«Θα δυσχεράνουν την αντιμετώπιση των ασθενών» υποστηρίζουν οι καρδιολόγοι
Απαιτείται συχνότερος έλεγχος επί συμπτωμάτων, ή για αλλαγή αγωγής.
Τα νέα πρωτόκολλα για την παρακολούθηση της καρδιακής ανεπάρκειας αυξάνουν τον κίνδυνο οι ασθενείς να μην έχουν την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση, δηλώνει στο DailyPharmNews o καρδιολόγος Διευθυντής ΕΣΥ και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ Φώτης Κολοκάθης, αναφερόμενος σε πρόσφατη υπουργική απόφαση, στην οποία αναγράφεται χαρακτηριστικά, ότι «σκοπός της εφαρμογής των διαγνωστικών πρωτοκόλλων είναι η διευκόλυνση της διαδικασίας διάγνωσης και παρακολούθησης της καρδιακής ανεπάρκειας, με χρήση των ενδεδειγμένων εργαστηριακών εξετάσεων, καθώς και ο εξορθολογισμός της δαπάνης που προκαλείται από τη συνταγογράφηση εργαστηριακών εξετάσεων για το εν λόγω νόσημα».
Η καρδιακή ανεπάρκεια, όπως εξηγεί ο καρδιολόγος του Νοσοκομείου «Αττικόν», είναι νόσος που σε προχωρημένα στάδια οδηγεί σε συχνές νοσηλείες και αυξημένο κίνδυνο θανάτου. «Η τακτική καρδιολογική παρακολούθηση αυτών των ασθενών είναι απαραίτητη για την πρόληψη των νοσηλειών και τη βελτίωση της επιβίωσης τους. Είναι αναμενόμενο κατά την παρακολούθηση τους να υπάρχουν περίοδοι επιδείνωσης των συμπτωμάτων που απαιτούν συχνότερο εργαστηριακό έλεγχο από αυτόν που επιτρέπουν τα νέα πρωτόκολλα. Συχνότερος έλεγχος απαιτείται επίσης και όταν υπάρχει ανάγκη μεταβολής της φαρμακευτικής αγωγής, ανάλογα με την πορεία της νόσου. Για τους παραπάνω λόγους θα έπρεπε τα νέα πρωτόκολλα να επιτρέπουν την πραγματοποίηση εξετάσεων σε βραχύτερα από τα προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα, εφόσον υπάρχει τεκμηρίωση από τον θεράποντα ιατρό. Η απουσία αυτής της δυνατότητας και η παραπομπή σε δημόσιες δομές που είναι ήδη υπερφορτωμένες είναι σίγουρο ότι θα δυσχεράνει τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια».
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι εξετάσεις πλέον διαμορφώνονται ως εξής:
Έως τρεις φορές το χρόνο
Έως 3 φορές το χρόνο επιτρέπεται η συνταγογράφηση και εκτέλεση της εξέτασης Νατριουρητικό πεπτίδιο NT-proBNP για την αρχική διάγνωση
Έως δύο φορές το χρόνο
Τροπονίνη (με αιτιολόγηση: στην αρχική διάγνωση για διαστρωμάτωση κινδύνου και ακολούθως επί κλινικής υποψίας ισχαιμίας)
– Γενική εξέταση αίματος
– Προσδιορισμός σακχάρου αίματος – γλυκόζης (CL)
– Ποσοτική μέτρηση προθρομβίνης – χρόνου προθρομβίνης (PT-INR)
– Προσδιορισμός στο αίμα θυροειδοτρόπου ορμόνης
-(TSH) με αιτιολόγηση: λήψη αμιοδαρόνης, κλινική υποψία διαταραχής θυρεοειδικής λειτουργίας
– Προσδιορισμός στο αίμα ουρίας, όχι νωρίτερα από 2 φορές κατ’ έτος με αιτιολόγηση: υποψία επιδείνωσης νεφρικής λειτουργίας/τιτλοποίηση φαρμάκων άξονα
– Προσδιορισμός στο αίμα κρεατινίνης, όχι νωρίτερα από 2 φορές κατ’ έτος με αιτιολόγηση: υποψία επιδείνωσης νεφρικής λειτουργίας/τιτλοποίηση φαρμάκων άξονα
– Προσδιορισμός στο αίμα καλίου (Κ), όχι νωρίτερα από 2 φορές κατ’ έτος με αιτιολόγηση: υποψία επιδείνωσης νεφρικής λειτουργίας/τιτλοποίηση φαρμάκων άξονα
– Προσδιορισμός στο αίμα νατρίου (Να), όχι νωρίτερα από 2 φορές κατ’ έτος με αιτιολόγηση: υποψία επιδείνωσης νεφρικής λειτουργίας/τιτλοποίηση φαρμάκων άξονα
-Προσδιορισμός στο αίμα οξαλοξεικής τρανσαμινάσης (ΑST-SGOT)
– Προσδιορισμός στο αίμα πυροσταφυλικής τρανσαμινάσης (ΑLT/SGPT)
– Προσδιορισμός στο αίμα γ- γλουταμυλτρανσφεράσης (γ-GT),
– Προσδιορισμός στο αίμα αλκαλικής φωσφατάσης (ΑLP),
– Προσδιορισμός στο αίμα χολερυθρίνης (ΒIL),
– Προσδιορισμός σιδήρου ορού (Fe),
– Προσδιορισμός φερριτίνης ορού (RIA),
– Προσδιορισμός ολικής σιδηροδεσμευτικής ικανό-
τητας (TIBC),
– Προσδιορισμός στο αίμα χοληστερόλης (CHL)
– Προσδιορισμός στο αίμα χοληστερόλης υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL – Cholesterol)
– Προσδιορισμός στο αίμα χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL – Cholesterol)
– Προσδιορισμός τριγλυκεριδίων αίματος
– Προσδιορισμός στο αίμα ουρικoύ οξέος
– Γενική εξέταση ούρων
– Ακτινογραφία θώρακος
– Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)
– Υπερηχοκαρδιογράφημα καρδιάς (υπερηχογραφική μελέτη πλήρης, διαθωρακική πραγματικού χρόνου 2-διαστάσεων, καταγραφή M-MODE. DOPPLER υπερηχογράφημα φάσματος και έγχρωμης απεικόνισης ροής)
– Holter ρυθμού 24ώρου (Καταγραφή ΗΚΓ επί μαγνητοταινίας καθ’ όλο το 24ωρο, HOLTER-ΗΚΓ).
Μία φορά το χρόνο
– Υπερηχογράφημα άνω κοιλίας (με αιτιολόγηση)
– Υπερηχογράφημα νεφρών, ουρητήρων (με αιτιολόγηση)
– Παρακολούθηση αρτηριακής πίεσης με τη χρήση συστήματος καταγραφής για 24 ώρες και ιατρικό έλεγχο και αναφορά (HOLTER) (επί αρτηριακής υπέρτασης)
– Διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα, Υπερηχοκαρδιολογική μελέτη πλήρης, Διοισοφάγειος πραγματικού χρόνου 2-διαστάσεων, καταγραφή M-MODE. (με αιτιολόγηση)
•Υπερηχοκαρδιογραφία Αντίθεσης (contrast echocardiography) (με αιτιολόγηση)
– Δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία (stress echocardiography) μία (1) κατ’ έτος στην εκτίμηση βιωσιμότητας – αποκλεισμού ισχαιμίας κατά τη διαστρωμάτωση αρρυθμιολογικού κινδύνου.
– ΜΤ Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς Εργοσπιρομετρία (καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης).
Ανά δύο χρόνια
1. TEST Κόπωσης
– Προσδιορισμός στο αίμα λιποπρωτεΐνης α (LPa) (επί φυσιολογικής τιμής εκτελείται άπαξ, επί παθολογικής τιμής όχι περισσότερο από μία ανά δύο έτη)
2. Στην περίπτωση υψηλής υποψίας καρδιακής αμυλοείδωσης (και όχι νωρίτερα από δύο έτη), δικαιολογούνται οι παρακάτω εξετάσεις για την διαγνωστική προσπέλαση του νοσήματος:
– Σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου (σχόλιο: για καρδιακή αμυλοείδωση)
– Hλεκτροφόρηση πρωτεϊνών ορού
– Hλεκτροφόρηση πρωτεϊνών ούρων
– Ανοσοκαθήλωση/ανοσοσηλεκτροφόρηση πρωτεϊνών ορού
– Ανοσοκαθήλωση/ανοσοσηλεκτροφόρηση πρωτεϊνών ούρων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η συνταγογράφηση κατά παρέκκλιση των ανωτέρω χρονικών περιόδων, επιτρέπεται, όμως σε αυτή την περίπτωση εκδίδεται παραπεμπτικό με την ένδειξη «Δεν αποζημιώνεται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε Ιδιώτη Πάροχο», οπότε θα πρέπει να εκτελεστεί μόνο σε δημόσια δομή. Τα ερωτήματα που εύλογα προκύπτουν είναι αφενός πόσο σύντομα αυτοί οι ασθενείς θα βρουν ραντεβού για εξετάσεις σε δημόσια δομή, έτσι ώστε πχ να τροποποιήσει άμεσα ο καρδιολόγος την αγωγή, προκειμένου να αποφευχθεί μία επιδείνωση. Αφετέρου κατά πόσον οι ασθενείς αυτοί, όταν παρουσιάζουν επιδείνωση, έχουν την σωματική δύναμη να αποταθούν σε ένα δημόσιο νοσοκομείο με την όποια αναμονή, ή άλλη δυσλειτουργία που ενίοτε παρατηρείται λόγω υποστελέχωσης, επιβάρυνσης εργαστηρίων κλπ. Και όταν τα παραπάνω δεν είναι εφικτά ένα τρίτο ερώτημα που προκύπτει, είναι τι θα κάνει ένας άνθρωπος οικονομικά αδύναμος που δεν μπορεί να πληρώσει αυτές τις εξετάσεις από την τσέπη του.