ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗΣ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑΣ

Το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας είναι μια διατροφική διαταραχή που έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα να μην μπορούν να κοιμηθούν χωρίς να φάνε ή να ξυπνούν αρκετές φορές μέσα στην νύχτα προς αναζήτηση φαγητού, ακόμη κι όταν δεν πεινάνε. Το φαγητό που τρώνε είναι συνήθως ανθυγιεινό και έχει πολλές θερμίδες.
Τα άτομα με αυτό το σύνδρομο συχνά νιώθουν ότι δεν έχουν τον έλεγχο στη διατροφική τους συμπεριφορά και συνεχίζουν να τρώνε παρά το γεγονός ότι δεν έχουν πραγματική επιθυμία για φαγητό. Η νυχτερινή υπερφαγία είναι πιο διαδεδομένη από την ανορεξία ή τη βουλιμία. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 25% των υπέρβαρων ατόμων πάσχουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή.

Τα κύρια συμπτώματα της νυχτερινής υπερφαγίας είναι :

Έντονη επιθυμία για κατανάλωση φαγητού μεταξύ του δείπνου και της έναρξης του ύπνου.
Το άτομο νιώθει ένταση, ανησυχία, στρες, αναστάτωση και ενοχές κατά τις απογευματινές ώρες.
Επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Μικρή ή καθόλου όρεξη για πρωινό.
Ανορεξία ή κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αυπνία και συνεχείς διακοπές του νυχτερινού ύπνου για αναζήτηση φαγητού.
Τα κύρια αίτια της νυχτερινής υπερφαγίας είναι κυρίως ψυχολογικά και ορμονικά. Ορισμένες μελέτες έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι πίσω από αυτή τη διατροφική διαταραχή υπάρχει και κληρονομική προδιάθεση. Το σύνδρομο αυτό σχετίζεται επίσης με το στρες και συνοδεύεται συχνά από κατάθλιψη.

Πως αντιμετωπίζονται οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής

Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής αποτελούν ένα δύσκολο θεραπευτικό εγχείρημα, τόσο λόγω της σοβαρότητας της νόσου όσο και της άρνησης που έχουν οι ασθενείς ως προς την αναγνώριση και την παραδοχή της ύπαρξης του προβλήματος.
Η ομάδα των ειδικών που ασχολούνται με ασθενείς που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές είναι ο ψυχολόγος ή ψυχίατρος και ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι διαταραχές πρόσληψης τροφής αντιμετωπίζονται κυρίως ψυχοθεραπευτικά. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία αποτελεί την καταλληλότερη ψυχοθεραπεία επιλογής. Σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να ληφθεί συμπληρωματικά και φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να ενισχυθεί η ψυχοθεραπευτική διαδικασία