«Η κυβέρνηση για το ΕΣΥ έχει εξαντλήσει όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους» ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ με την οποία ζητούσε την επιστροφή των χρημάτων στους γιατρούς που κόπηκαν με τις διατάξεις των Ν. 4093/2012 και 4472/2017 οι οποίοι κρίθηκαν αντισυνταγματικοί

Είμαστε αντιμέτωποι με «δύο αντικρουόμενες αρχές» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. Από τη μία είναι οι αποφάσεις που εσείς αναφέρατε είπε απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΚΚΕ κ. Λαμπρούλη και από την άλλη είναι οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκριναν συνταγματικά τα μνημόνια.

Ο κ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ «δεν είναι αυτοί που θα θέλαμε» και πρόσθεσε ότι από την άλλη υπάρχει η «δημοσιονομική πραγματικότητα που δεν επιτρέπει να πάμε στα σημεία που θέλαμε χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας»

Αν μια κυβέρνηση πάρει αποφάσεις που δημιουργούν δημοσιονομικό πρόβλημα μην έχετε καμία αμφιβολία ότι σε χρόνο «ντε τε» θα επιστρέψουμε εκεί που βρισκόμασταν το 2010 ανέφερε και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε στην αύξηση των εισοδημάτων των γιατρών του ΕΣΥ.

«Αυτά που δώσατε είναι σταγόνα στον ωκεανό. Οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών στην Ελλάδα είναι χαμηλότεροι ακόμα και από αυτούς στη Ρουμανία» τόνισε με έμφαση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.

«Αυτό που αναδεικνύεται είναι πως οι διαδικασίες του κράτους όταν είναι να γίνουν περικοπές στο σύνολο του λαού, λειτουργεί τάχιστα», ενώ «όταν είναι να αποδώσει στο λαό αυτά που του ανήκουν, εφευρίσκει και νομικά κωλύματα και κωλυσιεργεί προκειμένου να μην αποκατασταθεί η ζημιά που έχει προκαλέσει», υπογράμμισε.

Η κυβέρνηση δεν έδωσε οδηγία στα νοσοκομεία να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που θα αποκαθιστούσε την βλάβη των ιατρών από την εφαρμογή αντισυνταγματικών διατάξεων. Και με αυτό το δεδομένο τα νοσοκομεία ασκούν εφέσεις, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι εφέσεις τους δεν έχουν καμία προοπτική, αφού: α) το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας των σχετικών διατάξεων του Ν. 4472/2017 λύθηκε με την 1908/2022 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. β) το ζήτημα των διαφορών – αξιώσεων των εναγόντων είναι επίσης λυμένο, αφού τα δικαστήρια αποδέχονται το αποτέλεσμα των εκκαθαρίσεων που ενήργησαν οι υπηρεσίες των νοσοκομείων και τις απέστειλαν στο δικαστήριο απάντησε βουλευτής του ΚΚΕ.

Share.
Exit mobile version