Απειλούν με ομαδικές παραιτήσεις οι γιατροί
Στα κάγκελα η τοπική κοινωνία, αλλά και ο ιατρικός κόσμος της Μεσσηνίας, μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας την περασμένη Πέμπτη να κατατάξει το Νοσοκομείο Καλαμάτας στις προβληματικές και άγονες περιοχές από την κατηγορία Α που ήταν, στην κατηγορία Β. «Αποτελεί χαριστική βολή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας η υποβάθμισή του με πρόσφατη υπουργική απόφαση σε άγονο Β από άγονο Α, περιορίζοντας σημαντικά τα κίνητρα (εξέλιξης, μοριοδότησης, αλλά και οικονομικά) που υπήρχαν με το προηγούμενο καθεστώς και είχαν, ως έμπρακτο αποτέλεσμα, την προσέλκυση γιατρών για να εργαστούν σε αυτό». αναφέρεται στο ψήφισμα του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, οι οποίοι απειλούν με ομαδικές παραιτήσεις, αν δεν ανακληθεί η απόφαση. Μάλιστα σε συνέλευση που πραγματοποίησαν την Δευτέρα αποφάσισαν παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου για αύριο Πέμπτη, στην οποία και καλούν, πολίτες αλλά και όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς του νομού να παρευρεθούν για να υπογράψουν το εν λόγω ψήφισμα, στο οποίο υπογραμμίζεται ακόμη ότι:
Κενά σε ποσοστό έως και 50% σε ορισμένες κλινικές
«Το Νοσοκομείο Καλαμάτας καλύπτει μια μεγάλη πληθυσμιακά περιοχή και έχει ιδιαίτερα υψηλό φόρτο εργασίας αφού σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας κατατάσσεται πρώτο περιφερειακό νοσοκομείο σε προσέλευση ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εντός της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας) και τρίτο πανελλαδικώς.
Από την άλλη μεριά είναι μονίμως υποστελεχωμένο με ποσοστό κενών θέσεων που φτάνει έως 50% σε συγκεκριμένες κλινικές. Αυτό μας ωθεί σε μια συνεχή και έντονη εργασιακή εξουθένωση. Παράλληλα, να υπενθυμίσουμε ότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας το 50% όλων των προκηρύξεων γιατρών του ΕΣΥ αποβαίνουν άγονες και σε κρίσιμες ειδικότητες (π.χ. παθολογία, ογκολογία) το ποσοστό αυτό φτάνει στο 100%.Συνεπώς καθίσταται επιτακτική η ανάγκη το υπουργείο Υγείας να αναθεωρήσει πάραυτα την απόφαση υποβάθμισης του Νοσοκομείου Καλαμάτας».
Σφοδρή αντίδραση και από τον Αντώνη Σαμαρά
Εν τω μεταξύ λόγω αυτής της εξέλιξης την περασμένη εβδομάδα εκτυλίχθηκε, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτου Χρυσομάλλη και του υπουργού Υγείας. Ο βουλευτής εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο υπογραμμίζεται ότι η υποβάθμιση δεν γίνεται αποδεκτή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έντονη προς τον κύριο Γεωργιάδη ήταν και η δυσαρέσκεια που διέρρευσε από πλευράς Αντώνη Σαμαρά. Μετά από όλα αυτά ο κ. Γεωργιάδης φαίνεται να ανακρούει πρύμναν, καθώς ο κ. Χρυσομάλλης ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι ο υπουργός τον διαβεβαίωσε πως προχωρά άμεσα σε διάλογο με το σύνολο των συνδικαλιστικών φορέων των ιατρών και τους Ιατρικούς Συλλόγους, ώστε να ακολουθήσει η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα θεσμικά κίνητρα και την μοριοδότηση των υπηρετούντων ιατρών στα Περιφερειακά Νοσοκομεία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Χρυσομάλλη «ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι με το νέο πλαίσιο θα παραμείνει το κίνητρο μοριοδότησης που ίσχυε για την Καλαμάτα, για να μην αναχαιτιστεί έτσι η κάλυψη των θέσεων που επιτυγχάνεται το τελευταίο διάστημα, ενώ παράλληλα ολοκληρώνεται μία συνολική μεταρρύθμιση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ελλείψεως ιατρών στα Περιφερειακά Νοσοκομεία».
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Χρυσομάλλης πρόσκειται στον Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες από την τοπική κοινωνία, στο περιβάλλον του βουλευτή εκτιμούν ότι η κυβέρνηση αδίκησε τη Μεσσηνία σε σχέση με όμορους δήμους, προκειμένου να πικάρει τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω έλαμψε δια της απουσίας του από την 88η ΔΕΘ και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρά το γεγονός ότι όλη η φασαρία είναι τοπικής εμβέλειας, το θέμα παίρνει ευρύτερες διαστάσεις, καθώς η Μεσσηνία αποτελεί το «βασίλειο» του Αντώνη Σαμαρά.