Δημιουργείται ένα σύστημα με τρεις ταχύτητες παιδιάτρων
Ο θεσμός του προσωπικού παιδιάτρου είναι ένα θετικό βήμα προς την σύγχρονη αντιμετώπιση της υγείας των παιδιών, δηλώνει στο DailyPharmaNews ο Ταμίας του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων δρ.Σπύρος Μαζάνης. Επισημαίνει ωστόσο ότι με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί προς διαβούλευση έως τις 8/10/2024 «φαίνεται από μια πρώτη ανάγνωση ότι πρόκειται να δημιουργηθεί ένα σύστημα με τρεις ταχύτητες παιδιάτρων:
1) οι παιδίατροι που ήδη είναι ενταγμένοι στο δημόσιο σύστημα δηλαδή στον ΕΟΠΠΥ, οι οποίοι θα έχουν μισθό και συγκεκριμένο αριθμό παιδιών στην ευθύνη τους
2) ιδιώτες παιδίατροι οι οποίοι θα θελήσουν να ενταχθούν και στο σύστημα του ΕΟΠΠΥ με μισθό, αλλά θα έχουν και ιδιωτικό ιατρείο
3) ιδιώτες παιδίατροι, οι οποίοι θα αμείβονται ιδιωτικά από τους γονείς, αλλά θα έχουν επιλεγεί από τους ίδιους τους γονείς, οι οποίοι θα έχουν ζητήσει από το σύστημα τον συγκεκριμένο παιδίατρο, δεδομένου ότι όλοι οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τον προσωπικό τους ιατρό, άρα και παιδίατρο».
Να διευκρινιστούν οι οικονομικές απολαβές και οι συνθήκες
Σαν σύλληψη ιδέας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, η οποία είναι ο επίσημος φορέας-θεσμός και εκπροσωπεί 4.000 παιδιάτρους σε όλη την Ελλάδα, το βλέπει οπωσδήποτε με θετικό μάτι, σχολιάζει ο κ. Μαζάνης. «Μένει όμως να διευκρινιστούν στο νομοσχέδιο οι λεπτομέρειες σε δυο βασικά πράγματα. Το οικονομικό και τις συνθήκες.
1) Όπως κάθε εργαζόμενος ενδιαφέρεται να μάθει τις οικονομικές αποδοχές πριν πιάσει εργασία, έτσι και ο παιδίατρος που θα συμβληθεί με τον ΕΟΠΠΥ, θα ήθελε να μάθει ποιες θα είναι οι αποδοχές του, δεδομένου ότι θα χρησιμοποιεί το χώρο του ιατρείου του, την γραμματειακή υποστήριξη και τα λειτουργικά του έξοδα (αναλώσιμα υλικά και άλλα)
2) Ποιες θα είναι οι συνθήκες εργασίας; Πόσες ώρες τη μέρα θα έχει ανοιχτό το ιατρείο; Πόσες φορές την εβδομάδα; Προβλέπονται επισκέψεις κατ’ οίκον; Αυτά όλα πρέπει να διευκρινιστούν».
Η εξέταση ενός παιδιού διαρκεί μισή με μία ώρα
Ο κ. Μαζάνης θέτει μία ακόμη παράμετρο στο θέμα και αυτή είναι ο χρόνος εξέτασης. Όπως εξηγεί η εξέταση ενός παιδιού διαρκεί από μισή έως μια ώρα, καθώς πρέπει να ληφθεί ένα καλό ιστορικό, να ζυγιστεί το παιδί, να μετρηθεί και να δοθούν οδηγίες. «Ως εκ τούτου ο φόρτος εργασίας δεν θα πρέπει να είναι σε βάρος της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας στα παιδιά. Επομένως λέμε ναι στο θεσμό του προσωπικού παιδιάτρου, αλλά αφού συζητήσουμε ως ομοσπονδία για τις διαδικαστικές λεπτομέρειες, θα προτείνουμε τις θέσεις μας και θα συζητήσουμε με τους αρμόδιους φορείς της ηγεσίας του υπουργείου υγείας, για την καλύτερη εφαρμογή του νομοσχεδίου».