Νέα δεδομένα για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη – περίθαλψη χιλιάδων οφειλετών του ΕΦΚΑ δημιουργούνται από την Παρασκευή 1η Μαρτίου, καθώς οι μη μισθωτοί που δεν προχώρησαν σε ρύθμιση οφειλών, χάνουν την Ασφαλιστική Ικανότητά και πλέον θα μπορούν να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μόνο από τα νοσοκομεία και τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία και οι χρονίως πάσχοντες, θα συνεχίσουν να καλύπτονται και από ιδιώτες γιατρούς για συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων, όπως προβλέπει απόφαση του 2022 αναφέρει το υπουργείο Εργασίας.
Παράλληλα, με τροπολογία που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή, στις εξαιρέσεις προστίθενται οι μη μισθωτοί – και οι οικογένειές τους – που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή φυσικές καταστροφές και σε περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018. Στις εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνονται επίσης και οι άνεργοι αυτών των περιοχών, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ζώνης Περάματος και Ελευσίνας».
Επιστροφή στην κανονικότητα;
Όπως είναι γνωστό, το 2020 λόγω της υγειονομικής κρίσης αποφασίστηκε η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας για το σύνολο των ασφαλισμένων, ανεξάρτητα αν είχαν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ ή όχι. Η τελευταία παράταση λόγω Covid δόθηκε με τον νόμο 5018/2023 μέχρι τις 29/2/2024. Πλέον, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με την υποχώρηση της πανδημίας, την οικονομική ανάπτυξη που παρατηρείται στη χώρα μας, τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 10%, την αύξηση του κατώτατου μισθού κ.ο.κ., είναι επιβεβλημένο οι εξαιρέσεις για τη χορήγηση της Ασφαλιστικής Ικανότητας να διατηρηθούν μόνο στις κατηγορίες εκείνες που έχουν αντικειμενική δυσκολία να ανταποκριθούν.
Δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη a la carte
«Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη a la carte. Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υποχρεωτικές για όλους και η καταβολή τους απαραίτητη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος» ανέφεραν την Τετάρτη πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζοντας ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα βασίζεται στην ασφαλιστική αλληλεγγύη και στην ανταποδοτικότητα. «Δεν μπορεί να καταβάλλουν μόνο ορισμένοι εισφορές και να λαμβάνουν όλοι τις ίδιες παροχές από τον ΕΟΠΥΥ» ανέφεραν χαρακτηριστικά προτρέποντας εκ νέου τους μη μισθωτούς να προχωρήσουν σε ρύθμιση οφειλών σε 24 δόσεις για να διατηρήσουν την ασφαλιστική τους κάλυψη.
Από το βήμα της Βουλής, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, ξεκαθάρισε ότι η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας δεν συνεπάγεται απώλεια της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. «Δεν υπάρχει πολίτης αυτής της χώρας που να έχει ενεργό ΑΜΚΑ και να στερείται το δικαίωμα δωρεάν νοσηλείας σε δημόσιο νοσοκομείο» διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας και σημείωσε: «Η δυνατότητα αυτή δόθηκε το 2014, δηλαδή πριν από 10 χρόνια, όταν κυβέρνηση ήταν και πάλι η ΝΔ». Ειδικά, σε ό,τι αφορά στα παιδιά, στα άτομα με αναπηρία και στους χρονίως πάσχοντες, η κ. Μιχαηλίδου υπενθύμισε ότι καλύπτονται και από ιδιώτες γιατρούς για συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων, όπως προβλέπει προγενέστερη απόφαση του 2022.
Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προσέθεσε τα εξής: «Ασφαλιστική ικανότητα αποδίδεται σε όλους τους εργαζόμενους, μισθωτούς και μη, που έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους ή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και πληρώνουν τακτικά τις δόσεις που προβλέπει η ρύθμιση. Αυτό σημαίνει ότι, όποιος δεν χρωστάει στον ΕΦΚΑ, ο ίδιος και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του καλύπτονται όχι μόνο από το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά έχουν πρόσβαση και σε ιδιωτικούς παρόχους υγείας, ιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές».
Μάλιστα, όπως τόνισε η κ. Μιχαηλίδου, η εξυπηρέτηση των πολιτών για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας γίνεται χωρίς ραντεβού. «Για την ενημέρωση των στοιχείων τους στο μητρώο, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από όλες τις Τοπικές Διευθύνσεις, ανεξάρτητα από το πού ανήκουν ή από το εάν έχουν κλείσει ραντεβού» αποσαφήνισε.
«Ως Πολιτεία» – υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας – «πρέπει να διαφυλάξουμε την ισονομία και να προστατεύσουμε και εκείνους τους συμπολίτες μας που με θυσίες είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».
H πρόβλεψη για τα παιδιά και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Αργά το βράδυ της Τετάρτης, το υπουργείο Εργασίας διευκρίνισε ότι από τον Ιούλιο του 2022, η συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων γίνεται από όλους τους πιστοποιημένους στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) ιατρούς, δηλαδή και ιδιώτες, για τις πιο κάτω κατηγορίες ανασφάλιστων πολιτών:
α. ανήλικοι έως 18 ετών.
β. ασθενείς με νοητική ή ψυχική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη με ψυχωσικά συμπτώματα, εγκεφαλική παράλυση ή βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από ΚΕΠΑ 80% και άνω, για οποιαδήποτε πάθηση.
γ. ασθενείς με παθήσεις, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου καθώς και οι ανασφάλιστοι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS)
Επιπλέον, για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες προβλέπεται η συνταγογράφηση όλων ανεξαιρέτως των εμβολίων.
Δείτε ΕΔΩ την τροπολογία (άρθρο 2) που κατέθεσε το υπουργείο για τις εξαιρέσεις στην Ασφαλιστική Ικανότητα