Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου
Τη ρύθμιση μιας σειράς τρεχόντων ζητημάτων που παρέμεναν άλυτα για δεκαετίες, επιχειρεί για πρώτη φορά το ερανιστικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας που έχει τεθεί στη δημόσια διαβούλευση έως τις 19 Μαρτίου, δηλώνει στο DailyPharmaNews ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τομέα Υγείας της ΝΔ Αθανάσιος Ζορμπάς.
«Στόχος του νομοσχεδίου είναι, η ένταση της προσπάθειας για πρόσβαση όλων των γυναικών, από σαράντα πέντε έως εβδομήντα τεσσάρων ετών, σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού, καθώς και η πρόνοια για υλοποίηση του συνόλου των δράσεων του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Με το ΝΣ καθορίζεται το πλαίσιο για την λειτουργία των απαραίτητων κινητών μονάδων υγείας, καθώς και σταθερών ιατρικών κέντρων που θα υποστηρίζουν την λειτουργία τους, μέσω της τηλεϊατρικής. Επίσης στόχος του ΝΣ είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ, που έχει δοκιμαστεί σκληρά κατά την περίοδο της πανδημίας, μέσω της αξιοποίησης της κλινικής εμπειρίας των ιατρών του και της παροχής οικονομικών κινήτρων, ώστε να καταστεί πιο ελκυστικό τόσο για τους υπηρετούντες ( με σκοπό να παραμείνουν σε αυτό), όσο και για τους ιδιώτες ιατρούς, ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους καλύπτοντας ανάγκες στην παροχή θεραπευτικών υπηρεσιών».
Εξορθολογισμός και συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης
Όπως εξηγεί ο κ. Ζορμπάς η ενίσχυση του ΕΣΥ επιχειρείται ενδεικτικά:
- με την παρουσίαση ρυθμίσεων-προϋποθέσεων για την άσκηση ιδιωτικού έργου από ιατρούς του ΕΣΥ, που φροντίζουν να μην διαταραχθεί η σωστή λειτουργία των νοσοκομείων, από τη νέα δυνατότητα που παρέχεται στους γιατρούς.
- με τον προσδιορισμό της φύσης των απολαβών των ιατρών του ΕΣΥ από τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων
- Με τον καθορισμό των αμοιβών των ιατρών του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών ιατρών για τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων ή άλλων επεμβατικών πράξεων που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο πέραν της ημερήσιας νοσηλείας, κατά την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων
Ταυτόχρονα σειρά μέτρων έχει ως στόχο:
- τον εξορθολογισμό και την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης,
- την βελτίωση του claw back και του rebate ώστε να επιβαρύνει λιγότερο την καλή λειτουργία των επιχειρήσεων και των ιδιωτών ιατρών (μικροβιολογικών εργαστηρίων και ακτινοδιαγνωστικών εργαστηρίων) που συνεργάζονται με το ΕΣΥ και
- τη συγκέντρωση της προμήθειας των νοσοκομειακών φαρμάκων σε ένα φορέα, την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.), με σκοπό την ταχύτερη εκκαθάριση και εξόφληση των προμηθευτών.
Ν.Δ: Με σταθερά βήματα και συνεπή προσπάθεια επιδιώκουμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο ΕΣΥ
Είναι σαφές ότι η νέα αυτή νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί προσπάθεια που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, με στόχο την αναμόρφωση και αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, έτσι ώστε να μπορεί να επιτελεί τον σκοπό του που είναι η προστασία της υγείας των Ελλήνων πολιτών, λέει ο κ. Ζορμπάς για να επισημάνει στη συνέχεια ότι «σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνεται και έναρξη από τις 12 Μαρτίου των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ, με κάλυψη των εξόδων για τις πρώτες 50.000 επεμβάσεις από το Υπουργείο Υγείας, που θα φέρει αποσυμπίεση στην λειτουργία των τακτικών χειρουργείων και σε συνδυασμό με την Εθνική λίστα χειρουργείων, θα μειώσει τον χρόνο αναμονής για όσους χρειάζονται χειρουργικές επεμβάσεις, όπως και την οικονομική και σωματική τους επιβάρυνση.
Με σταθερά βήματα και συνεπή προσπάθεια, επιδιώκουμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο ΕΣΥ για τους πολίτες, με καλύτερες υποδομές, με βελτιωμένο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και καλύτερες αμοιβές για το προσωπικό του».
ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ: Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης η χρηματοδότηση του ΕΣΥ απευθείας από τους ασθενείς
Το υπουργείο Υγείας κατέθεσε προς διαβούλευση νομοσχέδιο 52 άρθρων, με τον περισπούδαστο τίτλο: «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Η δέσμευση της κυβέρνησης προεκλογικά για μεταρρυθμίσεις και ενίσχυση του ΕΣΥ, αποκρυσταλλώνεται με τις τελευταίες ΚΥΑ και το παρόν νομοσχέδιο σε ένα στρατηγικό στόχο: την χρηματοδότηση του ΕΣΥ απευθείας από τους ασθενείς. Σε μια χώρα που είναι δεύτερη σε δαπάνες υγείας απευθείας από τους ασθενείς, η προφανής επιλογή κατά την κυβέρνηση είναι να βάλουμε πλώρη για την πρωτιά.
Η επισήμανση ανήκει στον υπεύθυνο κοινοβουλευτικού ελέγχου υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Γιάννη Τσιμάρη, ο οποίος δηλώνει στο DailyPharmaNews ότι οι δαπάνες υγείας σε σχέση με το εισόδημα είναι ανελαστικές. «Αυτό γίνεται προφανές στα χαμηλά εισοδήματα, τα οποία δηλώνουν αδυναμία άμεσων πληρωμών για χρήση υπηρεσιών υγείας. Αποτέλεσμα, 22% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Οι καταστροφικές δαπάνες έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Αντί η κυβέρνηση να εφαρμόσει πολιτικές για την αναστροφή της κατάστασης, νομοθετεί ακριβώς τα αντίθετα».
Αύξηση κατά 30-35 εκατ. ευρώ στις ήδη υπέρογκες ιδιωτικές δαπάνες
Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, λέει ο κ. Τσιμάρης, η κυβέρνηση, εισάγει την εφαρμογή αποζημίωσης από τους ασθενείς στις εργαστηριακές εξετάσεις (1 €) ανά παραπεμπτικό και (3€) ανά παραπεμπτικό στις απεικονιστικές, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ήδη υπέρογκες ιδιωτικές δαπάνες κατά 30-35 εκατομμύρια ευρώ. «Παρόλο που οι αποζημιώσεις θα εισπράττονται υπέρ ΕΟΠΥΥ, δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό, αλλά θα χρησιμοποιούνται για την μείωση του clawback. Η κυβέρνηση έχοντας ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με το ποσό του clawback για το 2023, προκειμένου να συμμορφωθεί με την συμβατική υποχρέωση της χώρας για μείωση του ποσού, (η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκταμίευση πόρων από το ΤΑΑ), αποφάσισε να βάλει το χέρι στην τσέπη των ασθενών και πάλι».
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο κοινοβουλευτικού ελέγχου υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε τα απογευματινά χειρουργεία επί αμοιβή, με το πρόσχημα της μείωσης της λίστας αναμονής στα πρωϊνά δωρεάν χειρουργεία και την απόδοση κινήτρων στο υγειονομικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ. «Αυτή την στιγμή το 40% των πρωϊνών χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές, λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού Προσωπικού και Ιατρών. Είναι η κύρια αιτία για τις μεγάλες λίστες αναμονής. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τα ολοήμερα χειρουργεία με την απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρξει πλήρης ανάπτυξη των πρωινών χειρουργικών αιθουσών».
Η Πολιτεία πρέπει να δώσει ισχυρά κίνητρα για να ενισχυθεί το ΕΣΥ
Όσον αφορά την ανάσχεση του κύματος φυγής των ιατρών και της προσέλκυσης νέων στο ΕΣΥ, ώστε να στελεχωθεί και να λειτουργήσουν τα πρωινά χειρουργεία, ο κ. Τσιμάρης τονίζει ότι αυτό απαιτεί κίνητρα. «Η αντίληψη της κυβέρνησης στην παροχή κινήτρων εξαντλείται στην μετακύληση του κόστους αμοιβής απευθείας στους ασθενείς, είτε με τα απογευματινά χειρουργεία, είτε θεσμοθετώντας την άσκηση ιδιωτικού έργου των ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δίνει δηλαδή την δυνατότητα να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο ή να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα υγείας παράλληλα με το δημόσιο νοσοκομείο, εφόσον το επιθυμούν. Αν ληφθεί υπόψη και η πρόθεση του υπουργού να επιτρέψει την χρήση των χειρουργείων από ιδιώτες ιατρούς, γίνεται ορατός ο κίνδυνος για περαιτέρω αποδόμηση του ΕΣΥ.
Επιπλέον, η πιθανότητα να «ερημώσουν» τα νοσοκομεία της περιφέρειας γιατί θα προτιμηθούν αυτά των μεγάλων πόλεων είναι μεγάλη, καθότι εκλείπουν τα κίνητρα για κάποιον να υπηρετήσει σε επαρχιακή υγειονομική μονάδα.
Δεν υπάρχει καμία μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή των ανωτέρω στο χάρτη υγείας, στην ποιότητα και την πρόσβαση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Ως ΠΑΣΟΚ είμαστε υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ. Θα πρέπει η πολιτεία να δώσει ισχυρά κίνητρα (οικονομικά, συνεχούς εκπαίδευσης, εγκατάστασης στην περιφέρεια) ώστε να στελεχωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και να ενισχυθεί, για να προσφέρει ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές , καινοτόμες υπηρεσίες υγείας σε όλους, με αιχμή του δόρατος τους ευάλωτους συμπολίτες μας».
ΣΥΡΙΖΑ : Περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των πολιτών και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ
Η κατάσταση στον χώρο τη υγείας όπως διαμορφώνεται από τον σχεδιασμό και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της κυβέρνησης επιδεινώνεται με γεωμετρική πρόοδο, δηλώνει στο DailyPharmaNews o Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Α’ Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος. «Θα περίμενε κανείς ότι η υπερδεκαετής οικονομική κρίση και η υγειονομική που ακολούθησε λόγω της πανδημίας covid-19, θα είχαν διδάξει την κυβέρνηση και τις ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ αποτελεί τον θεμέλιο κοινωνικό και υγειονομικό λίθο στην περίοδο που βιώνουμε. Ένας λόγος παραπάνω, αν λάβουμε υπόψη μας την ακρίβεια που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά και ιδίως τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Σε αυτό το πλαίσιο, το προωθούμενο από το υπουργείο Υγείας και υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», συνεχίζει απαρέγκλιτα στην ίδια ιδεολογική κατεύθυνση της κυβέρνησης για τον τομέα της υγείας. Δηλαδή αυτήν της περαιτέρω οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών για παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Μια πολιτική που βρίσκεται στον αντίποδα του ανθρωποκεντρικού και δημόσιου χαρακτήρα που επιβάλλεται να έχει ένα εθνικό σύστημα υγείας».
Τα απογευματινά χειρουργεία νομιμοποιούν το φακελάκι
Ακόμη και ο πιο καλοπροαίρετος απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές, αν ρίξει μια γρήγορη ματιά στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο μπορεί να καταλάβει τι θα αντιμετωπίσουν οι πολίτες, αφού επιβάλλει νέα χαράτσια για τους ασφαλισμένους, εμπεδώνοντας έτσι μια κουλτούρα άμεσων πληρωμών, τονίζει ο κ Παναγιωτόπουλος και εξηγεί: «Οι δικαιούχοι περίθαλψης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καλούνται από την 1η.4.2024 να καταβάλλουν στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ένα (1) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία (3) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων. Επιπλέον για κάθε διενεργούμενο στο φαρμακείο εμβολιασμό ανεξαρτήτως τύπου εμβολίου, καθορίζεται αποζημίωση του αδειούχου φαρμακοποιού ποσού πέντε (5) ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ. Η αποζημίωση θα καταβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο που εμβολιάζεται. Συνεχίζει, δηλαδή η κυβέρνηση να μετακυλίει ολοένα και περισσότερα κόστη σε μια εποχή ανεξέλεγκτης ακρίβειας.
Ταυτόχρονα και εντελώς ανορθολογικά όπως έχει αποδείξει η εγχώρια και διεθνής εμπειρία, επιμένει ότι θα ευνοήσει το σύστημα. Ωστόσο η δυνατότητα ιδιώτευσης των ιατρών του ΕΣΥ το μόνο που θα κάνει, όπως άλλωστε και αυτό το απαράδεκτο μέτρο με τα απογευματινά χειρουργεία με το οποίο νομιμοποιείται το φακελάκι, είναι να οδηγήσει τα νοικοκυριά σε νέες καταστροφικές γι’ αυτά δαπάνες, καθιστώντας το ΕΣΥ προθάλαμο του ιδιωτικού τομέα.
Παράλληλα υπονομεύει και απαξιώνει το ΕΣΥ, αφού ιδεοληπτικά ο υπουργός και η κυβέρνηση εξακολουθούν να λαμβάνουν ημίμετρα εμβαλωματικού χαρακτήρα, που όχι μόνο δεν ανακουφίζουν έστω και προσωρινά τα προβλήματα υποστελέχωσης και εργασιακής εξόντωσης των ανθρώπων του ΕΣΥ, αλλά τα εντείνουν ωθώντας πολλούς σε συνταξιοδότηση και παραίτηση, τους δε νέους επιστήμονες σε μετανάστευση».
Δεσμευόμαστε για επαναθεμελίωση του ΕΣΥ με έμφαση την ΠΦΥ
Είναι πραγματικά αρνητικά αξιοσημείωτο ότι η εμμονή του υπουργού με την επικοινωνία τον έχει οδηγήσει να μην εξεγείρεται με την πραγματικότητα που και ο ίδιος έχει δημιουργήσει, αλλά με λέξεις και φράσεις που αποδίδουν αυτή την πραγματικότητα, αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Αντί δηλαδή να κάνει την αυτοκριτική του για το δυστοπικό σκηνικό που στήνουν σε υγειονομικό επίπεδο για την ελληνική κοινωνία, τον ενόχλησε το ρήμα «απεργάζεται» που χρησιμοποίησα σε επίκαιρη ερώτησή μου στη Βουλή. Μα τα έργα της κυβέρνησης και του ιδίου, όπως το παρόν νομοσχέδιο το επιβεβαιώνουν με τον πιο αδιάψευστο τρόπο.
Τόσο προσωπικά ως γιατρός στο πεδίο για παραπάνω από τρεις δεκαετίες όσο και ως τομεάρχης Υγείας της ΚΟ ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς επαρκές ποσοτικά και ποιοτικά ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές δεν νοείται. Η υποστελέχωση και το brain drain στην υγεία που δυστυχώς καλλιεργεί συστηματικά η κυβέρνηση και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης έχουν οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση του ΕΣΥ. Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμευόμαστε για την επαναθεμελίωσή του ΕΣΥ και το εκσυγχρονισμό του στη βάση των σύγχρονων αναγκών και απαιτήσεων με έμφαση στον θεσμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).