Αναφερόμενος στις αλλαγές που γίνονται στις δομές και τη λειτουργία του ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε πως «η περίπτωση να μην πηγαίνει ποτέ τίποτα στραβά, πραγματικά δεν μπορεί να υπάρχει», και υποστήριξε πως συχνά προβάλλονται μόνον οι αστοχίες του συστήματος και όχι αυτά που το σύστημα επιτυγχάνει. «Σε συνθήματα τύπου “το ΕΣΥ καταρρέει” απαντούμε με έργα», τόνισε ο υπουργός, σε εκδήλωση του υπουργείου Υγείας, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, με θέμα: «Η μετάβαση του ΕΣΥ σε μια νέα εποχή, εκσυγχρονισμός υποδομών & αναβάθμιση υπηρεσιών», στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

«Το ΕΣΥ αλλάζει»

Ο υπουργός Υγείας, στην αρχή της ομιλίας του, επεσήμανε πως «το ΕΣΥ αλλάζει», αλλά αυτή την πραγματικότητα του ΕΣΥ «δυστυχώς, δεν έχουμε καταφέρει να εξηγήσουμε επαρκώς στον ελληνικό λαό. Και αυτό διότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα πραγματικά του προβλήματα έχουν μπει μέσα στη διελκυστίνδα της πολιτικής αντιπαράθεσης», όπως είπε. Ταυτόχρονα, ο κ. Γεωργιάδης, υπογράμμισε τον στόχο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας στους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη όταν τις έχουν ανάγκη,

Μάλιστα, φέτος, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, παραβρέθηκαν στο περίπτερο του υπουργείου Υγείας, όλοι οι εποπτευόμενοι από το υπουργείο Υγείας Οργανισμοί, ενώ το παρών έδωσε και ο Επικεφαλής του Γραφείου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)/Ευρώπης για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών João Breda.

Το οικοσύστημα του ΕΣΥ 

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ένας τεράστιος οργανισμός, με περισσότερα από 100 νοσοκομεία, 300 κέντρα υγείας, 1.400 περιφερειακά ιατρεία, χιλιάδες προσωπικούς γιατρούς, ένα τεράστιο σύστημα ανθρώπων και δομών υπηρεσιών υγείας», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης. «Αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ αλλάζει ως προς τα κτίρια, τον εξοπλισμό, ως προς τον τρόπο εργασίας, ως προς τη νοοτροπία, ως προς την προσέγγιση των Ελλήνων ασθενών. Σήμερα, διανύουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριολογικής αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την ίδρυσή του. Ταυτόχρονα ανακαινίζουμε τα κτίρια και αποκτούμε και καινούργιο εξοπλισμό, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και στο ΕΣΠΑ».

Οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα του ανθρωπίνου δυναμικού του ΕΣΥ και στην Ψυχική Υγεία

«Υπογράψαμε στις αρχές του 2024 τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, τα οποία ακόμα είναι στην πιλοτική τους μορφή. Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 7 χιλιάδες απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ. Η μεγάλη λίστα αναμονής των χειρουργείων που είχαμε στην αρχή του χρόνου, έχει αρχίσει να μειώνεται και μάλιστα με αρκετά καλό ρυθμό.

Προχωρήσαμε όμως και σε μία δεύτερη μεγάλη μεταρρύθμιση, τη δυνατότητα των γιατρών του συστήματος, τόσο των νοσοκομείων αλλά και της Πρωτοβάθμιας, να εκτελούν εκτός ωραρίου και ιδιωτικό έργο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ από την ίδρυσή του. Πολλοί για ιδεολογικούς λόγους το πολεμούν. Όμως, η συμμετοχή των γιατρών ήδη μέχρι σήμερα είναι μεγάλη. 15% του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ έχει ήδη ζητήσει να κάνει παράλληλα ιδιωτικό έργο και με τη νέα ΚΥΑ που εκδίδουμε και που την κάνουμε διευρυμένη και πολύ πιο ευέλικτη, πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου πάνω από τους μισούς γιατρούς του ΕΣΥ θα έχουν κάνει χρήση αυτής τους της δυνατότητας».

«Με το Δημήτρη Βαρτζόπουλο ψηφίσαμε πρόσφατα τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στη ψυχική υγεία εδώ και πάρα πολλά χρόνια και προχωράμε σε εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου που εφαρμόζουμε τη ψυχική υγεία στην Ελλάδα. Και αυτή η μεταρρύθμιση κοινοβουλευτικά πολεμήθηκε από όλες τις δυνάμεις αδράνειας της χώρας».

Προγράμματα πρόληψης

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, διενεργούνται τα μεγαλύτερα προγράμματα πρόληψης των βασικών ασθενειών. Από τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μέχρι τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Για πρώτη φορά, δίνουμε τη δυνατότητα να «σκανάρουμε» όλο τον πληθυσμό, να ξέρουμε ακριβώς ποια είναι τα προβλήματά μας, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μάθουν γρήγορα αν έχουν κάποιο πρόβλημα, γιατί ό,τι μαθαίνεις γρήγορα πολύ ευκολότερα αντιμετωπίζεται, και έτσι μπορούμε να σώζουμε ανθρώπινες ζωές ενώ ταυτόχρονα εξοικονομούμε πάρα πολλούς υλικούς πόρους».

Στην εκδήλωση, συμμετείχαν επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα, η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, οΠρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων,Ευάγγελος Μανωλόπουλος, οΠροέδρος του ΕΚΑΒ,Νίκος Παπαευσταθίου, ο Επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ/Ευρώπης, João Breda, ηΠροέδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, οΓενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, Χρήστος Παπαναστάσης,καθώς και οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και νοσοκομείων της Βορείου Ελλάδος.

Exit mobile version