Μετά από αρκετές εβδομάδες υπόγειων διαπραγματεύσεων και παζαριών με τα κράτη μέλη της ΕΕ, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την Τρίτη τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίτροπος για την Υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων ορίστηκε ο Όλιβερ Βαρχέλι από την Ουγγαρία, ωστόσο η συζήτηση για τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια της ΕΕ πέρασε σε δεύτερη μοίρα, δεδομένου ότι το νέο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα περιλαμβάνει πλέον ισχυρούς εκτελεστικούς αντιπροέδρους, χωρίς να υφίστανται εφεξής οι «ενδιάμεσοι» αντιπρόεδροι της Κομισιόν.
Η ευρωπαϊκή άμυνα, το μεταναστευτικό, η ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ και μια σειρά από άλλα κρίσιμα ζητήματα που ανέκυψαν από τις γεωστρατηγικές εντάσεις στα σύνορα της ΕΕ (Ουκρανία και Μέση Ανατολή) έθεσαν τα ζητήματα της υγείας που ανέκυψαν με έντονο τρόπο την περίοδο της πανδημίας σε δεύτερη μοίρα, με το έγκυρο Politico να σημειώνει πρόσφατα ότι το ενδιαφέρον των κρατών – μελών για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο να είναι εξαιρετικά περιορισμένο, αν όχι ανύπαρκτο…
Μέσα σε αυτό το κλίμα έπεσε ουσιαστικά στο κενό και η έκκληση του Μάριο Ντράγκι ότι η ΕΕ θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αναμόρφωση των κανόνων που διέπουν τις φαρμακοβιομηχανίες στην ΕΕ. Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε μάλιστα ότι σε αυτόν τον τομέα η Ευρώπη υστερεί σημαντικά έναντι των αμερικανικών και ασιατικών ανταγωνιστών της.
Ο Όλιβερ Βαρχέλι δεν είναι άγνωστος στις Βρυξέλλες. Άλλωστε από το 2019 έως σήμερα είναι Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση. Και μπορεί να μην αφήνει πίσω του ουσιαστικές παρακαταθήκες, ωστόσο τραβάει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης σαν μαγνήτης λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του αλλά και του γεγονότος ότι αποτελεί προσωπική επιλογή του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.
Ο Βαρχέλι είναι γνωστός στις Βρυξέλλες για το τραχύ στυλ διαχείρισης, με φωνές, κραυγές ακόμα και βρισιές στο προσωπικό! Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο ίδιος με την στάση του προκάλεσε εντάσεις και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές ήταν όταν κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης συζήτησης, αναστέναξε και έκανε την ερώτηση: «Πόσοι ηλίθιοι υπάρχουν;». Όπως ήταν φυσικό οι αντιδράσεις για την συμπεριφορά του ήταν έντονες με αποτέλεσμα λίγη ώρα αργότερα να ζητήσει συγγνώμη από τους ευρωβουλευτές.
Λίγες ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ο Ούγγρος Επίτροπος προκάλεσε αναστάτωση στους κόλπους της ευρωπαϊκής διπλωματίας όταν ανακοίνωσε μονομερώς το πάγωμα όλων των ενισχύσεων της ΕΕ προς την Παλαιστίνη!
Και σε αυτήν την περίπτωση αναγκάστηκε όμως να αναδιπλωθεί, καθώς τόσο ο Ζοζέπ Μπορέλ όσο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους. Ανάλογη στάση είχε κρατήσει και σε ότι αφορά την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ υποστηρίζοντας σθεναρά την προσχώρησή της παρά τις επιφυλάξεις που εξέφραζαν μονίμως τα αρμόδια κοινοτικά όργανα.
Από το 2001, οπότε διορίστηκε στις Βρυξέλλες ως νομικός Σύμβουλος της Ουγγαρίας στην ΕΕ, ο Βαρχέλι ακολουθεί πιστά την ατζέντα της κυβέρνησής του. Παρόλο που στις Βρυξέλλες επιθυμούσαν διακαώς την αντικατάστασή του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επέμεινε ο Βαρχέλι να παραμείνει στην Επιτροπή και το πέτυχε.
Από τα τρόφιμα στα… ζώα
Ο Βαρχέλι αντικαθιστά τη Κύπρια Στέλλα Κυριακίδη σε ένα χαρτοφυλάκιο που άλλαξε κατά το ήμισυ. Η κα Κυριακίδη ήταν Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, και ο Ούγγρος διάδοχός της θα είναι Επίτροπος για την Υγεία και την Ευημερία των Ζώων. Μένει να δούμε αν αυτή η αλλαγή ονόματος αντιστοιχεί σε αλλαγή στρατηγικής από την πλευρά των ευρωπαϊκών αρχών και στόχων.