Χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης τα κίνητρα και η δωρεάν στέγη στους γιατρούς
Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας έγινε δεκτό επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης». Κατά του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η Πλεύση Ελευθερίας και οι «Σπαρτιάτες». Επιφύλαξη για την τελική της στάση στην ολομέλεια δήλωσε η Ελληνική Λύση και η «Νίκη».
Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης που έγινε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων αφορούσε τη ρύθμιση που παρουσίασε η κυβέρνηση για την υποχρεωτική εφημέρευση των γιατρών στα νοσοκομεία των άγονων περιοχών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης αλλά και στις δομικές αλλαγές που προτείνονται σε ότι αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Αρκετοί φορείς που κλήθηκαν να τοποθετηθούν στη Βουλή για το κυβερνητικό σχέδιο εξέφρασαν – όπως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης – σοβαρές επιφυλάξεις για τις κυοφορούμενες αλλαγές.
Η ομότιμη καθηγήτρια ψυχιατρικής Μένη Μαλλιώρη, η οποία έχει διατελέσει δύο φορές πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «παιδοκτονία» ενώ ο Τζαννής Πολυκανδριώτης γενικός γραμματέας της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος είπε ότι το σχέδιο νόμου είναι καινοτόμο αλλά είναι λογική η ανησυχία που έχει προκαλέσει στους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας που εργάζονται τους χώρους των ψυχιατρείων. Από την πλευρά του, ο Θωμάς Δημουλάς, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής-Δαφνί είπε ότι η ψήφιση του νόμου θα φέρει εκρηκτικές ελλείψεις και δραματική υποβάθμιση των παροχών στους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, εγκατάλειψη στο ανήμπορο οικογενειακό περιβάλλον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση – συναυλία «ενάντια στο νομοσχέδιο – το οποίο οργάνωσαν το βράδυ της Τετάρτης στην πλατεία Συντάγματος δεκάδες σωματεία και φορείς.
Μέσα σε αυτό το κλίμα «πέρασαν» κάτω από το ραντάρ της επικαιρότητας και… χωρίς την έγκριση των κομμάτων της αντιπολίτευσης δύο μείζονες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στις άγονες περιοχές. Η πρώτη αφορά την δωρεάν παροχή στέγης σε γιατρούς και νοσηλευτές και η δεύτερη τη βελτίωση των οικονομικών κινήτρων για την προσέλκυση γιατρών στα περιφερειακά νοσοκομεία.
Πιο συγκεκριμένα, με το άρθρο 64 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης θεσπίζεται η δυνατότητα όλων των δήμων της χώρας, με εξαίρεση των δήμων της Περιφέρειας Αττικής, (πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων) και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, να μπορούν να χορηγούν στο ιατρικό προσωπικό των δημοσίων υγειονομικών δομών δωρεάν σίτιση και κατάλυμα διαμονής. Μέχρι τώρα η συγκεκριμένη δυνατότητα προβλεπόταν για συγκεκριμένους δήμους της χώρας, όπως οι ορεινοί και οι νησιωτικοί.
Η δέσμη κινήτρων συμπληρώνεται από την αύξηση της οικονομικής αποζημίωσης σε €2.100 από €1.800 προς τους γιατρούς ΕΣΥ που μετακινούνται σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας για την κάλυψη εγκεκριμένων από το Υπουργείο Υγείας αναγκών.
Αναλυτικά το άρθρο 64 του Σχεδίου Νόμου αναφέρει:
«Οι ορεινοί δήμοι του άρθρου 1 του ν. 3852/2010 (Α΄87), οι δήμοι με πληθυσμό έως 30.000 κατοίκους, των οποίων τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) των δημοτικών κοινοτήτων χαρακτηρίζονται ως ορεινές στο Μητρώο Δήμων, Κοινοτήτων και Οικισμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι νησιωτικοί δήμοι, τα νομικά πρόσωπα αυτών, καθώς και οι Ο.Τ.Α. β` βαθμού στην εδαφική περιφέρεια των οποίων ανήκουν οι προαναφερόμενοι δήμοι, μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλυμα διαμονής:
α) στους υπάλληλους τους, μονίμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δίκαιου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου,
β) στο παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των κέντρων υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, στο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.),
γ) στο ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος και
δ) στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), οι οποίοι παρέχουν υπηρεσία στις περιοχές δικαιοδοσίας τους.
Η παροχή του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να χορηγείται και σε υπαλλήλους που αποσπώνται στους δήμους αυτούς για τη στελέχωση των Υπηρεσιών τους. Ο υπολογισμός του πληθυσμού γίνεται σύμφωνα με τα στοιχεία μόνιμου πληθυσμού της τελευταίας απογραφής.
Η παροχή του πρώτου εδαφίου επιτρέπεται να καταβάλλεται σε είδος και με τη μορφή χρηματικού επιδόματος προς κάλυψη της σχετικής δαπάνης των δικαιούχων. Με την απόφαση του οικείου δημοτικού, περιφερειακού ή Διοικητικού Συμβουλίου της παρ. 2, εξειδικεύεται ο τρόπος παροχής της σίτισης και του καταλύματος διαμονής και καθορίζεται το ύψος του χρηματικού επιδόματος.
Το συνολικό ύψος της παροχής, σε είδος και σε χρήμα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τη δαπάνη των δικαιούχων.»
«4. Οι παροχές της παρ. 1 μπορούν να χορηγούνται υπό τις ίδιες προϋποθέσεις στο ιατρικό προσωπικό των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων του συνόλου της χώρας, με εξαίρεση τους δήμους της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η εξαίρεση του πρώτου εδαφίου δεν αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής».