Ανέκρουσε πρύμναν ο Γεωργιάδης μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

«Το γεγονός ότι τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα δεν είναι σε καμία περίπτωση ευθύνη των ιδιωτών γιατρών και είναι ξεκάθαρα ευθύνη της Πολιτείας και των επιλογών πολιτικής που έχει ακολουθήσει για τον δημόσιο τομέα της υγείας», δηλώνει στο DailyPharmaNews, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας Μαρία Τσιρώνη, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε τα τελευταία 24ωρα από τις προειδοποιήσεις του υπουργού Υγείας για κυρώσεις σε ιδιώτες γιατρούς που αρνούνται να προσφέρουν υπηρεσίες σε νοσοκομεία της περιοχής τους, με μεγάλες ελλείψεις. 

«Η διοικήτρια του Νοσοκομείου Σπάρτης επικοινώνησε μαζί με εμένα και άλλους 7 ιδιώτες παθολόγους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Σπάρτης, την Τετάρτη, ζητώντας την θετική ή αρνητική πρόθεση μας για συνεργασία με το Νοσοκομείο της Σπάρτης», λέει η κ. Τσιρώνη. Επισημαίνει μάλιστα ότι η απάντηση έπρεπε να δοθεί εντός της ίδιας μέρας. Οι προϋποθέσεις, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΙΣΛ, είναι με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και μικτές αποδοχές 250 ευρώ για 24ωρη εφημερία. Η κυρία Τσιρώνη διευκρινίζει ότι στο Νοσοκομείο Σπάρτης αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 ειδικευμένοι παθολόγοι, στο Νοσοκομείο Μολάων 2 ειδικευμένοι παθολόγοι και ένας τρίτος ειδικευμένος παθολόγος εργάζεται στην ΤΟΜΥ Σπάρτης. «Με δεδομένο ότι στο Νοσοκομείο Σπάρτης υπάρχουν και γιατροί άλλων παθολογικών ειδικοτήτων, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών της παθολογικής κλινικής, δεν αντιλαμβανόμαστε την επιμονή του υπουργού αναφορικά με τη συμμετοχή ιδιωτών ιατρών στο πρόγραμμα εφημέρευσης. Και δη με εκβιαστικές μεθόδους και εκφοβισμούς». 

Στο ερώτημα τι απάντησε στη διοικήτρια του Νοσοκομείου Σπάρτης, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας που έχει την ειδικότητα της παθολόγου, αναφέρει:

«Ο υπουργός να αναζητήσει μόνιμες και ουσιαστικές λύσεις»

«Παρότι τον τελευταίο χρόνο είχα ήδη συνεργαστεί με το Νοσοκομείο προκειμένου να καλυφθούν κενά εφημεριών, δήλωσα στη διοικήτρια ότι αίρω κάθε ενδιαφέρον συνεργασίας από τη στιγμή που αυτό ζητείται, ή μάλλον απαιτείται, συνοδεία απειλών. Εξ όσων γνωρίζω και οι υπόλοιποι επτά συνάδελφοι μου, απάντησαν αρνητικά». Αν οι ελλείψεις είναι τέτοιες που ο υπουργός φτάνει να λέει ότι δεν υπάρχει ούτε ένας παθολόγος σε ένα νοσοκομείο, το πρόβλημα μας είναι πολύ μεγαλύτερο από τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών, αναφέρει η κ. Τσιρώνη, για να επισημάνει στη συνέχεια ότι «καλά θα έκανε ο υπουργός να ενσκήψει στο τεράστιο θέμα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ και να αναζητήσει μόνιμες και ουσιαστικές λύσεις. Η αποσπασματική εφημέρευση ιδιωτών γιατρών, σαφώς δεν λειτουργεί υπέρ της ποιότητας φροντίδας των ασθενών και της ικανοποίησης τους από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, ενώ η καθημερινότητα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υποστελέχωση και εξαντλημένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

Χωρίς μόνιμο παθολόγο το Νοσοκομείο της Κω από το 2020

Όσον αφορά την Κω, αξίζει να αναφερθεί ότι δεν υπάρχει μόνιμος παθολόγος στο Νοσοκομείο του νησιού από το 2020, και έκτοτε λειτουργεί με τη βοήθεια των γενικών ιατρών του κέντρου υγείας (που είναι ενιαίος οργανισμός με το Νοσοκομείο), με κάποιους αποσπασμένους κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών κατά διαστήματα, και κατά τη διάρκεια της πανδημίας με τη συνδρομή των ιδιωτών παθολόγων που είναι 9 στο νησί. Και αυτοί οι 9 σύμφωνα με πληροφορίες, απάντησαν αρνητικά στην πρόσκληση του διοικητή του Νοσοκομείου, για συνεργασία με μπλοκάκι.

Πηγές του Νοσοκομείου ανέφεραν στο DailyPharmaNews ότι οι ιδιώτες παθολόγοι σταμάτησαν να πηγαίνουν να κάνουν εφημερίες, γιατί δεν υπάρχει μόνιμος παθολόγος να αναλάβει το πρωινό ωράριο και έτσι έμεναν και μετά το πέρας της εφημερίας, ως αργά το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία των ιατρείων τους.

«Η εμφανής αποτυχία του Υπουργείου Υγείας να δημιουργήσει ένα ελκυστικό ΕΣΥ στις παραμεθόριες περιοχές δεν μπορεί να επιβαρύνει τους ιατρούς που ήδη εργάζονται στα νησιά και έχουν επιλέξει τη δυσκολία της ιατρικής πράξης μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα», δηλώνει στο DailyPharmaNews η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω Κατερίνα Γαβαλά.

Η υγειονομική κάλυψη των νησιών είναι ευθύνη των κυβερνώντων

«Η υγειονομική κάλυψη των νησιών είναι ευθύνη των κυβερνώντων. Ο Ιατρικός Σύλλογος Κω είναι παρών να συνεργαστεί και να συνομιλήσει με όρους συνέργειας και ορθολογιστικής συνεννόησης. Να συνδιαλλαγεί προς όφελος των πολιτών με σεβασμό στα μέλη του, γιατί για να έχουμε ουσία πρέπει κάθε πλευρά να είναι ευχαριστημένη. Χρειάζονται πολιτικές που να θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο είτε αναφερόμαστε στους λειτουργούς υγείας είτε στους ασθενείς. Σίγουρα όχι ακραίες αναχρονιστικές πρακτικές που θυμίζουν καθεστώτα άλλης εποχής».

Όπως εξηγεί η κ. Γαβαλά ο Ιατρικός Σύλλογος Κω δεν έχει μείνει άπραγος. «Ως εποπτεύουσα αρχή έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εγκαίρως και πολλαπλώς προτείνοντας σαφείς λύσεις και κίνητρα για την κάλυψη της μοναδικής δευτεροβάθμιας δομής, με μόνιμο ιατρικό προσωπικό. Λύσεις για βραχυπρόθεσμη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη εφαρμογή, με τρόπο ολιστικό, κατανοώντας την ανάγκη προσαρμογής νέων διοικητικών, οικονομικών αλλά και επιστημονικών κανονισμών. Λύσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ισορροπία. Γιατί η ισορροπία είναι το διακύβευμα. Έτσι οι λύσεις θα έχουν απόδοση και θα μετρώνται».

Πρύμναν ανέκρουσε ο Γεωργιάδης μετά τις σφοδρές αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου

Την ίδια ώρα πρύμναν ανέκρουσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του στο ιατρικό κόσμο, περί επίταξης ιδιωτών και περί κυρώσεων, όπως αποκλεισμό από τη συνταγογράφηση. Ήδη από τις 3 Ιουλίου είχε αναφέρει από το βήμα του 28ου Annual Economist Government Roundtable, ότι είναι «αδιανόητο να έχουμε προκηρύξει 14 φορές, 4 θέσεις για παθολόγους στο νοσοκομείο της Κω και να μην υπάρχει ενδιαφέρον, την ίδια ώρα που έχουμε πολλούς ιδιώτες παθολόγους στο νησί, οι οποίοι προφανώς αδιαφορούν για το αν υπάρχουν παθολόγοι να στηρίξουν την δημόσια υγεία». «Θα αναγκαστώ να λάβω αποφάσεις» είχε πει χαρακτηριστικά, φέρνοντας μάλιστα παράδειγμα άλλα κράτη.

Την περασμένη Δευτέρα από το βήμα της βουλής απηύθυνε εκ νέου σύσταση προς τους ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής τους, τονίζοντας πως, σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να έχουν σοβαρές κυρώσεις, όπως πχ αποκλεισμό από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ή ακόμη και να προχωρήσει σε επίταξη.

Όλα αυτά πυροδότησαν την έντονη αντίδραση των παθολόγων με την Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος να εκδίδει μία αιχμηρότατη ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας στον ασθενή και όχι προνόμιο του γιατρού. Ο γιατρός θα αμειφθεί, θα συστήσει την αρμόζουσα θεραπεία και στη συνέχεια, αφού δεν θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο ασθενής θα πρέπει να βρει από μόνος του πως θα αποζημιωθεί για τη φαρμακευτική του δαπάνη».

Για τις απειλές της επίταξης οι παθολόγοι ανέφεραν ότι «αυτές έχουν να κάνουν με κρίσεις υγείας, όπως η πανδημία που βιώσαμε, τότε που οι υγειονομικοί «χειροκροτηθήκανε» για την προσφορά τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση αποτελεί πολιτική επιλογή μιας Κυβέρνησης που θα την χαρακτηρίζει».

Ο κ. Γεωργιάδης το πρωί της Τετάρτης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ φάνηκε να ανακρούει πρύμναν, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «εμείς δεν αντιδικούμε με την ιατρική κοινότητα, ούτε έχουμε κανένα λόγο να υποχρεώσουμε κανέναν να κάνει κάτι που δεν θέλει. Όμως σε ένα πλαίσιο καλόπιστης συνεννόησης πρέπει όλοι να μπορούμε να συνεννοούμαστε».

Επίσης ο υπουργός απηύθυνε πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς για συζήτηση, ώστε να εργαστούν στο ΕΣΥ με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε ότι αλλάζει η υπουργική απόφαση που ισχύει για τις άγονες περιοχές και πλέον όταν σε μία περιοχή έχει βγει άγονος ένας διαγωνισμός πάνω από 2 – 3 φορές, αυτομάτως αυτή η περιοχή θα χαρακτηρίζεται άγονη. «Όταν είναι άγονη μια περιοχή θα έχει ο γιατρός επιπλέον αμοιβή και ως προς το μισθό του αλλά και ως προς τις υπερωρίες του. Το ίδιο και ο νοσηλευτής». Μάλιστα όπως έχει ο ίδιος ανακοινώσει η ΚΥΑ θα υπογραφεί αυτή την εβδομάδα.

Share.
Exit mobile version