Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Μία μέρα πριν τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Υγείας (στις 9 Απριλίου) με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» το οποίο, μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει άρθρο το οποίο προβλέπει τη «Διενέργεια εμβολίων του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19 από τους φαρμακοποιούς» -ένα στόχο που ανέκαθεν είχαν οι φαρμακοποιοί- αξίζει να σταθεί κανείς στο τι αναφέρθηκε  κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου στη διαρκή επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής από τους εκπροσώπους των φορέων του ιατρικού κόσμου και πώς απάντησε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς.

Κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης μίλησαν με τη σειρά ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Παναγιώτης Ψυχάρης.

Ο κ. Πατούλης υποστήριξε ότι θα πρέπει, εφόσον υπάρχει αυτή η πολιτική βούληση, αφενός το εμβόλιο κατά της COVID να διενεργείται με ιατρική συνταγή και από την άλλη θα πρέπει, όπως όπως είπε «να υπάρχουν όλα εκείνα τα πιστοποιημένα κριτήρια ώστε να μπορεί να διενεργείται μία τέτοια διαδικασία, κάτι το οποίο στο νομοσχέδιο τουλάχιστον δεν αναφέρεται».

Ο κ. Πλατανησιώτης εστίασε στο θέμα των κατάλληλων χώρων για να μπορούν οι φαρμακοποιοί να κάνουν αυτά τα εμβόλια, όπως συμβαίνει στα ιατρεία. «Πού θα γίνονται τα εμβόλια; Μπροστά στο γκισέ; Μπροστά σε όλον τον κόσμο;» αναρωτήθηκε λέγοντας ότι «τα περισσότερα φαρμακεία όπως γνωρίζετε και γνωρίζουμε δεν έχουν τέτοιου είδους χώρους». Υποστήριξε κι εκείνος, όπως και ο κ. Πατούλης ότι θα έπρεπε να υπάρχουν κάποιοι όροι για τα φαρμακεία που θα μπορούν να διενεργήσουν αυτά τα εμβόλια μια και μετά την πανδημία γίνονται παντού, όπως είπε. 

Στην ίδια λογική και ο κ. Ψυχάρης ανέφερε ότι θα πρέπει να αλλάξει λίγο το νομικό πλαίσιο, να γίνει πιο αυστηρό για να είναι οι πολίτες πιο ασφαλείς, όταν κάνουν εμβόλια μέσα στα φαρμακεία.

Πάντως αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Βαλτάς μέσα στο τρίλεπτο που είχε στη διάθεσή του να τοποθετηθεί υποστήριξε το νομοθέτημα σημειώνοντας καταρχήν ότι ο εμβολιασμός ενηλίκων μέσα από τα φαρμακεία κατά όλων των νόσων με υψηλή μεταδοτικότητα -και κατά της COVID- σε όλη την Ευρώπη «είναι σαφής και αναγνωρισμένος» και υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση της αξίας του. «Σε 15 ευρωπαϊκές χώρες οι φαρμακοποιοί διαχειρίζονται τα εμβόλια των πολιτών. Τα συστήματα υγείας έχουν δώσει διευρυμένες δικαιοδοσίες στους κοινοτικούς φαρμακοποιούς σε σχέση με τη διάθεση και τη διαχείριση. Οι φαρμακοποιοί της κοινότητας διενεργούν πλέον εμβολιασμούς COVID στα φαρμακεία τους. Στην Ελλάδα το 2019 οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί διενέργησαν 4.100.000 αντιγριπικά εμβόλια ενώ αντίστοιχα υψηλά επίπεδα είχαμε και τις επόμενες χρονιές. Τα φαρμακεία έχουν αναπτύξει ένα πυκνό και άρτιο δίκτυο διανομής και χορήγησης των εμβολίων το οποίο διασφαλίζει την άμεση πρόσβαση του κάθε πολίτη στα εμβόλια και την παροχή του εμβολιασμού».

Σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα ο κ. Βαλτάς ανέφερε ότι τα φαρμακεία είναι «εξοπλισμένα τόσο με αναλώσιμα όσο και με μέσα ατομικής προστασίας για την παροχή εμβολιασμού, όπως επίσης και με εξειδικευμένα ψυγεία για τη διατήρηση των εμβολίων στο απαιτούμενο εύρος θερμοκρασιών. Διαθέτουν συστήματα ειδοποίησης της διακύμανσης της θερμοκρασίας»

Και συνέχισε: «Τα φαρμακεία επίσης διαθέτουν ιδιαίτερο και κλιματιζόμενο χώρο και ανταποκρίνεται στις διαδικασίες εμβολιασμού ενώ από την ίδρυσή τους διαθέτουν υποχρεωτικά φιάλη οξυγόνου έτοιμη προς χρήση, ενέσεις αδρεναλίνης για να ανταποκριθούν σε επείγουσες καταστάσεις στο φαρμακείο. Επίσης το μάθημα των α’ βοηθειών και της φαρμακευτικής φροντίδας διδάσκεται στους φοιτητές και στις πανεπιστημιακές σχολές (σ.σ. φαρμακευτικής) πέρα του γεγονότος ότι τα φαρμακεία όλα είναι πιστοποιημένα στις πρώτες βοήθειες – βασική υποστήριξη ζωής – αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής – χειρισμός τραυμάτων»

Τόνισε επίσης ότι «σε απομακρυσμένα χωριά και σε ακριτικά ή μικρά νησιά που δεν υπάρχουν γιατροί, δομές υγείας αλλά υπάρχουν μόνο φαρμακεία, τα φαρμακεία αυτά (π.χ. στην Ανάφη, στη Χάλκη στη Θηρασιά) προσφέρουν ήδη πολύτιμες υπηρεσίες στους λιγοστούς κατοίκους. Κι ας αναλογιστούμε τι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια των πολιτών. Πέραν της καθημερινότητας όπου δε διημερεύσεις, διανυκτερεύσεις, σε χωριά όπου ο γιατρός δεν εφημερεύει την Κυριακή, όπου ο ασθενής είναι υποχρεωμένος να κατέβει στο Κέντρο Υγείας και να κάνει δεκάδες χιλιόμετρα, παρέχουμε πρώτες βοήθειες αντιμετώπισης αναφυλακτικού σοκ».

Υπενθύμισε δε ότι ήδη 10.500 φαρμακεία είναι πιστοποιημένα από Ιατρική Πανεπιστημιακή Κλινική της Κρήτης έχουν πιστοποιηθεί για να διεξάγουν εμβόλια.

Με το νόμο αυτό, όπως υποστήριξε ο κ. Βαλτάς οι φαρμακοποιοί θα αυξήσουν την εμβολιαστική κάλυψη του κοινού και θα μειώσουν τη νοσηρότητα.                

Υπενθύμισε τέλος ότι με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει τη νομιμότητα της διεξαγωγής των εμβολίων από τα φαρμακεία.

Share.
Exit mobile version