Τι είναι η τέχνη; Σε ποιους απευθύνεται; Με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει προσβάσιμη σε όλους; Ποια η σχέση της με την ελληνική θάλασσα και τα ταξίδια;
Το έργο του Κωνσταντίνου Βολανάκη για άτομα με προβλήματα όρασης και λοιπές αναπηρίες, προσπαθεί να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα και γίνεται το κλειδί για την κατανόηση και αποκωδικοποίηση της ζωγραφικής τέχνης, ενώ αποτελεί ένα από τα πρώτα πλήρως προσβάσιμα προγράμματα για την Νεοελληνική Τέχνη το οποίο απευθύνεται και σε ΑμεΑ.
Το «Ψηλάφισε την τέχνη, άκου τη θάλασσα: Το έργο του Κ. Βολανάκη για άτομα με προβλήματα όρασης και λοιπές αναπηρίες», είναι ένα πλήρως συμπεριληπτικό επιμορφωτικό πρόγραμμα για άτομα με προβλήματα όρασης και λοιπές αναπηρίες, όπου με καπετάνιο τον πατέρα της ελληνικής θαλασσογραφίας, Κωνσταντίνο Βολανάκη και με βοηθούς τα πραγματικά αντικείμενα, τη διήγηση και το παιχνίδι, «ξεκλειδώνεται» η Νεοελληνική Τέχνη.
Παράλληλα, τους δύο πίνακες του καλλιτέχνη, οι οποίοι αποτυπώνονται και τρισδιάστατα σε μορφή ειδικής πινακίδας, βοηθώντας με τον πιο απτό τρόπο τις ομάδες ΑμεΑ να τους ανακαλύψουν, πλαισιώνουν:
-πραγματικά αντικείμενα από το ατελιέ του ζωγράφου, τα οποία βοηθούν στην κατανόηση της ζωγραφικής (πινέλα, καμβάδες), αλλά κι αντικείμενα θαλασσινά (πλοιάρια, καράβια),
-πολυαισθητηριακές δραστηριότητες με θαλασσινούς ήχους και φυσικά υλικά (άμμος, βότσαλα, κοχύλια, κ.α),
-διαδραστικές δραστηριότητες (καρτ ποστάλ με παιχνίδια λέξεων, παζλ, με πίνακες του καλλιτέχνη).
Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος, τα παιδιά γίνονται τα ίδια καλλιτέχνες και αποτυπώνουν εικαστικά τη δική τους θαλασσογραφία ρεαλιστική ή ποιητική, όπως κι ο ίδιος ο Βολανάκης, με σύμμαχο διαφορετικά υλικά.
Το πρόγραμμα αποτελεί ένα από τα πρώτα πλήρως προσβάσιμα προγράμματα για την Νεοελληνική Τέχνη στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν Άτομα με Αναπηρία. Aπευθύνεται σε ομάδες ΑμεΑ από 12 ετών και τον εκπαιδευτικό τους. Απευθύνεται εξίσου σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές ειδικής αγωγής και στο ευρύ κοινό-άτομα με ή χωρίς αναπηρίες, καθώς και σε γονείς με παιδιά με αναπηρία. Μπορεί να εξυπηρετήσει από 10 έως 15 άτομα ανάλογα με την περίπτωση. Η διάρκειά του προγράμματος είναι 60’ έως 75’ ανάλογα με την δυναμική της ομάδας.
Το πρόγραμμα αποτελεί μια συνεργασία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη με την Αμυμώνη και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης & Πρόσθετες Αναπηρίες και θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Λασκαρίδη και της Αμυμώνης, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και είναι δωρεάν για τους ενδιαφερόμενους.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Απαραίτητη η εγγραφή λόγω των περιορισμένων θέσεων.
Οι φορείς που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν το πρόγραμμα για τους ωφελούμενούς τους σε συγκεκριμένη ημερομηνία, μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Χριστιάνα Ζώτου, στο τηλ. 2168080073.
Ημερομηνίες και χώροι διεξαγωγής
-24 Φεβρουαρίου, 11.00: Εκπαιδευτικοί, φοιτητές, φοιτητές ειδικής αγωγής,
Ιστορική Βιβλιοθήκη, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, 18535 Πειραιάς.
-9 Μαρτίου 11.00: Εκπαιδευτικοί, φοιτητές, φοιτητές ειδικής αγωγής,
Ιστορική Βιβλιοθήκη, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, 18535 Πειραιάς.
-20 Απριλίου 11.00 : Άτομα με ή χωρίς αναπηρία, Κέντρο Ημέρας Αμυμώνης, Κτιριακό Συγκρότημα ΑμεΑ, Δραγατσανίου 1 & Βοσπόρου, Αθήνα 16777.
-25 Μαΐου 11.00: Άτομα με ή χωρίς αναπηρία, Κέντρο Ημέρας Αμυμώνης, Κτιριακό Συγκρότημα ΑμεΑ, Δραγατσανίου 1 & Βοσπόρου, Αθήνα 16777.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εδώ.