Σε συνέντευξή του σήμερα, Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN», ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σχολίασε θέματα της επικαιρότητας, μεταξύ των οποίων και την έντονη δυσαρέσκεια των νοσηλευτών, τους οποίους αγνόησε στις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ, αποδεχόμενος το δίκιο των αιτημάτων του συγκεκριμένου κλάδου των υγειονομικών.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
«Έχουν απόλυτο δίκιο οι νοσηλευτές που ζητούν να ασχοληθώ και με αυτούς. Και θα το κάνω. Πάντα τα προβλήματα λύνονται ένα – ένα. Τώρα, πρέπει να ασχοληθούμε κυρίως στο κομμάτι που είχαμε το πολύ μεγάλο πρόβλημα, που είναι το έλλειμα ιατρικού προσωπικού και έπρεπε να κατευθύνουμε τη δύναμή μας προς τα εκεί. Όμως, δέχομαι απολύτως ότι και οι νοσηλευτές είναι αδικημένοι και υπαμειβόμενοι και έχω διάφορες σκέψεις στο μυαλό μου για το πως μπορούμε να τους βοηθήσουμε».
Αυξημένη η αμοιβή νοσηλευτή στα απογευματινά χειρουργεία
«Στα απογευματινά χειρουργεία βάλαμε μία μεγάλη αμοιβή στον νοσηλευτή, 15 ευρώ την ώρα, όταν το πρωί είναι στα 8. Είναι ακριβώς διπλάσιο ποσό γιατί θέλαμε να ενισχύσουμε το εισόδημά τους, όσο μπορούσαμε. Τώρα θα ξεκινήσουν και τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Ένα κομμάτι των χρημάτων που θα λάβουμε θα πάει στους νοσηλευτές. Επίσης, αυτή τη στιγμή έχουν ανοίξει, με νόμο που ψηφίσαμε τον Ιούλιο και οι 3 εκκρεμούσες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό».
«Μακριά από εμένα οποιαδήποτε υποτίμηση του νοσηλευτικού κλάδου!»
Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας, όταν ρωτήθηκε για το ίδιο θέμα κατά τη χτεσινή (Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου) συνέντευξη τύπου, στο υπουργείο Υγείας, με θέμα την εξειδίκευση των μέτρων για τα εισοδήματα των εργαζoμένων στο ΕΣΥ, αλλά και τους βασικούς μεταρρυθμιστικούς στόχους σε βάθος τριετίας.
Συγκεκριμένα, τέθηκε στον υπουργό το παράπονο του κλάδου των νοσηλευτών, όπως το διατυπώνουν οι εκπρόσωποί τους στην ΠΟΕΔΗΝ, και παράλληλα έγινε υπενθύμιση ότι πρόκειται για ένα αντικειμενικό ζήτημα την ύπαρξη του οποίου αναγνωρίζει και η ίδια η Κομισιόν για τις χώρες – μέλη της ΕΕ.
«Μακριά από εμένα και από εμάς οποιαδήποτε υποτίμηση του νοσηλευτικού κλάδου και γενικά και του λοιπού προσωπικού το νοσοκομείων!», τόνισε ο υπουργός. Ένα νοσοκομείο είναι ένας συνολικός οργανισμός: όλα τα όργανα πρέπει να δουλεύουν σωστά για να έχεις Υγεία. Αν ένα όργανο δεν δουλεύει, δεν έχεις υγεία. Άρα, δεν υπάρχει τέτοια διάθεση υποτίμησης. Από την άλλη, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι νοσοκομείο που δεν έχει γιατρούς δεν υπάρχει. Άρα, το πρώτο πρόβλημα ασχολούμαστε είναι το θέμα των γιατρών και αυτό προσπαθούμε να λύσουμε τώρα». Ο υπουργός δήλωσε πως «έχουν ανοίξει πάρα πολλές προσκλήσεις και έχει ψηφιστεί ειδικός νόμος στη Βουλή, το καλοκαίρι, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ, ενώ έχουν ανοίξει πίνακες από 3 διαφορετικές προκλήσεις για να έρθουν νοσηλευτές μέσα στο σύστημα και ήδη έρχονται νοσηλευτές και σε επικουρικές θέσεις. Θα ήμαστε σε διάλογο με τον νοσηλευτικό κλάδο γιατί την ικανοποίηση και θεσμικών τους αιτημάτων».
Οι αμοιβές των γιατρών δεν είναι αμελητέες
Στη συνέχεια της σημερινής του συνέντευξης στο «OPEN», ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε σχετικά με τις αποδοχές των γιατρών: «Αν είδατε τους πίνακες που παρουσιάσαμε χθες, οι αμοιβές πλέον των γιατρών του ΕΣΥ για τα ελληνικά δεδομένα, δεν είναι αμελητέες. Ένας Επιμελητής Β΄ μπορεί να φτάσει να παίρνει 1.938, αλλά αν πάρει και τις εφημερίες μαζί και τα λοιπά, θα φτάσει στα 2.500. Ένας Επιμελητής Α΄ με τις εφημερίες μπορεί να φτάσει σήμερα στο ΕΣΥ τα 4.500. μεικτά».
Αξιολογούμε τις προτάσεις της ΕΙΝΑΠ
«Οι προτάσεις που μας κατέθεσε η ΕΙΝΑΠ, είναι προτάσεις που πραγματικά δείχνουν αγωνία του ιατρικού κόσμου Αθηνών και Πειραιώς για να δουλέψει καλύτερα το σύστημα και τους ευχαριστώ γι΄ αυτό. Τις αξιολογούμε με τον κ. Θεμιστοκλέους, με τον οποίο δουλεύουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό για αυτό το θέμα. Το σύστημα έχει πολλά προβλήματα, πάντα είχε και θα έχει. Το ΕΣΥ είναι ένα σύστημα που έχει 130 νοσοκομεία, 360 κέντρα υγείας, 1400 περιφερειακά ιατρεία, 5 χιλιάδες οικογενειακούς γιατρούς. Είναι ένα πολύ δαιδαλώδες σύστημα, στο οποίο κάθε μέρα, που περνάει μπαίνουν στο σύστημα για μια συνταγή, για να νοσηλευτούν ή για να πάνε να κάνουν μια εξέταση 80.000 άνθρωποι. Δεν μπορεί όλα να πηγαίνουν τέλεια. Μελετάω όλα τα συστήματα της Ευρώπης, δεν είμαστε χειρότερα από τους άλλους όσο νομίζουμε. Τα προβλήματα που βλέπετε με το έλλειμμα γιατρών και τις αναμονές είναι πανευρωπαϊκά. Στη Γερμανία, που είχε και τις μικρότερες αναμονές, τώρα εισηγούνται συγχώνευση των νοσοκομείων για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών. Μην περιμένουμε θαύματα».
Γίνονται προσπάθειες να μειωθούν οι αναμονές στις εφημερίες
Και για το ζήτημα αυτό μίλησε στη χτεσινή συνέντευξη ο υπουργός και επανέλαβε σήμερα: «Κατά τη θητεία μου στο ΕΣΥ θέλω να μειώσουμε τον μέσο χρόνο αναμονής στην εφημερία, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ ακραία. Δεν θέλω ο κόσμος να ταλαιπωρείται, με στεναχωρεί και με ενοχλεί. Οι αναμονές στην εφημερία του ΕΣΥ είναι όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, από παιδάκι. Το ερώτημα είναι υποτασσόμεθα στη μοίρα μας και λέμε «έτσι είναι η αναμονή στο ΕΣΥ και δεν κάνουμε τίποτα» ή λέμε «όχι, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να το κάνουμε καλύτερο»; Εγώ είμαι στη δεύτερη λογική, θέλω και δουλεύω για να το κάνω καλύτερο. Δεν είναι τόσο απλό το σύστημα, είναι πολύ δαιδαλώδες. Πιστεύω ότι σε έναν με ενάμισι μήνα να είμαι σε θέση να σας παρουσιάσω το σχέδιο, με το οποίο ο κόσμος θα δει αισθητή βελτίωση. Το να πέσει ο μέσος χρόνος αναμονής έως και μιάμιση ώρα, είναι ένας εφικτός στόχος».