Μήνυμα στον ιατρικό κόσμο ότι η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση αντιπαράθεσης μαζί τους, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μια ημέρα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που περιλαμβάνει και την επίμαχη διάταξη για τις υποχρεωτικές εφημερίες των ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που σπεύδει να ευχαριστήσει τους ιδιώτες γιατρούς – ειδικά στην Κω – που ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του υπουργείου Υγείας δεν παραλείπει να απαριθμήσει τα μέτρα που έχει θεσπίσει η κυβέρνησή του για την ενίσχυση των εισοδημάτων των γιατρών, ενώ υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά ότι το μέτρο των υποχρεωτικών εφημεριών είναι απολύτως προσωρινό έως ότου αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις.
«Η ύφεση της προηγούμενης δεκαετίας και η πανδημία άφησαν πληγές στο ΕΣΥ που παλεύουμε να θεραπεύσουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος τονίζει με έμφαση ότι η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο, πόρους αλλά και τη βούληση για να οικοδομήσει ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό ΕΣΥ.
Αναλυτικά στην ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει:
«Δείκτης ώριμης δημοκρατίας είναι και η εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για την αναβάθμιση του οποίου δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις. Σε αυτό τον αγώνα είμαστε σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι με τον ιατρικό κόσμο και το υγειονομικό προσωπικό. Χαίρομαι ιδιαίτερα και θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους ιδιώτες γιατρούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας να καλυφθούν όλα τα κενά των εφημεριών που διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν, κυρίως στην ειδικότητα των παθολόγων, σε μεμονωμένες περιοχές και νοσοκομεία της χώρας μας προσωρινά και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Χαίρομαι που ανταποκρίθηκε και ο ιατρικός κόσμος της Κω, που ως το νησί του Ιπποκράτη, έπρεπε να δώσει το καλό παράδειγμα βοηθώντας το νοσοκομείο έως ότου αποδώσουν τα μέτρα και τα κίνητρα που θεσπίσαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Προχωρήσαμε στην εφαρμογή μεγάλων μεταρρυθμίσεων όπως η δυνατότητα ιδιωτικού έργου, τα απογευματινά χειρουργεία, η θέσπιση του επιδόματος 2.100 ευρώ για μετακίνηση σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές και ο τριπλασιασμός του μηνιαίου επιδόματος για τους γιατρούς που υπηρετούν στις λεγόμενες άγονες περιοχές. Η ύφεση της προηγούμενης δεκαετίας και η πανδημία άφησαν πληγές στο ΕΣΥ που παλεύουμε να θεραπεύσουμε. Διαθέτουμε σχέδιο, πόρους και βούληση να έχουμε ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό ΕΣΥ έως το 2027. Στη δική μου αντίληψη στο ΕΣΥ έχουν ρόλο και ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, πάντα προς όφελος των ασθενών και χωρίς να επιβαρύνονται. Γι’ αυτό και καταβάλλουμε σημαντική προσπάθεια για να δώσουμε περισσότερα κίνητρα, να κάνουμε το ΕΣΥ πιο ελκυστικό για τους νέους γιατρούς να ενταχθούν σε αυτό καθώς και καλύτερες συνθήκες για όσους ήδη το υπηρετούν, ειδικά σε αυτές τις περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαίτερες προκλήσεις».