Τα παραμύθια αποτελούν πνευματική και ψυχική τροφή για τα παιδιά, γεννούν συναισθήματα, κεντρίζουν το μυαλό τους, προκαλούν τη νόησή τους, διεγείρουν τη φαντασία τους, τη δημιουργία θετικών παραστάσεων και γενικότερα συμβάλλουν στην ανάπτυξη τους. Δύσκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί την παιδική ηλικία χωρίς παραμύθια.
Το «Παραμύθι Χωρίς Όρια» είναι η πρώτη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη παραμυθιών, η οποία δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες « Αμυμώνη» και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με προβλήματα όρασης.
Αποτελείται από 20 ακουστικά/οπτικοποιημένα παραμύθια, 19 εκ των οποίων είναι των Εκδόσεων Καλειδοσκόπιο και 1 των Εκδόσεων Άπαρσις. Τα παραμύθια αφηγούνται συγγραφείς, ηθοποιοί, εθελοντές του Διαβάζω για τους Άλλους και της Αμυμώνης.
Η οπτικοποίηση έγινε υπό τις οδηγίες του προγράμματος της Πρώιμης Παρέμβασης της Αμυμώνης, ώστε κάθε παραμύθι να έχει διαφορετικό επίπεδο οπτικής προσαρμογής, για να γίνεται αντιληπτό από παιδιά με αντίστοιχο επίπεδο όρασης (δημιουργία κατάλληλου φόντου, κοντράστ εικόνας, απλοποίηση σχεδίων κλπ).
Η δημιουργία μίας ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης ακουστικών παραμυθιών έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των παιδιών προσχολικής ηλικίας με προβλήματα όρασης. Η «ανάγνωση» παραμυθιών είναι μία από τις σημαντικότερες ψυχαγωγικές δραστηριότητες αυτής της ηλικιακής ομάδας.
Επιπλέον, ενισχύει τους οικογενειακούς δεσμούς και τη σχέση των παιδιών με τους γονείς, τους παππούδες και τα αδέλφια τους. Όλοι μαζί μπορούν να συμμετέχουν σε μια δραστηριότητα, αξιοποιώντας δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους, ενώ παράλληλα, ενισχύεται το αίσθημα χαράς των ανθρώπων που βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον του παιδιού.
Η δράση «Παραμύθι χωρίς Όρια» χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο του 3ου Κύκλου του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» και η συνέχειά της, «Παραμύθι χωρίς όρια ΙΙ» χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Έργα και δράσεις Ψηφιακού Πολιτισμού 2020».
Μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη παραμυθιών στο ομώνυμο κανάλι στο Youtube εδώ.