μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο.
● Σταγόνες φυσιολογικού ορού για τη μύτη που είναι ασφαλείς για χρήση στο σπίτι.
● Τα αποσυμφορητικά σπρέι που δίνονται χωρίς συνταγή επίσης μπορούν να σας βοηθήσουν. Μην ξεπερνάτε, ωστόσο, τη συνιστώμενη δοσολογία.
Οι αιτίες
● Προδιάθεση σε λοιμώξεις των παραρρίνιων κοιλοτήτων, εξαιτίας ρινικών ή ανατομικών παθήσεων, όπως το στραβό διάφραγμα
● Χρόνια ή φλεγμονώδης αλλεργική ρινίτιδα
● Όγκοι του ρινικού συστήματος
● Ρινικοί πολύποδες
● Καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος ή λήψη φαρμάκων που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Στα παιδιά, οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν ιγμορίτιδα περιλαμβάνουν:
● Αλλεργίες
● Εισπνοή καπνού στο περιβάλλον τους
● Χρήση πιπίλας
● Ασθένειες που «κολλούν» στο νηπιαγωγείο
Πρόληψη
● Θεραπεύετε έγκαιρα τα κρυολογήματα και κρατάτε υπό έλεγχο τις αλλεργίες στην περίπτωση που είστε αλλεργικοί. Αν έχετε αλλεργική ρινίτιδα, πρέπει να αντιμετωπίσετε πρώτα τη ρινίτιδα και να αποφεύγετε τους αλλεργιογόνους παράγοντες, ώστε να προλάβετε επιπλοκές και χρόνια προβλήματα.
● Αποφεύγετε τους κλειστούς χώρους καθώς και το κάπνισμα ( παθητικό και ενεργητικό).
● Αν έχετε ρινικούς πολύποδες καλό είναι να αφαιρεθούν.
● Για να αποτρέψετε τη χρόνια ιγμορίτιδα είναι σημαντική η εξασφάλιση της ελεύθερης αναπνοής. Έτσι, αν έχετε συνάχι μην αφήνετε τη μύτη σας βουλωμένη. Κάντε πλύσεις του εσωτερικού της μύτης με φυσιολογικό ορό.
● Αν αντιμετωπίζετε ανατομικά προβλήματα στη μύτη (π.χ. κρεατάκια, πολύποδες ή σκολίωση ρινικού διαφράγματος) καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να τα αντιμετωπίσετε.
● Τα ρινικά σπρέι με στεροειδή ίσως να μειώσουν τις εξάρσεις της χρόνιας ιγμορίτιδας, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.
Ιγμορίτιδα: Χρήσιμες συμβουλές αντιμετώπισης
Σε ποιες περιπτώσεις είναι αναγκαίο να συμβουλευτείτε Γενικό Ιατρό ή ΩΡΛ. Υπολογίζεται ότι περίπου 2 στους 10 ενήλικες ταλαιπωρούνται από…
Ιγμορίτιδα
Πρόκειται για φλεγμονή των παραρρίνιων κόλπων. Συχνά ακολουθεί μετά από ένα κρυολόγημα. Παραρρίνιοι κόλποι είναι οι κοιλότητες που βρίσκονται δεξιά…