Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Σύντομη η αναφορά του Υπουργού Υγείας κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του στη Βουλή, για το κομμάτι εκείνο του νομοσχεδίου που αφορά τους φαρμακοποιούς και το οποίο νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.   

Σ’ ένα ζήτημα που σχετίζεται με άρθρο σχετικά με το φαρμακείο και τους φαρμακοποιούς αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης στη Πρωτολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του ν/σ του Υπουργείου με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης επ’ αυτού και συγκεκριμένα για το θέμα των πέντε ευρώ που καλείται να πληρώσει όποιος θελήσει να εμβολιαστεί κατά της COVID 19 στο φαρμακείο.

Σύμφωνα με το άρθρο 48 του νόμου που αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το βράδυ (της Παρασκευής 12 Απριλίου) και το οποίο αναφέρεται στη «Διενέργεια εμβολίων του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19 από τους φαρμακοποιούς», προβλέπεται ότι «για κάθε διενεργούμενο στο φαρμακείο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού SARS – CoV – 2, ανεξαρτήτως τύπου εμβολίου, καθορίζεται αποζημίωση του αδειούχου φαρμακοποιού ποσού πέντε (5) ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ» και ότι «η αποζημίωση καταβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο που εμβολιάζεται».

Ο κ. Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε του συγκεκριμένου άρθρου λέγοντας τα εξής: «Ακούω να λένε: “Bάζει ο Γεωργιάδης τα γνωστά χαράτσια του, όπως τα 5 ευρώ για τα εμβόλια Covid”. Συγγνώμη, όποιος θέλει να κάνει εμβόλιο Covid μπαίνει στη διαδικτυακή εφαρμογή, κλείνει το ραντεβού του, πηγαίνει σε όποια δημόσια δομή θέλει και κάνει το εμβόλιο δωρεάν. Το καταργούμε αυτό; Όχι. Τα 5 ευρώ είναι για αυτόν που θα αποφασίσει μόνος του να πάει στο φαρμακείο επειδή δεν θέλει να μπει στην πλατφόρμα, ή επειδή βιάζεται να το κάνει, ή επειδή συμπαθεί το φαρμακοποιό ή επειδή έτσι θέλει. Αυτό είναι χαράτσι; Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε ούτε στα απολύτως αυτονόητα».

Υπενθυμίζεται ότι η θέσπιση της διεξαγωγής του εμβολιασμού κατά της COVID – 19  και μέσα από τα φαρμακεία χαιρετίστηκε από τους φαρμακοποιούς με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολο Βαλτά να κάνει λόγο μιλώντας στο DailyPharmaNews για ένα σημαντικό βήμα αφού ουσιαστικά πρόκειται, όπως είπε, για την «πρώτη υπηρεσία φαρμακείου που αφορά καθαρά πλέον την υγεία μετά το rapid test (σ.σ. τη καθιέρωση της δυνατότητας διενέργειάς του και από τα φαρμακεία της κοινότητας) η οποία γίνεται στο φαρμακείο και νομιμοποιείται με την καθιέρωση αμοιβής 5 ευρώ».

Μάλιστα το DailyPharmaNews είχε θέσει ως ερώτημα στον κ. Βαλτά εάν φοβάται οτι η θέσπιση αποζημίωσης για το εμβόλιο κατά της COVID δημιουργούσε και πάλι καταστάσεις όπως εκείνες που είχαν εμφανιστεί μετά τη θέσπιση αποζημίωσης για τα rapid test όπου πολλοί φαρμακοποιοί έριξαν αρκετά τις τιμές σε σχέση με άλλους συναδέλφους τους για να τραβήξουν κόσμο στα φαρμακεία τους με τον πρόεδρο του ΠΦΣ να απαντά πως το νομοσχέδιο δεν αφήνει περιθώριο για τέτοιες καταστάσεις καθώς η διατύπωση για το θέμα της αποζημίωσης του φαρμακοποιού για κάθε διενεργούμενο στο φαρμακείο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού SARS – CoV – 2, ανεξαρτήτως τύπου εμβολίου για  ποσό «πέντε ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ» είναι απόλυτα σαφής.

«Εδώ δεν είναι έτσι γιατί η τιμή είναι ορισμένη. Δεν είναι έως πέντε ευρώ αλλά πέντε ευρώ συν ΦΠΑ. Δεν μπορεί ο φαρμακοποιός να κάνει εκπτώσεις. Απαγορεύεται. Δεν δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον να ευτελίσει την τιμή. Οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν αυτήν την τιμή». Σε σχέση άλλωστε με το τι συνέβη με τα rapid test θεωρεί ότι «ο φαρμακοποιός σιγά – σιγά αποκτά μία κουλτούρα, μία ωριμότητα στο τι σημαίνει φαρμακευτική υπηρεσία ώστε να την παρέχει με το ποσό που έχει καθορίσει ο Σύλλογος και επειδή –το κυριότερο απ’ όλα- αναβαθμίζει το χώρο του φαρμακείου του ως χώρο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».    

Ο κ. Βαλτάς μίλησε για μία μεγάλη επιτυχία για τους φαρμακοποιούς. «Είναι μία μεγάλη επιτυχία γιατί η στόχευση αυτή υπήρχε από εμάς ανέκαθεν και ήταν στις δεσμεύσεις αυτής της διοίκησης να νομιμοποιήσει (σ.σ. η πολιτεία) όλους τους εμβολιασμούς ενηλίκων στα φαρμακεία μας και αυτό επετεύχθη».

Υπενθυμίζεται επίσης ότι το Άρθρο 48 εξαιρεί από τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς για τα εμβόλια ζώντων εξασθενημένων ιών και τις έγκυες για όλα τα εμβόλια πλην του εμβολίου της γρίπης.

Ο κ. Γεωργιάδης σε σχέση με το θέμα των εμβολίων κατά της COVID 19 αναφέρθηκε και στο άρθρο για τη διαγραφή των προστίμων στους ανεμβολίαστους: «Για το άρθρο για τη διαγραφή των προστίμων στους ανεμβολίαστους δεν μίλησε κανένας σας. Όταν έμπαινε το πρόστιμο γινόταν χαμός εδώ στη Βουλή γιατί βάζουμε το πρόστιμο. Τώρα που διαγράφουμε το πρόστιμο, δεν μιλάει κανένας. Όταν έβαλε ο κύριος Πλεύρης το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους, καλώς το έβαλε. Γιατί τότε ο στόχος ήταν να εμβολιαστούν περισσότεροι άνω των 60, να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μειωθεί η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Λόγω του προστίμου εμβολιάστηκαν 300.000 περισσότεροι άνω των 60. Άρα, το πρόστιμο καλώς μπήκε και πέτυχε. Σήμερα, που δεν ζούμε στις ίδιες συνθήκες και ακριβώς επειδή το πρόστιμο δεν μπήκε για εισπρακτικούς λόγους αλλά για λόγους δημόσιας υγείας, τώρα δεν χρειάζεται γιατί όσοι ήταν να εμβολιαστούν εμβολιάστηκαν και η πανδημία σταμάτησε.

Σωστό ήταν και τότε που μπήκε, σωστό είναι και τώρα που διαγράφεται».

Share.
Exit mobile version