«Η πρόσβαση στην υγεία αποτελεί δημόσιο αγαθό και τελεί υπό την προστασία του κράτους, με ισότητα, ισονομία και δικαιοσύνη. Αυτό πρεσβεύουν όλες οι διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, αυτό ορίζει το Σύνταγμα της Ελλάδας και αυτή είναι η υποχρέωση του κράτους», τονίζει με ανακοίνωσή του ο ΚΟΣΜΟΣ με αφορμή τον εορτασμό την 7η Απριλίου της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας.
Στην ανακοίνωσή του, ο ΚΟΣΜΟΣ επισημαίνει ότι στη χώρα μας συμβαίνει υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, με εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του και τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό (τα νησιά παραμένουν δίχως γιατρούς), που οδηγούν τους πολίτες στην ανασφάλεια και την απόγνωση.
Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση για ανορθολογική κατανομή των υλικών και ανθρώπινων πόρων και για κακοδιοίκηση.
Μιλώντας με αριθμούς, σημειώνει ότι τα τελευταία 4 χρόνια το τακτικό προσωπικό του ΕΣΥ έχει μειωθεί κατά 7.000, ενώ 20.000 Έλληνες γιατροί έχουν φύγει από το 2010 μέχρι σήμερα στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Το κόστος της εκπαίδευσής τους για την ελληνική πολιτεία ξεπέρασε τα 7 δισ. ευρώ. Οι Έλληνες φορολογούμενοι, δηλαδή, ουσιαστικά χρηματοδοτούν τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας.
Για να ανατραπεί αυτή η τάση, «είναι αναγκαία η θέσπιση κινήτρων ώστε οι γιατροί μας να παραμείνουν στη χώρα ή και να επιστρέψουν».
Για τον ΚΟΣΜΟ η «νέα δημόσια υγεία» δεν πρέπει να καθορίζεται με δημοσιονομικούς, λογιστικούς όρους, αλλά με σεβασμό σε κάθε Έλληνα που νοσεί και στην οικογένειά του.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνεται ότι το θεμελιώδες δικαίωμα στην υγεία, απειλείται ολοένα και περισσότερο, για εκατομμύρια ανθρώπους, με πιο πρόσφατες αιτίες, τις ασθένειες, τους πολέμους και τις οικονομικές κρίσεις.
Τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι — περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού — δεν καλύπτονταν πλήρως από βασικές υπηρεσίες υγείας το 2021».
Τέλος υπογραμμίζεται ότι για να είναι οι άνθρωποι υγιείς και προστατευμένοι από αναδυόμενα παθογόνα, ιούς και βακτήρια, πρέπει να φροντίσουμε και για την υγεία των ζώων και να ανακόψουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος. «Να εξασφαλίσουμε υγιή οικοσυστήματα και υγιείς μεθόδους παραγωγής της τροφής μας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ