«Θα καταργήσουμε το νόμο», διαμηνύει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στρέφονται αύριο Τρίτη 12/3 τα βλέμματα όλων καθώς εκεί θα πραγματοποιηθούν τα τέσσερα πρώτα απογευματινά χειρουργεία. Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στο συγκεκριμένο γεγονός, όχι μόνο γιατί υλοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα μια βασική πολιτική της δέσμευση, αλλά και γιατί θεωρεί ότι «μπαίνει πλέον στις ράγες» η προσπάθεια για τη μείωση των καθυστερήσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι πρώτες επεμβάσεις στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου αφορούν σύμφωνα με πληροφορίες δύο ολικές αρθροπλαστικές γόνατος, και δύο κήλες με τους ασθενείς – που αναμένουν να χειρουργηθούν από το 2020 – να πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος των επεμβάσεων καθώς ακόμα δεν είναι διαθέσιμα τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης ούτε υπάρχει πλαίσιο για την κάλυψή τους από ασφαλιστικές εταιρείες.

Ωστόσο η… πολιτική σημασία των επεμβάσεων είναι σημαντική και για έναν επιπλέον λόγο: Τα απογευματινά χειρουργεία θα ξεκινήσουν από τη βόρεια Ελλάδα όπου οι καθυστερήσεις για τα προγραμματισμένα χειρουργεία είναι πολύ μεγαλύτερες του εθνικού μέσου όρου αλλά και γιατί στα νοσοκομεία της Μακεδονίας παρατηρείται η μεγαλύτερη υποστελέχωση σε αναισθησιολόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου που «μπαίνει πρώτο στη μάχη», τα νοσηλευτικά ιδρύματα στη βόρεια Ελλάδα που είναι έτοιμα να ανοίξουν τις χειρουργικές τους αίθουσες και εκτός του πρωινού ωραρίου είναι τα εξής: ΑΧΕΠΑ και Άγιος Παύλος στη Θεσσαλονίκη, Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

«Πάνω από 150 νοσοκομεία δήλωσαν ότι οργανώνουν απογευματινά χειρουργεία. Άρα, έχουν το αναγκαίο προσωπικό για να κάνουν απογευματινά χειρουργεία», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «είναι καταπληκτική η συμμετοχή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου το 100% του προσωπικού δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία».

Όπως είναι γνωστό, οι επεμβάσεις χωρίζονται σε 6 κατηγορίες – πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά αλλά και εξαιρετικά βαριά – και το κόστος τους κυμαίνεται από 300 μέχρι και 2.000€ ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επέμβασης. Για παράδειγμα μια επέμβαση για καταρράκτη χαρακτηρίζεται ως πολύ μικρή ή μικρή, ενώ για αρθροπλαστική γόνατου ή ισχίου ως μεγάλη ή βαριά.

«Τα απογευματινά χειρουργεία είναι μία επιπλέον επιλογή για τους πολίτες. Κάθε πολίτης μπορεί να επιλέξει εάν θέλει να χειρουργηθεί στα τακτικά χειρουργεία του ΕΣΥ ή σε μία ιδιωτική κλινική ή σε απογευματινό χειρουργείο σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Οι παροχές θα είναι πλήρεις και εάν ένα χειρουργείο απαιτεί νοσηλεία θα νοσηλεύεται κανονικά. Είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση για το ΕΣΥ» ανέφερε την Κυριακή και ο Μάριος Θεμιστοκλέους σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Βραδυνή.

Την ίδια ώρα πάντως εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αποφεύγουν να υιοθετήσουν τα διθυραμβικά σχόλια των κυβερνητικών παραγόντων. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του γιατρού Απόστολου Ανθόπουλου, με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής και Επιμελητής Β’ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης, ο οποίος σημείωσε στον ΑΝΤ1 ότι «η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων δημιουργούν ζήτηση μόνο για όσους έχουν χρήματα. Όχι όμως για τους ανθρώπους που δεν έχουν να δώσουν τα 300 ευρώ». «Εάν οι πολίτες αγκαλιάσουν τα απογευματινά ιατρεία, τότε ναι, αυτά θα αποσυμφορήσουν τις λίστες» συμπλήρωσε ο κ. Ανθόπουλος.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος και πρόεδρος στο Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ευαγγελισμός» τόνισε ότι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας δεν έχει προσωπικό ούτε για τα πρωινά χειρουργεία. «Δεν λειτουργούν, 5 αίθουσες χειρουργείων οι οποίες θα μπορούσαν να εξυπηρετούν 4.500 χειρουργεία τον χρόνο. Εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει βρεθεί αυτή η δυνατότητα. Μετράμε πάνω από 1.000 κενές θέσεις στο νοσοκομείο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Θα τα καταργήσουμε λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα σε αυτό το κλίμα και ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι υλοιποιεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση που σχεδιάστηκε πριν από 40 χρόνια. το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύεται να καταργήσει τον νόμο όταν έρθει στην εξουσία.

Ο τομεάρχης Υγείας του κόμματος Ανδρέας Παναγιωτόπουλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ανέφερε ότι «η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων εγείρει σοβαρά ζητήματα ηθικής και νομιμότητας» και πρόσθεσε ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση κάνει πράξη τις πιο στυγνές και ανάλγητες νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

«Η απαράδεκτη αυτή ΚΥΑ περιλαμβάνει στο Παράρτημα Ι τη δυνατότητα διενέργειας μεταμοσχεύσεων οργάνων, κάτι που αυτομάτως εγείρει πολύ σοβαρά ηθικά ζητήματα όσον αφορά στην δωρεά οργάνων, μετατρέποντας μια πράξη αγάπης και προσφοράς σε απλή εμπορική συναλλαγή. Ενδέχεται δηλαδή, ασθενής που έχει μισθώσει απογευματινό χειρουργείο για να κάνει μεταμόσχευση οργάνου, αυτομάτως να υπερσκελίζει στη σχετική λίστα όλους όσοι δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα, ανεξαρτήτως χρονικής προτεραιότητας ή μεγαλύτερης συμβατότητας αυτών» υποστηρίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος και τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται να καταργήσει το θεσμό των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ.

Share.
Exit mobile version