ΒΛΕΦΑΡΙΤΙΔΑ

Η βλεφαρίτιδα είναι μια συχνή και επίμονη φλεγμονώδης πάθηση των βλεφάρων. Επηρεάζει συνήθως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα μικρότερης ηλικίας. Υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν με βλεφαρίτιδα έχουν τα άτομα με λιπαρό δέρμα, πιτυρίδα ή ξηροφθαλμία.
Υπάρχουν δύο τύποι βλεφαρίτιδας:
-Η πρόσθια βλεφαρίτιδα: επηρεάζει τη ρίζα των βλεφαρίδων και χαρακτηρίζεται από την παρουσία κίτρινων νιφάδων που μοιάζουν με πιτυρίδα. Οφείλεται σε υπερανάπτυξη της φυσιολογικής χλωρίδας που αναπτύσσεται γύρω από τα βλέφαρα.
– Η οπίσθια βλεφαρίτιδα: επηρεάζει το εσωτερικό των βλεφαρίδων και οφείλεται στην απόφραξη των μεϊβομιανών αδένων, των αδένων δηλαδή που βρίσκονται στη βάση των βλεφαρίδων. Η οπίσθια βλεφαρίτιδα μπορεί να πρωτοεμφανιστεί στην πρώιμη παιδική ηλικία, με την εμφάνιση κοκκίωσης στα βλέφαρα και να παραμείνει σε όλη τη διάρκεια της ζωής σαν μία χρόνια κατάσταση.

Αίτια

Δεν είναι πλήρως γνωστά τα αίτια που προκαλούν βλεφαρίτιδα. Ωστόσο, η πρόσθια βλεφαρίτιδα οφείλεται συνήθως σε λοίμωξη που προκαλείται από τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου και του στρεπτόκοκκου.
Στην οπίσθια βλεφαρίτιδα η φλεγμονή προκύπτει από την δυσλειτουργία των αδένων που παράγουν λίπος (σμήγμα) στη βάση των βλεφαρίδων. Εχει διαπιστωθεί ότι αυτός ο τύπος βλεφαρίτιδας παρατηρείται πιο συχνά σε άτομα με δερματικές παθήσεις όπως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και ροδόχρους ακμή.
Η βλεφαρίτιδα που προκαλείται από τα ακάρεα Demodex είναι μια ιδιαίτερη μορφή βλεφαρίτιδας που συχνά παραβλέπεται κατά την οφθαλμολογική εξέταση διότι δεν συνοδεύεται από τις χαρακτηριστικές νιφάδες ή την παχιά κρούστα στην βάση των βλεφαρίδων. Τα ακάρεα Demodex ζουν στους θύλακες των τριχών των βλεφαρίδων και στους σμηγματογόνους αδένες και η παρουσία τους φαίνεται ότι εμπλέκεται στην παρασιτική μόλυνση των βλεφάρων.

Συμπτώματα

Τα πιο συχνά συμπτώματα της βλεφαρίτιδας είναι:
• Ερεθισμός στα μάτια
• Ερυθρότητα στη βάση των βλεφαρίδων
• Φαγούρα και αίσθηση καψίματος στα μάτια
• Ξηροφθαλμία
• Αίσθηση ξένου σώματος στα μάτια
• Δακρύρροια
• Απώλεια βλεφαρίδων
• Νιφάδες, τσίμπλες ή κρούστα στην βάση των βλεφαρίδων
• Ευαισθησία στο φως

Διάγνωση

Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εξέταση από τον οφθαλμίατρο, δηλαδή στην παρατήρηση των βλεφάρων και στην περιγραφή των συμπτωμάτων από τον ασθενή. Σε περίπτωση φλεγμονώδους βλεφαρίτιδας ή βλεφαρίτιδας που δεν υποχωρεί παρά την θεραπεία, ο γιατρός θα προχωρήσει σε λήψη βακτηριολογικού δείγματος.

Θεραπεία

Η βλεφαρίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση και η αντιμετώπισή της απαιτεί χρόνια αγωγή και συχνό επανέλεγχο. Βασικός στόχος της θεραπείας είναι ο περιορισμός και η εξάλειψη των συμπτωμάτων της νόσου. Ανάλογα με τον τύπο βλεφαρίτιδας από τον οποίο πάσχετε, ο γιατρός θα σας συστήσει εξατομικευμένες θεραπείες όπως:
-Φαρμακευτική αγωγή, με αντιβιοτικά και στεροειδή ( κορτιζόνη ) σε μορφή κολλυρίου ή αλοιφής.
– Θερμά επιθέματα (κομπρέσες) με νερό ή χαμομήλι , πάνω σε κλειστά μάτια για τουλάχιστον 10 λεπτά, 2-3 φορές την ημέρα.
-Καθημερινή σχολαστική υγιεινή των βλεφάρων με ειδικά προϊόντα.
-Τεχνητά δάκρυα για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας.
-Απαλό μασάζ με τον δείκτη στο πάνω και το κάτω βλέφαρο σε μικρούς κύκλους κοντά στις βλεφαρίδες, κατά προτίμηση αμέσως μετά την τοποθέτηση των θερμών επιθεμάτων.
-Αποφυγή των πολύ λιπαρών φαγητών, των μπαχαρικών, και του αλκοόλ.

Η βλεφαρίτιδα είναι μια συχνή και επίμονη φλεγμονώδης πάθηση των βλεφάρων. Επηρεάζει συνήθως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αλλά μπορεί να…