Διαμόρφωση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων με βάση τα DRGs.
Η εφαρμογή του συστήματος DRG στα νοσοκομεία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών στον τομέα της υγείας. Έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να εφαρμοστεί και στα ιδιωτικά νοσοκομεία, με στόχο να υπάρξει πλήρης καταγραφή του παραγόμενου έργου και της απόδοσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Αυτά ανέφερε ο Υπουργός Υγείας,Άδωνις Γεωργιάδης κατά την ομιλία του στο χθεσινό συνέδριο του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) με τίτλο «Τα DRG ως σταθερότυπος δημιουργίας και εξέλιξης».
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, η εφαρμογή του συστήματος DRG στα νοσοκομεία θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο αποζημίωσης και διαχείρισης των νοσοκομειακών πόρων. Θα οδηγήσει επίσης σε αναβάθμιση της ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, αφού ο ασθενής θα θεραπεύεται ταχύτερα, με μικρότερο κόστος και με μικρότερες παράπλευρες συνέπειες στη συνολική του υγεία.
Το DRG θα γίνει το «όχημα» για καλύτερη απόδοση των νοσοκομείων
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, η εφαρμογή του συστήματος DRG δεν αποσκοπεί στο κλείσιμο ή την υπολειτουργία νοσοκομείων αλλά αντίθετα στοχεύει στη διατήρηση νοσοκομείων σε περιοχές όπου κρίνονται απαραίτητα για υγειονομικούς και κοινωνικούς λόγους. Επιπλέον, η εφαρμογή του συστήματος δεν θα είναι τόσο αυστηρή όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα στη Γερμανία. Αντίθετα, όπως ανέφερε ο. Γεωργιάδης, η Ελλάδα θα εστιάσει στο να λειτουργήσει το σύστημα των DRG ως «όχημα» για καλύτερη απόδοση των νοσοκομείων.
Η διαδικασία υλοποίησης του συστήματος DRG στο σύνολο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι το τέλος του 2025. Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, η επόμενη φάση της μεταρρύθμισης είναι ο έλεγχος από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) όλων των υποβολών που πραγματοποιούν τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Επίσης, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στοχεύει στην διαμόρφωση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων με βάση την εφαρμογή του συστήματος DRG.
Οι κακές πρακτικές στα οικονομικά των νοσοκομείων ανήκουν στο παρελθόν
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, μέχρι πρόσφατα οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων καταρτίζονταν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, με ανεξέλεγκτη ροή χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα μέχρι τον Σεπτέμβριο να απαιτούνταν επιπλέον χρηματοδοτήσεις.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, ανέφερ πως το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε με την κατάρτιση των νοσοκομειακών προϋπολογισμών για το 2024 ήδη από τον Δεκέμβριο του 2023, με στενή παρακολούθηση των οικονομικών των νοσοκομείων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η χρονιά να κλείσει χωρίς κανένα νοσοκομείο να έχει ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση. Όπως τόνισε με έμφαση, οι κακές πρακτικές του παρελθόντος σε ό,τι αφορά στα οικονομικά των νοσοκομείων έχουν ήδη εγκαταλειφθεί.
Ο πρόεδρος του ΚΕΤΕΚΝΥ, Παντελής Μεσσαρόπουλος δήλωσε πως «για πρώτη φορά το 2025, τα δημόσια νοσοκομεία θα αποζημιώνονται βάσει του παραγόμενου έργου τους, γεγονός που αναμένεται να εξαλείψει στρεβλώσεις του παρελθόντος. Όραμά μας είναι η αποτελεσματική, αποδοτική, ποιοτική, ισότιμη κάλυψη των αναγκών υγείας του πληθυσμού της χώρας, με στόχο τη βέλτιστη κατανομή των διαθέσιμων πόρων για νοσοκομειακή περίθαλψη».
Τι είναι τα DRG
Το Σύστημα DRG (Diagnosis Related Groups-Σύστημα Διαγνωστικών Ομοιογενών Ομάδων) είναι ένα σύστημα κατηγοριοποίησης ασθενών που βασίζεται στη συστηματική συλλογή έγκυρων και αξιόπιστων δεδομένων κατά την έξοδο των ασθενών από το νοσοκομείο, με σκοπό την ταξινόμηση τους σε διαχειρίσιμο αριθμό κατηγοριών περιστατικών, οι οποίες είναι ιατρικά ουσιώδεις και οικονομικά ομοιογενείς.
Η εφαρμογή του DRG ξεκίνησε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στις ΗΠΑ και στη συνέχεια υιοθετήθηκε σταδιακά από πολλές ευρωπαϊκές χώρες που προσπάθησαν να το λειτουργήσουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Με την χρήση ενός ειδικού προγράμματος (grouper), το DRG κατατάσσει τα νοσοκομειακά περιστατικά σε συγκεκριμένες ομάδες με κυριότερες, την Διεθνή Κωδικοποίηση Διάγνωσης Ασθενειών (ICD) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την κωδικοποίηση των ιατρικών πράξεων (procedurescodes), το φύλο, την ηλικία, την κατάσταση κατά την έξοδο, την εμφάνιση επιπλοκών, την μέση διάρκεια νοσηλείας κ.ά.
Τρία υποσυστήματα του DRG
Το σύστημα DRG αποτελείται από τρία υποσυστήματα, το ιατρικό υποσύστημα, το οικονομικό υποσύστημα και το πληροφοριακό υποσύστημα. Το ιατρικό υποσύστημα περιλαμβάνει κυρίως την ανάπτυξη της ταξινόμησης των διαγνώσεων και των ιατρικών πράξεων καθώς και τις οδηγίες κωδικοποίησης. Το οικονομικό υποσύστημα περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τη μεθοδολογία του υπολογισμού των συντελεστών βαρύτητας κόστους, τη διαδικασία συλλογής δεδομένων και τους καταλόγους με τις οδηγίες κοστολόγησης και τιμολόγησης. Το πληροφοριακό υποσύστημα περιλαμβάνει την ανάπτυξη του λογισμικού grouper, των λογισμικών κοστολόγησης και κωδικοποίησης, το σύστημα διαχείρισης δεδομένων, κλπ. Ο συνδυασμός των παραπάνω υποσυστημάτων δίνει το τελικό αποτέλεσμα, με στόχο την ανάπτυξη των ελληνικών καταλόγων DRG και του ετήσιου εγχειριδίου ορισμού κατηγοριών (DRG Definition Manual).