Η συγκράτηση φαρμακευτικής δαπάνης στα Νοσοκομεία βασικό κριτήριο για την παραμονή των διοικητών
Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου
Όσοι διοικητές νοσοκομείων διατηρήσουν σε σωστή κατεύθυνση τη δαπάνη του φαρμάκου του Νοσοκομείου τους, αυτό ενδέχεται να μετρήσει έως και 80% ως κριτήριο για την παραμονή τους στη θέση.
Αυτό ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους την περασμένη Πέμπτη, σε τηλεδιάσκεψη του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, με τους διοικητές των Νοσοκομείων, στην οποία παρίστατο και ο Πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Άρης Αποστόλου. «Σας καλέσαμε για να σας μιλήσουμε για την υπέρβαση των ορίων των πιστώσεων που έχουν δοθεί για το φάρμακο, για το μήνα Απρίλιο. Η υπέρβαση μας έχει εντυπωσιάσει, γιατί έχουμε δει αυξήσεις, οι οποίες ξεπερνάνε τη λογική που θα μπορούσε να έχει ένα 25% ως ποσοστό, και βλέπουμε αυξήσεις 50,60, 70, 80, 100%», είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ανοίγοντας τη συζήτηση.
Στη συνέχεια ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε από την πλευρά του: «Εμείς δεν σας φωνάξαμε σήμερα εδώ για να σας δικάσουμε. Ίσα ίσα. Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας αυτό το στατιστικό εύρημα και να μας πείτε για ποιο λόγο έχετε υπερβεί τη δαπάνη».
Ζητήθηκε η ενθάρρυνση για χρήση γενοσήμων
Οι διοικητές κάποιων Νοσοκομείων με υψηλές δαπάνες, απάντησαν: «Συγκρίνετε στοιχεία μήνα, μήνα πχ Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου 2024. Και παρουσιάστηκε ένα πικ τον Απρίλιο, γιατί πχ κάποια φαρμακεία παρήγγειλαν αρχή του μήνα και τέλος του μήνα, κι έτσι φάνηκε σα να έχουν υψηλή δαπάνη. Αυτό όμως έγινε, λόγω Πάσχα, για να μην ξεμείνουμε από φάρμακα».
Κάποιοι άλλοι διοικητές αναφέρθηκαν σε περιπτώσεις ογκολογικών ασθενών που χρειάζονται πολύ ακριβά φάρμακα. «Παρακολουθώ σε καθημερινή βάση τη δαπάνη του φαρμάκου σε όλα τα Νοσοκομεία», υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι η τηλεδιάσκεψη θα επαναληφθεί μέσα στην εβδομάδα, «για να δούμε που βρισκόμαστε».
Στους διοικητές ζητήθηκε να προτείνουν οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς επίσης η ενθάρρυνση για χρήση γενοσήμων.
Η συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη εκτός από τη δαπάνη του φαρμάκου για το μήνα Απρίλιο, είχε άλλες δύο θεματικές: Η δεύτερη αφορούσε σε οδηγίες για επανεκτίμηση αναγκών επικουρικού προσωπικού, ενώ στην τρίτη θεματική ζητήθηκε από τους διοικητές να είναι συνεχώς σε εγρήγορση για την μέγιστη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Επανεκτίμηση αναγκών επικουρικού προσωπικού για πραγματική κάλυψη των μονάδων
Κατά το δεύτερο μέρος της συζήτησης, στο οποίο δόθηκε έμφαση στην πραγματική κάλυψη των νοσηλευτικών μονάδων, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στην παρέμβαση του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μας ζητάτε πχ έναν επικουρικό καρδιολόγο. Και διαπιστώνουμε στις περισσότερες περιπτώσεις ότι οι λόγοι που τον θέλετε, δεν είναι επειδή τον χρειάζεστε απαραίτητα. Αλλά επειδή είχατε έναν ειδικευόμενο, ο οποίος τώρα πήρε την ειδικότητα και δεν θέλετε να τον χάσετε, γιατί έχετε συνηθίσει να δουλεύετε μαζί του και είναι καλός. Και ο δεύτερος λόγος είναι ότι σας παίρνουν διάφοροι πολιτευτές και σας ζητάνε ρουσφέτια».
Σε εγρήγορση συνεχώς για καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών
Στο τρίτο μέρος της συζήτησης ζητήθηκε από τους διοικητές να είναι συνεχώς σε εγρήγορση και σε συναγερμό, ώστε η εξυπηρέτηση των πολιτών να είναι πάντα στο ανώτερο δυνατό επίπεδο. Να μην υπάρχουν δηλαδή μεγάλες αναμονές, να μην υπάρχει ασυντόνιστη εφημερία κλπ.
Κατά την τηλεδιάσκεψη τονίστηκε στους διοικητές να προσέξουν τη διαχείριση των τιμολογίων των προμηθευτών και πως αυτά καταγράφονται στα συστήματα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις αρχές του έτους αυτή ήταν η τρίτη συνάντηση με τους διοικητές για την πορεία της εξέλιξης των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων, καθώς σύμφωνα πληροφορίες υπάρχει έντονη αγωνία από πλευράς Αριστοτέλους για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών των Νοσοκομείων. Και αυτή η αγωνία αφορά τόσο στα λειτουργικά έξοδα όσο και στη φαρμακευτική δαπάνη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη οι διοικητές έχουν λάβει εδώ και καιρό οδηγίες για να τηρηθεί μία αναλογικότητα στις δαπάνες, ωστόσο αυτό είναι κάτι που δεν είναι εφικτό να τηρηθεί με απόλυτη ακρίβεια, καθώς υπάρχουν απρόβλεπτες περιστάσεις, ενώ έχει να κάνει και με το μέγεθος και τη ζήτηση του Νοσοκομείου.
Στα δέκα δεκαπέντε μεγάλα Νοσοκομεία της χώρας, τα οποία δέχονται διαπεριφερειακές εισροές ασθενών, είναι δύσκολη η πρόβλεψη της φαρμακευτικής δαπάνης και των λειτουργικών εξόδων (πχ υλικά χειρουργείου), καθώς η εισροές είναι απρογραμμάτιστες και μη ελεγχόμενες.